Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024 02:34
Τοπικά

Βόλος: Ξεκινά σήμερα το Φεστιβάλ Παραστατικών ΤΕχνών






Με το δικό του Φεστιβάλ Παραστατικών Τεχνών υποδέχεται ο Βόλος το  καλοκαίρι του 2016. Σήμερα, Πέμπτη 30 Ιουνίου στις 9.00 το βράδυ, στις εγκαταστάσεις της ΕΕΣΣΤΥ, στο σιδηροδρομικό σταθμό του  ΟΣΕ, με είσοδο από την οδό Μελούνας και ελεύθερη είσοδο για το κοινό, θα γίνει η έναρξη του Φεστιβάλ με παρουσίαση των δράσεων τις οποίες αυτό περιλαμβάνει και από την Παρασκευή 1η Ιουλίου 2016 ξεκινά η παρουσίαση δρώμενων, performances, master classes, εικαστικών δράσεων, σεμιναρίων, εκπαιδευτικών προγραμμάτων για παιδιά και θεάτρου δρόμου σε χώρους της πόλης του Βόλου. Πέραν της ποικιλίας και πρωτοτυπίας του  περιεχομένου των παραστάσεων και των δράσεων, μία καινοτομία που εισάγει στο τοπικό πολιτιστικό σκηνικό το συγκεκριμένο φεστιβάλ αποτελεί η χρήση εξωτερικών και εσωτερικών χώρων επί του κεντρικού ιστού του πολεοδομικού συγκροτήματος, χώρους στους οποίους αξίζει μεν –  δεν έχουν αναδειχθεί δε – ως χώροι πολιτισμού.

Το σύνθημα του Φεστιβάλ «Ολόκληρη η πόλη  μια σκηνή» χαρακτηρίζει απόλυτα τη φιλοσοφία του και το βασικό του στόχο που είναι η «κατάκτηση» του τοπικού κοινού και στη συνέχεια η απόκτηση θεσμικής και διεθνούς διάστασης. Για 18 ημέρες του καλοκαιριού, καταξιωμένοι καλλιτέχνες και φορείς και παράλληλα ταλαντούχες ομάδες νέων καλλιτεχνών από όλη τη χώρα παρουσιάζουν σε σημεία της πόλης έργα της σύγχρονης ελληνικής τέχνης, δουλειές κυρίως πρωτοποριακές στις οποίες η πόλη του Βόλου δίνει βήμα για να αναδειχθούν και να εκτιμηθούν από το κοινό. Παράλληλα η εκπαιδευτική διάσταση του Φεστιβάλ με τα εντυπωσιακά ονόματα των master classes θα δώσει την ευκαιρία στους τοπικούς καλλιτέχνες να ανανεώσουν την επαφή τους με τις παραστατικές τέχνες και να επιστρέψουν την εμπειρία αυτή στο κοινό της πόλης για το οποίο παράγουν πολιτισμό.

Η οικονομική διάσταση του Φεστιβάλ

Οι βασικές δαπάνες του κύκλου εκδηλώσεων αφορούν κυρίως τη φιλοξενία (διαμονή και σίτιση) των καλλιτεχνικών ομάδων, την ηχητική και φωτιστική κάλυψη των δράσεων, την έκδοση ενημερωτικών εντύπων και τα έξοδα μετακίνησης των καλλιτεχνών. Οποιουδήποτε είδους αμοιβή, οποιουδήποτε συντελεστή δεν καταβάλλεται από κανέναν από τους συνεργαζόμενους φορείς. Άπαντες οι καλλιτέχνες (performers και εισηγητές) θα λάβουν ένα συμβολικό ποσό συμμετοχής το οποίο θα προκύψει ως ποσοστό από τα έσοδα των δράσεων στα οποία συμμετέχουν. Οι δημοτικοί φορείς του Βόλου καλύπτουν οικονομικά μέρος της φιλοξενίας των καλλιτεχνικών ομάδων και μέρος του κόστους ηχητικής και φωτιστικής κάλυψης των δράσεων. Το Θέατρο της Εμπειρίας καλύπτει το υπόλοιπο του κόστους φιλοξενίας και τεχνικής κάλυψης, τα έξοδα μετακίνησης των καλλιτεχνών και του υλικοτεχνικού εξοπλισμού, το διαφημιστικό υλικό, τα έντυπα, τις πάσης φύσεως αμοιβές και ασφαλιστικές εισφορές.

Επομένως, πέραν των τριών βασικών φορέων που υποστηρίζουν την παραγωγή (Θέατρο της Εμπειρίας, Δήμος Βόλου, ΔΟΕΠΑΠ ΔΗΠΕΘΕ Δήμου Βόλου), ως συμπαραγωγοί μπορούν να θεωρηθούν και άπαντες οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες και εθελοντές που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στην πρώτη αυτή προσπάθεια του Βόλου να αποκτήσει το δικό του φεστιβάλ σύγχρονης τέχνης. Τα έσοδα δε του Φεστιβάλ από την επιχορήγηση του Υπουργείου Πολιτισμού και τις χορηγίες των τοπικών επιχειρήσεων δεν υπερβαίνουν τις 5.000 ευρώ, ποσό που μετά βίας καλύπτει τα πάσης φύσεως έξοδα μετακίνησης των σχημάτων. Σημαντική επίσης είναι η προσφορά των τιμών για παροχή υπηρεσιών που δόθηκε από τοπικές επιχειρήσεις για τα έξοδα φιλοξενίας των σχημάτων, τιμές που αγγίζουν τα όρια της χορηγίας.

Η προσφορά επίσης της «αιγίδας» σημαντικών φορέων όπως το ΥΠΠΟ,  ο ΕΟΤ, η Περιφέρεια και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και οι χορηγίες επικοινωνίας ραδιοτηλεοπτικών και έντυπων μέσων ενημέρωσης, συμβάλλουν τα μέγιστα στον εξωστρεφή χαρακτήρα του Φεστιβάλ και την προβολή των δράσεων και της ίδιας της πόλης του Βόλου σε πανελλήνιο επίπεδο.

Οι δράσεις της πρώτης ημέρας του Φεστιβάλ :

  1. 10.00p.m. – 14.00m.m. – Master Class : Εργαστήρι Συγγραφής Θεατρικού Έργου από την Έλενα Πέγκα.
  2. 10.00 π.μ. – 14.00μ.μ. και 17.30μ.μ. – 23.00 Εγκαίνια Έκθεσης MIND GAMES : XSQUARE DESIGNLAB από τους Χριστόφορο Κώνστα και Χρήστο Μαγγανά στον πεζόδρομο επί της Ερμού στη διασταύρωση με Κίμωνος. Η έκθεση θα διαρκέσει έως και τις 17 Ιουλίου 2016.
  3. 10.00 π.μ. – 13.00μ.μ. και 18.00 μ.μ. – 21.00μ.μ. Εγκαίνια φωτογραφικής έκθεσης ΔΡΩΜΕΝΑ από τη Φωτογραφική Λέσχη Βόλου. Η έκθεση θα διαρκέσει έως και τις 17 Ιουλίου 2016.
  4. 21.00μ.μ. Θεατρική Παράσταση «ΚΤΗΝΩΔΙΑ» από το Θέατρο της Εμπειρίας σε κείμενα Δημήτρη Δημητριάδη και Σκηνοθεσία Νίκου Φυτά στο Μουσείο της πόλης.
  5. 21.00μ.μ. Θεατρική παράσταση «Στον λάκκο με τα φίδια», από τη Θεατρική Ομάδα Βόλου «ΔΡΑΠΑΙΚΤΕΣ» στο Σιδηροδρομικό Σταθμό Βόλου (είσοδος από την οδό Μελούνας – παράλληλη οδός με την Γ. Λαμπράκη).