Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024 12:57
ΒόλοςΤοπικά

Βόλος: Ξεκινά η κατασκευή και του κόμβου στο Δημαρχείο

«Πράσινο φως» από το Ελεγκτικό Συνέδριο, όπου εκκρεμεί η έγκριση της συμπληρωματικής σύμβασης, αναμένει ο Δήμος Βόλου προκειμένου τις επόμενες ημέρες, μέσα στον Φεβρουάριο, να ξεκινήσει η κατασκευή και του τέταρτου κυκλικού κόμβου στο ύψος του Δημαρχείου Βόλου.
Το Ελεγκτικό Συνέδριο έχει συνεδριάσει και εντός των ημερών αναμένεται η απόφασή του για το αν θα εγκρίνει ή όχι τη συμπληρωματική σύμβαση ύψους 360.553,62 ευρώ.
Σημειώνεται ότι η χρηματοδότηση έχει εγκριθεί από το Υπουργείο Υποδομών για λογαριασμό του Δήμου Βόλου προκειμένου να ολοκληρωθούν και οι τέσσερις σύγχρονοι κυκλικοί κόμβοι.
Σύμφωνα με την απόφαση του Υπουργείου, οι συμπληρωματικές εργασίες δεν μπορούν τεχνικά ή οικονομικά να διαχωριστούν από την κύρια σύμβαση και δεδομένου ότι το ποσό των 360.553,62 € δεν υπερβαίνει το 50% του ποσού της αρχικής σύμβασης εγκρίθηκε η επιπλέον χρηματοδότηση.
Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Θάνο Θεοδώρου, εφόσον το Ελεγκτικό Συνέδριο εγκρίνει τη σύμβαση, η κατασκευή του τέταρτου κόμβου θα ξεκινήσει μέσα στον Φεβρουάριο. «Σε διαφορετική περίπτωση, το έργο θα γίνει θέτοντας σε εφαρμογή εναλλακτικό σχέδιο», ανέφερε.
Ο κόμβος Δημαρχείου χωροθετείται στη διασταύρωση των οδών Δημητριάδος, 2ας Νοεμβρίου, Ιάσονος και Λαμπράκη. Μέσω του κόμβου προβλέπεται συνεχής ροή της κυκλοφορίας από τη Δημητριάδος δεξιά προς τη 2ας Νοεμβρίου και ευθεία μέσω του κόμβου προς τη Γρ. Λαμπράκη, αλλά και προς την Ιάσονος. Συνεχής ροή υπάρχει και από τη 2ας Νοεμβρίου προς τη Λαμπράκη και την Ιάσονος, αλλά και από τη Λαμπράκη προς την Ιάσονος και τη 2ας Νοεμβρίου.
Στον κόμβο του Δημαρχείου προβλέπεται δημιουργία χώρου πρασίνου που θα αναβαθμίσει αισθητικά την περιοχή, ενώ στο «τρίγωνο» που περικλείεται από τη Δημητριάδος και την Ιάσονος προκύπτει χώρος 2.230τ.μ. που προτείνεται να διαμορφωθεί σε χώρο στάθμευσης.
Σε αναμονή χρηματοδότησης επιπλέον δύο
Ο Δήμος Βόλου περιμένει ταυτόχρονα την χρηματοδότηση μέσω του προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και του κόμβου που πρόκειται να γίνει στην Αθηνών με Λαρίσης, ενώ πρόταση χρηματοδότησης, και περιμένει την εγγραφή του, έχει υποβάλει και για τον κόμβο στη Σταδίου με Πολυμέρη.
Σημειώνεται ότι ήδη έχουν ολοκληρωθεί και λειτουργούν οι κόμβοι Διμηνίου, ΚΤΕΛ και Τελωνείου. Μάλιστα βάσει μελέτης της Διεύθυνσης Βιώσιμης Κινητικότητας του Δήμου Βόλου και του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, το αποτύπωμά τους είναι θετικό, καθώς έχουν συμβάλει στη βελτίωση της κυκλοφοριακής ροής έως και 55%, στη μείωση του περιβαλλοντικού θορύβου έως και 35% και στην εξάλειψη σχεδόν των τροχαίων ατυχημάτων.