Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024 06:26
Τοπικά

Βόλος: Εγκρίθηκαν οι μονάδες SRFκαι κομποστοποίησης για τα απορρίμματα






Την κατασκευή δύο μονάδων στον ΧΥΤΑ Βόλου για την παραγωγή προϊόντων Μηχανικής Βιολογικής Επεξεργασίας Σύμμεικτων Αστικών Απορριμμάτων και για κομποστοποίηση ενέκρινε κατά πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου, υιοθετώντας όπως επισημάνθηκε τον εθνικό και περιφερειακό σχεδιασμό για τη διαχείριση απορριμμάτων.

Ο εκτελών χρέη Δημάρχου, κ. Θάνος Θεοδώρου υπεραμύνθηκε της επιλογής της Δημοτικής Αρχής, ζήτησε να μην υπάρχει παραπληροφόρηση και τόνισε πως η Δημοτική Αρχή θα κριθεί για την πολιτική επιλογή του συγκεκριμένου μοντέλου διαχείρισης των απορριμμάτων, αναπτύσσοντας παράλληλα δράσεις για την ανακύκλωση όπως πράσινα σημεία, καφέ κάδοι, προμήθεια 1.000 κομποστοποιητών κ.α.

Τελικά το θέμα πέρασε κατά πλειοψηφία από τη χθεισνή συνεδρίαση με τον ασκούντα χρέη δημάρχου, Θάνο Θεοδώρου, να το υπερασπίζεται και να το χαρακτηρίζει σημαντικό περιβαλλοντικό έργο, το οποίο θα γίνει μέσω  χρηματοδότησης από την Ε.Ε. και θα στηριχθεί από τη δημοτική αρχή, χωρίς ΣΔΙΤ.

Κάθε χρόνο εναποτίθενται στο ΧΥΤΑ 85.000 τόνοι απορριμμάτων. Η μονάδα θα επεξεργάζεται 50.000 τόνους απορριμμάτων και θα παράγει SRF ενώ θα δημιουργηθεί και μία μονάδα που θα επεξεργάζεται 15.000 τόνους οικιακών αποβλήτων από τρόφιμα που θα οδηγούνται σε κομποστοποίηση. Όπως εξήγησε ο γραμματέας του δήμου κ. Διαμαντίδης η υπομονάδα αυτή θα παράγει καθαρά υγιές χώμα και είναι μία ρηξικέλευθη πρόταση και βιώσιμη. “Το προϊόν που θα παράγεται θα διατεθεί σε όποια εταιρεία ενεργειακή το αποδεχθεί. Πρόσφατα ο αρμόδιος υπουργός, ανέφερε ότι αν δεν βρουν να το διαθέσουν οι δήμοι το srf θα γίνουν δύο μονάδες σε Βόρεια και Νότια Ελλάδα για να απορροφούν τα προϊόντα αυτά”, εξήγησε ο κ. Διαμαντίδης.

Ο κ. Θεοδώρου επισήμανε ότι είναι το σημαντικότερο θέμα που έχει συζητήσει το Δημοτικό Συμβούλιο και αυτό γιατί αφορά ένα μεγάλο περιβαλλοντικό έργο. Ξεκαθάρισε ότι το έργο θα είναι δημόσιο και δεν θα υπάρξει συνεργασία με ιδιώτη. “Πρέπει να ακολουθήσουμε εθνικό σχεδιασμό και η πρότασή μας είναι συμβατή και θα εγκριθεί. Είναι μονόδρομος για την πόλη. Το μοντέλο διαχείρισης αποτελεί μία πολιτική απόφαση και θα κριθούμε. Κρίσιμο να μην υπάρχει όμως παραπληροφόρηση”. Επιπλέον τόνισε ότι ήδη ο δήμος έχει κάνει πρόταση στο ΥΠΕΡΑΑ για πιλοτικό πρόγραμμα οικιακής κομποστοποίησης και αν ανοίξει και άλλη πρόταση σχετική θα καταθέσουν πρόταση όπως και για τα πράσινα σημεία.
“Σίγουρα θα δώσουμε υλικό που θα παράγεται κάπου, αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία συμφωνία με την ΑΓΕΤ”. Επίσης ζήτησε από κράτος να κάνει έλεγχο για σωστή καύση από ΑΓΕΤ σε αυτά που έχει άδεια να καίει.