Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024 17:04
Τοπικά

Βόλος – ΙΜΑΣ: Ένα παροπλισμένο εργοστάσιο στην αναμονή για κρατικό πρόγραμμα ή εργολαβία






Τα εργοστάσια δεν τα κλείνουν οι εργαζόμενοι αλλά αυτοί που τα ανοίγουν, επισήμανε σήμερα το Σωματείο εργαζομένων στον ΙΜΑΝΤΑ, υπεραμυνόμενο των προσπαθειών που κατέβαλλε για να μην κλείσει το εργοστάσιο και απαντώντας σε επικρίσεις πολιτών για το γεγονός ότι τελικά μπήκε λουκέτο.

Σε συνέντευξη τύπου στο Εργατικό Κέντρο Βόλου ο πρόεδρος του Σωματείου κ. Μπουρούς αναφέρθηκε στο χρονικό του κλεισίματος του εργοστασίου τονίζοντας ότι επρόκειτο για μία ειλημμένη απόφαση του Ομίλου στο πλαίσιο λειτουργίας του στο διεθνές περιβάλλον. Ανέφερε πάντως ότι υπάρχει ένα ενδεχόμενο να ανοίξει το εργοστάσιο μετά το 2017, αν η πολυεθνική πετύχει να πάρει έργο από τη ΔΕΗ που ήταν και ο βασικός της πελάτης, ενώ προτεραιότητα στις προσλήψεις, με όποιες εργασιακές τότε συνθήκες, θα έχουν οι εργαζόμενοι που αποχώρησαν τώρα όλοι οικειοθελώς με το μπόνους των 40.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο κ. Μπουρούς η εταιρεία θα κρατήσει στο χώρο του εργοστασίου τα μηχανήματα και θα τα συντηρήσει, ενώ θα αναζητήσει έργο μέσω της ΔΕΗ ή μέσω προγράμματος που θα υλοποιήσει η κυβέρνηση για τα εργοστάσια που έκλεισαν πρόσφατα.

Σημείο καμπής για τις εξελίξεις, σύμφωνα με το σωματείο ήταν το γεγονός ότι η εταιρεία έχασε το μεγάλο ποσοστό του διαγωνισμού -ύψους 90 εκ. €- από τη ΔΕΗ και από τον περασμένο Σεπτέμβριο μειώθηκε κατά πολύ ο όγκος της δουλειάς,  ενώ δεν ευοδώθηκαν οι προσπάθειες για άνοιγμα στην τουρκική αγορά που ζητούσε χαμηλότερο κόστος προϊόντων. Ο κ. Μπουρούς, αναφέρθηκε αναλυτικά στα όσα ακολούθησαν και τις ενέργειες του σωματείου και τόνισε ότι τελικά στις 11 Μαρτίου τους ανακοινώθηκε το λουκέτο, πριν ακόμη η εταιρεία λάβει στα χέρια της την έκθεση του διαμεσολαβητή και ενώ είχε δώσει στους εργαζόμενους ένα περιθώριο να απαντήσουν. «Ήμασταν αποφασισμένοι να αποδεχθούμε και το 8% της μείωσης και τις 36 ημέρες εκ περιτροπής εργασίας, αλλά πήγαμε για το αυγό και βγήκαμε κουρεμένοι», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος του Σωματείου έκανε λόγο για δρομολογημένη απόφαση της εταιρείας να κλείσει το εργοστάσιο και έφερε ως παράδειγμα την απόφαση του Ομίλου να κλείσει το εργοστάσιο λάστιχων στη Γαλλία το 2008 και να αφήσει στο δρόμο 8000 εργαζόμενους.  Αναφερόμενος στο πρόγραμμα οικειοθελούς αποχώρησης, στο οποίο εντάχθηκαν όλοι οι εργαζόμενοι, είπε ότι η εταιρεία το έκανε για να διατηρήσει το καλό της όνομα και να μην «ανοίξει ρουθούνι», όπως και έγινε.

Τέλος επισήμανε ότι από τη στιγμή που το εργοστάσιο παραμένει στην Ελλάδα και τα μηχανήματα θα συντηρούνται και θα ασφαλίζονται, αποτελεί εκβιασμό εκ μέρους της εταιρείας η αναφορά, ότι θα επανεξετάσει τη λειτουργία του από το 2017 και μετά και ανάλογα με τις αγορά ή το διαγωνισμό της ΔΕΗ. Ανέφερε ότι το Σωματείο έστειλε επιστολή τον Όμιλο με την οποία ζητάει, σε περίπτωση επαναλειτουργίας της μονάδας το 2017, να έχουν μπόνους οι απολυμένοι, για να μη χαθεί η τεχνογνωσία και οι συνδικαλιστές εκτίμησαν ότι η επαναλειτουργία θα εξαρτηθεί από το «παζάρι» που θα γίνει με τη ΔΕΗ για τον διαγωνισμό.

Ο κ. Μπουρούς δήλωσε ικανοποιημένος από την ανταπόκριση των πολιτικών της περιοχής που πίεσαν να δοθεί λύση και χαρακτήρισε θετική την παρέμβαση του υπουργού Εργασίας, αλλά όπως φάνηκε ο Όμιλος προτίμησε να διατηρήσει το εργοστάσιο στη Γερμανία, έστω και με μεγαλύτερο κόστος. Επιπλέον το ίδιο χρονικό διάστημα προέβη σε αγορά 28 παρόμοιων εργοστασίων στις ΗΠΑ και ενός στην Αυστραλία.

Τέλος ο κ. Θ. Πανόπουλος, μέλος του Δ.Σ. του Σωματείου και της διοίκησης του ΕΚΒ εκτίμησε ότι αυτό που θέλουν οι Γερμανοί, όπως φάνηκε και από τις συναντήσεις Μέρκελ-Τσίπρα, είναι να περάσει στην κατοχή τους μέρος της ΔΕΗ στο πλαίσιο των ιδιωτικοποιήσεων.

Το σωματείο κατήγγειλε τη ΒΕΜΕΚΕΠ για τη συνδικαλιστική δίωξη του μέλους του Δ.Σ. του Σωματείου «Μήτσος Παπαρήγας» και του μέλους της διοίκησης του ΕΚΒ Χρυσούλας Τασολάμπρου και ζήτησε να ανακληθεί η απόλυσή της.

ΠΗΓΗ:ΕΡΤ