Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024 03:17
Τοπικά

Βόλος: Ομάδα εργασίας για το Δικαστικό Μέγαρο






Στην θεσμοθέτηση μιας άτυπης ομάδας εργασίας, η οποία θα επεξεργαστεί το κτηριακό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα Δικαστήρια του Βόλου θα προχωρήσει άμεσα το Υπουργείο Δικαιοσύνης, το οποίο δεν υιοθετεί την εκτίμηση της Τεχνικής του Υπηρεσίας ότι οι χώροι του Δικαστικού Μεγάρου Βόλου επαρκούν για την εύρυθμη λειτουργία του.

Την απάντηση αυτή, έδωσε σήμερα, ο υπουργός Δικαιοσύνης, κ. Νικόλαος Παρασκευόπουλος, κατά την συνάντηση που είχε – μαζί και με τον γενικό γραμματέα του Υπουργείου, κ. Κοσμάτο – με αντιπροσωπεία της Διοίκησης του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου, με επικεφαλής τον πρόεδρό της, κ. Λάζαρο Γαϊτάνη.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο υπουργός, ο ίδιος δεν γνώριζε το κτιριολογικό πρόγραμμα του Υπουργείου μέχρι τη δημοσιοποίησή του, προσθέτοντας ότι το έγγραφο της Τεχνικής Υπηρεσίας δεν εκφράζει την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, της οποίας η πολιτική βούληση είναι η επίλυση του κτιριακού προβλήματος με άμεσες ενέργειες, στις οποίες εντάσσεται και η θεσμοθέτηση της άτυπης ομάδας εργασίας, με τη συμμετοχή τεσσάρων υπηρεσιακών παραγόντων του Υπουργείου Δικαιοσύνης, της Προϊσταμένης του Πρωτοδικείου Βόλου, του Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου και της Προέδρου των Δικαστικών Υπαλλήλων.

Η επιτροπή αυτή, πρόκειται να εξετάσει  – σε πρώτη φάση – τα χρήματα που μπορούν να διατεθούν από κοινοτικά κονδύλια και από τον κρατικό προϋπολογισμό και το τι λύσεις θα μπορούν να βρεθούν βραχυπρόθεσμα και μακροπόθεσμα για την επίλυση του κτιριακού προβλήματος των Δικαστηρίων του Βόλου.

Στη συνάντηση με τον υπουργό, από πλευράς Δ.Σ.Β. , εκτός του Προέδρου, παραβρέθηκαν οι Αντιπρόεδροι Νίκος Χατζησταματίου και Σπύρος Μαρδέλης, ο ταμίας Μιχάλης Βασιλικός και τα μέλη του Δ.Σ. Γιώργος Ταταριώτης, Λευτέρης Σολιδάκης, Θεόδωρος Γκούμας και Σωκράτης Κόκκαλης.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ακόμη, βουλευτές, καθώς και εκπρόσωποι των δικαστικών υπαλλήλων.

Ο Χρ. Μπουκώρος

Στην τοποθέτησή του, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, ο βουλευτής Μαγνησίας της ΝΔ, κ. Χρήστος Μπουκώρος δήλωσε τα εξής:

« Εφόσον, οι κύριοι χρήστες του Δικαστικού Μεγάρου Βόλου, οι οποίοι είναι οι δικαστικοί λειτουργοί, οι δικαστικοί υπάλληλοι και οι δικηγόροι συμφωνούν στη δημιουργία της συγκεκριμένης επιτροπής, δεν έχω λόγο να διαφωνήσω, με την ευχή και την ελπίδα να μην επιβεβαιωθεί για μια ακόμη φορά η ρήση σύμφωνα με την οποία: «Στην Ελλάδα, αν θέλεις να μην επιλυθεί ένα πρόβλημα, προχώρησε στη σύσταση μια αρμόδιας επιτροπής». Πάντως,  κ. Υπουργέ καλό είναι να γνωρίζεται ότι η έκθεση των υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου προ ημερών, που αυθαίρετα προχώρησε στο συμπέρασμα ότι το Δικαστικό Μέγαρο Βόλου επαρκεί για την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών, δημιούργησε μεγάλη αναστάτωση μεταξύ των χρηστών του μεγάρου και προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία. Τέλος, η αντιμετώπιση του ζητήματος είναι πάγια υπόσχεση της ηγεσίας του   Υπουργείου Δικαιοσύνης τα τελευταία χρόνια. Ελπίζω τόσο η επιτροπή που δημιουργήθηκε όσο και η σημερινή πολιτική ηγεσία του υπουργείου να κινηθούν στην κατεύθυνση της οριστικής αντιμετώπισης του ζητήματος».