Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024 13:24
Τοπικά

Βόλος: Διώξεις για φονική παγίδα στην οδό Λαρίσης άσκησε η Εισαγγελία






Ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος για τις συνθήκες κυκλοφορίας στο δρόμο καρμανιόλα, την εθνική οδό Βόλου – Λάρισας, και πιο συγκεκριμένα το 4ο χλμ (στο ύψος του βενζινάδικου Jet Oil) όπου ο Βόλος και η Μαγνησία θρήνησαν θύματα.

Συγκεκριμένα, η Εισαγγελία Βόλου άσκησε ποινικές διώξεις για διατάραξη της ασφάλειας των συγκοινωνιών παρά αυτουργία (δηλαδή με κοινό δόλο των υπαίτιων, με πράξεις που τελέστηκαν σε διαφορετικό τόπο και χρόνο) κατά πέντε ατόμων, υπαλλήλων υπηρεσιών που είναι αρμόδιοι για τη συντήρηση και επισκευή του οδοστρώματος και κάθε αρμόδιου.

Ο φάκελος της υπόθεσης άνοιξε στην ανάκριση με αφορμή το τροχαίο δυστύχημα, που συνέβη τον Ιανουάριο του 2010 με θύμα Βολιώτη ηλικίας μόλις 18 ετών. Ο άτυχος άνδρας, είχε ανασυρθεί από το αυτοκίνητό του ψυχορραγώντας. Το όχημα που οδηγούσε είχε συγκρουστεί σφοδρά με κολώνα φωτισμού. Ο δρόμος ήταν και πάλι ολισθηρός εξαιτίας της βροχής, όπως και σε τόσα άλλα δυστυχήματα που ακολούθησαν.

Στην Ανάκριση η υπόθεση

Αυτή τη στιγμή διεξάγεται συμπληρωματική ανάκριση. Ηδη την Τετάρτη έξω από το γραφείο της ανακρίτριας βρίσκονταν, μετά από κλήσεις που είχαν παραλάβει για καταθέσεις, τέσσερις μάρτυρες. Η Τροχαία Βόλου είχε αποδώσει τότε το δυστύχημα στην ολισθηρότητα του δρόμου εξαιτίας της βροχής και την έλλειψη προσοχής του οδηγού.

Το αυτοκίνητο του άτυχου 18χρονου μάρκας Fiat, είχε ξεφύγει της πορείας του, ανέβηκε στη διαχωριστική νησίδα της επαρχιακής οδού και «καρφώθηκε» σε μεταλλική κολώνα φωτισμού της ΔΕΗ. Ο 18χρονος, ο οποίος δεν φορούσε ζώνη ασφαλείας, είχε τραυματιστεί σοβαρά και κατά τη διακομιδή του στο Νοσοκομείο κατέληξε.

Δικογραφίες και για άλλες υποθέσεις

Η εξέλιξη της ανάκρισης με απολογίες για κακουργηματικού βαθμού διώξεις ανοίγει το δρόμο για προσφυγές στους παθόντες από ανάλογα δυστυχήματα. Ο κατάλογος μετράει πολλά ατυχήματα, άλλα με μοιραία κατάληξη και άλλα όχι. Εξάλλου, στην Εισαγγελία Βόλου, σύμφωνα με πληροφορίες, εκκρεμούν και άλλες δικογραφίες με παρόμοιες υποθέσεις στο ίδιο φονικό σημείο της Λαρίσης.

Ένα από τα πιο πρόσφατα δυστυχήματα ήταν αυτό που συνέβη τον Δεκέμβριο του 2015. Στο ίδιο σημείο-σκοτώστρα της οδού, είχε σκοτωθεί ακαριαία 41χρονου Αλμυριώτη φωτογράφου. Ο άτυχος άνδρας ανασύρθηκε νεκρός από το αυτοκίνητό του από το πλήρωμα του ΕΚΑΒ, αλλά και τους πυροσβέστες που κατέφθασαν για απεγκλωβισμό μετά από σύγκρουση με σταθμευμένη νταλίκα που μετέφερε κοντέινερ. Το δυστύχημα συνέβη γύρω στις 4 το απόγευμα, ενώ στην περιοχή έβρεχε καταρρακτωδώς…

Κοινή συνισταμένη σε όλα τα ατυχήματα φαίνεται να είναι η περιστροφή των αυτοκινήτων, η ακινητοποίησή τους σε σταθερά αντικείμενα, ο θανάσιμος ή σοβαρός τραυματισμός των οδηγών που εμπλέκονται σε αυτά πάντα ημέρες και ώρες που όλωςτυχαίως… βρέχει. Σειρά κακοτεχνιών στο οδόστρωμα μαρτυρά άκρως επικίνδυνες συνθήκες οδήγησης κατά τη διάρκεια βροχοπτώσεων.

Δεν είναι όμως μόνο η ολισθηρότητα που προκαλεί ούτως ή άλλως η βροχή στο δίκτυο. Είναι ένα ολόκληρο σύστημα απορροής υδάτων που δεν υπάρχει στη Λαρίσης. Τα βρόχινα νερά κατακλύζουν το οδόστρωμα δυσχεραίνοντας την οδήγηση, φερτές ύλες μεταφέρονται εκεί από παρακείμενο χωματόδρομο δημιουργώντας εμπόδια, και λακκούβες στο δρόμο στήνουν καρτέρι θανάτου.

ΠΗΓΗ: ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ