Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024 07:07
Τοπικά

Βόλος: Ημερίδα για την διδακτική προσέγγιση του Ολοκαυτώματος






Ημερίδα με θέμα τη διδακτική προσέγγιση το Ολοκαυτώματος στο σχολείο και το μουσείο συνδιοργανώνουν το Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, η Ισραηλιτική Κοινότητα Βόλου και το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, με αφορμή την «Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα του Ολοκαυτώματος» (27η Ιανουαρίου).

Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2017 στο Μουσείο Πλινθοκεραμοποιΐας Ν. & Σ. Τσαλαπάτα με ώρα έναρξης 09.15 και λήξης 17.00.

Η διδασκαλία του Ολοκαυτώματος αποτελεί διεθνώς μια καταξιωμένη εκπαιδευτική προσέγγιση με σκοπό την γνωριμία των μαθητών με μια ‘σκοτεινή’ περίοδο της παγκόσμιας ιστορίας, την ανάπτυξη της κριτικής τους σκέψης απέναντι σε κάθε μορφή φασισμού και ρατσισμού και την καλλιέργεια της δημοκρατικής ευθύνης.

Το πρόγραμμα της ημερίδας περιλαμβάνει εισηγήσεις από εκπαιδευτικούς, ερευνητές και μουσειολόγους σχετικές με την διδακτική του Ολοκαυτώματος, αλλά και με γενικότερα ζητήματα ταυτότητας και ετερότητας στο χώρο του μουσείου και του σχολείου. Εκτός από τις εισηγήσεις, στο πλαίσιο της ημερίδας θα πραγματοποιηθούν εργαστήρια για εκπαιδευτικούς με εστίαση στη διδακτική του Ολοκαυτώματος, καθώς και προβολή σχετικής ταινίας.

Την ημερίδα θα πλαισιώσουν μαθητές του Μουσικού Σχολείου Βόλου, ενώ θα γίνουν αφηγήσεις από συγγενείς πρώτου βαθμού επιζησάντων του Ολοκαυτώματος.

Η είσοδος στην ημερίδα είναι ελεύθερη. Θα δοθούν βεβαιώσεις συμμετοχής.