Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024 15:26
Τοπικά

Βόλος: Πλώρη με την Αργώ για το όνειρο – Σήμερα η προεπιλογή των 4 πόλεων για την πολιτιστική πρωτεύουσα 2021






Με τις βαλίτσες φορτωμένες… προσδοκίες, να γίνει πραγματικότητα για το Βόλο το όνειρο του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, αναχώρησε χθες για την Αθήνα εννεαμελής βολιώτικη αποστολή με επικεφαλής την αντιδήμαρχο Παιδείας και Πολιτισμού, Γεωργία Τοκαλή –  Μποντού. Σήμερα το πρωί, στο πλευρό της αποστολής που θα αναλάβει να παρουσιάσει την υποψηφιότητα του Βόλου ενώπιον της ευρωπαϊκής κριτικής επιτροπής θα είναι ο ασκών καθήκοντα δημάρχου, Θάνος Θεοδώρου.

«Είμαστε πανέτοιμοι, αισιόδοξοι, με πίστη και αγάπη σε αυτό που κάνουμε. Γνωρίζουμε ότι πρόκειται για ένα δύσκολο εγχείρημα. Κάναμε ό,τι καλύτερο», δήλωσε χθες κατά την αναχώρηση, η κ. Μποντού.

Η υποψηφιότητα του Βόλου, θα είναι η τελευταία που θα παρουσιαστεί. Η εννεαμελής αποστολή θα κάνει την παρουσίαση από τις 11 σήμερα το πρωί έως τη μία το μεσημέρι, διεκδικώντας το εισιτήριο πρόκρισης στις τέσσερις προεπιλεγείσες πόλεις.

Η παρουσίαση θα γίνει ενώπιον της ευρωπαϊκής κριτικής επιτροπής και θα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν σε συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρηθεί στις 5:30 το απόγευμα, στο υπουργείο Πολιτισμού όπου το παρών θα δώσει και η βολιώτικη αποστολή.

Την αυλαία της παρουσίασης της υποψηφιότητας του Βόλου, θα ανοίξει ταινία μικρού μήκους που γυρίστηκε στην πόλη με τίτλο «Κάτι τρέχει στο Βόλο». Στη συνέχεια κάθε ένα από τα εννιά μέλη της αποστολής θα παρουσιάσει το δικό του «κομμάτι» από το συνολικό φάκελο της υποψηφιότητας.

Ο Βόλος κατεβαίνει μεταξύ 14 υποψηφίων πόλεων με το μότο «Βόλος – Μαγνησία 2021» και όπλο στη φαρέτρα του τον παγκοσμίως γνωστό μύθο της Αργοναυτικής Εκστρατείας.

8.800 χρόνια ιστορίας, 85 ιστορικά μνημεία, 17 πολιτιστικά κέντρα και 120 εκδηλώσεις το χρόνο, συνθέτουν μεταξύ άλλων την πολιτιστική ταυτότητα του Βόλου ο οποίος αποτελεί παράλληλα με το εμπόριο και τη βιομηχανία κέντρο άνθισης των γραμμάτων και των τεχνών και σήμερα και των επιστημών χάρη στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Η πληθυσμιακή ποιοτική σύσταση του τόπου, μαρτυρά τη συνύπαρξη πολλών διαφορετικών καταγωγών όπως, Σαρακατσάνων, Βλάχων, Καραγκούνηδων, Πηλιορειτών, Μικρασιατών, Ποντίων, πληθυσμών της Ανατολικής Ρωμυλίας, αλλά και Ρομά και Εβραίων κ.α. οι οποίοι ζουν αρμονικά εδώ και αιώνες.

Στολίδι της Μαγνησίας είναι και τα Νησιά των Βορείων Σποράδων με το ξεχωριστό και διάσημο στα πέρατα του κόσμου φυσικό κάλλος, αλλά και το θαλάσσιο πάρκο με τα λιβάδια Ποσειδωνίας και τη φώκια Μονάχους -Μονάχους.

Ο κοινωνικός αποκλεισμός χωρίς να είναι άγνωστος ως πρόβλημα αμβλύνεται με προσπάθειες τόσο του δήμου Βόλου και των άλλων δήμων, όσο και της Μητρόπολης Δημητριάδος. Μια νεανική έκρηξη πολιτιστικής ζωής τα τελευταία 35 χρόνια κατέστησε το Βόλο πόλη – μοντέλο για τον πολιτισμό και τις τέχνες. Ο Βόλος και μόνος του θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί ως πόλη της μουσικής. Ορχήστρες κλασικές ή παραδοσιακές φτιαγμένες κυρίως από νέους, διαπρέπουν στο είδος τους πανελλαδικά. Μουσικά σχολεία κι ακόμη πρότυπο σχολείο Τεχνών, μαρτυρούν τις δυνατότητες ανάπτυξης στον τομέα του πολιτισμού ως ένα από τα κύρια προϊόντα άνθησης της οικονομίας της περιοχής και κυρίως στον τομέα της εκμετάλλευσης ανθρώπινου δυναμικού.

Αν προστεθεί και ο ήδη υπάρχων πλούτος, όπως η Αρχιτεκτονική του Πηλίου, οι πλούσιες παραδόσεις λόγω του κοινωνικού πολυσύνθετου ιστού και η μοναδική γαστρονομική κουλτούρα, τότε ο Βόλος με τη Μαγνησία και τα νησιά αποτελούν ένα εξαιρετικό πεδίο ανάπτυξης μιας πολιτιστικής πρωτεύουσας για την Ελλάδα στην Ευρώπη.

εφ. ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ