Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024 12:31
Τοπικά

Βόλος: Αρχίζουν τα μαθήματα του Θερινού Σχολείου Αστρονομίας






Αύριο Δευτέρα, 4η Ιουλίου 2016, αρχίζουν τα μαθήματα του 17ου Θερινού Σχολείου Αστρονομίας στο Βόλο, από την τοπική Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος. Tα μαθήματα θα γίνονται στο Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (Γεωργίου Καρτάλη 72 – Ροζού, πρώην Γαλλικό Ινστιτούτο) και θα λειτουργήσουν πάλι, τρία τμήματα: των Αρχαρίων, των Προχωρημένων και το νέο τμήμα, το Παρατηρησιακό.

Όσοι θέλουν να παρακολουθήσουν το νέο αυτό τμήμα πρέπει να να εγγραφούν μέχρι τις 6:30 μ.μ., διότι στις 7 μ.μ. είναι η έναρξη των μαθημάτων. Όσοι θα παρακολουθήσουν τα τμήματα Αρχαρίων και Προχωρημένων πρέπει να προσέλθουν στις 8:30 μ.μ για να εγγραφούν, διότι στις 9 μ.μ. αρχίζουν τα μαθήματα, στα οποία θα διδάξουν 13 συνολικά καθηγητές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, αστρονόμοι και ερασιτέχνες αστρονόμοι.

Στο Θερινό Σχολείο Αστρονομίας γίνονται δεκτοί όλοι οι ενδιαφερόμενοι, κάθε ηλικίας και μόρφωσης, κυρίως δε μαθητές του Δημοτικού, του Γυμνασίου και του Λυκείου. Στο τμήμα Αρχαρίων θα διδαχθούν οι στοιχειώδεις γνώσεις ολόκληρης της αστρονομίας, δηλ. το ηλιακό μας σύστημα (Ήλιος, Σελήνη, πλανήτες, δορυφόροι), οι αστέρες, τα νεφελώματα, οι γαλαξίες και το Σύμπαν γενικότερα. Θα διδάξουν δε, οι καθηγητές: Τομπουλίδης Χαρίτων, αστροφυσικός, Μαυρομάτης Δημήτριος, φυσικός, Μπλατσής Δημήτριος, μαθηματικός, και Βέης Νικόλαος, φυσικός.

Στο τμήμα των προχωρημένων θα διδαχθούν ειδικά θέματα, όπως: Η ατμόσφαιρα του Τιτάνα, η ανίχνευση ζωής στους εξωπλανήτες, οι ισημερίες και τα ηλιοστάσια, η «ανατομία» του CERN και οι μεταβλητοί αστέρες. Θα τα διδάξουν δε οι καθηγητές: Σπανός Σεραφείμ, Δρ. μετεωρολόγος, Ξενάκης Χρίστος, επίτιμος σύμβουλος φυσικών, Μουτσιάρας Κων/νος, μαθηματικός, Βέργος Ιωάννης, φυσικός και Μαυρομάτης Δημήτριος, φυσικός.

Στο νέο Παρατηρησιακό Τμήμα, που κατά τον περασμένο χρόνο πήγε πάρα πολύ καλά, αφού συγκέντρωσε τους περισσότερους μαθητές, θα διδαχθούν θέματα ουράνιας σφαίρας με τους αστερισμούς και τις συντεταγμένες, τηλεσκόπια, αστροπαρατηρήσεις, επιπεδόσφαιρο, αστροφωτογράφηση, λογισμικά “Stellarium” και “Celestia”, ενώ την Τετάρτη, 6η Ιουλίου, το μάθημα θα γίνει στο ύπαιθρο και θα ακολουθήσει αστροβραδιά ειδικά για το τμήμα αυτό. Θα διδάξουν δε, οι: Ζαφραντζάς Ευστάθιος, οικονομολόγος,  Γερμάνης Παναγιώτης, μηχανικός λογισμικού Η/Υ, Ζαγάκος Γεώργιος υπάλληλος αεροδρομίου, Ταμβάκης Γεώργιος, ταξίαρχος ε.α., Γιαννίσης Γεώργιος, μηχανολόγος μηχανικός και Καμβρογιάννης Κωνσταντίνος, φυσικός.

Η καθιερωμένη αστροβραδιά του φετινού Θερινού Σχολείου θα γίνει την Παρασκευή, 8η Ιουλίου, στα Χάνια Πηλίου, όπου θα μεταβούν οι σπουδαστές και οι άλλοι ενδιαφερόμενοι με πούλμαν, το οποίο θα ξεκινήσει από το 1ο Λύκειο Βόλου, ώρα 8:30 μ.μ. και θα επιστρέψει λίγο μετά τα μεσάνυχτα, όταν θα έχει τελειώσει και η κοινή συνεστίαση όλων των αστροπαρατηρητών.

Πριν από τη συνεστίαση στο Χάνι του Ζήση, θα γίνει προβολή βίντεο με θέμα: «Πώς ζουν οι αστροναύτες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό», με σχολιασμό των Χ. Ξενάκη και Ε. Ζαφραντζά.

Την διοργάνωση της αστροβραδιάς στα Χάνια Πηλίου την έχει αναλάβει το Παρατηρησιακό Τμήμα της Εταιρείας και θα στήσει τα τηλεσκόπια στο 2ο παρκινγκ προς το χιονοδρομικό κέντρο, από τις 9 μ.μ., για να παρατηρήσει ο κόσμος τη Σελήνη, τους πλανήτες, τα νεφελώματα, τα σμήνη αστέρων και τους γαλαξίες του ουρανού, που θα φαίνονται εκείνες τις ώρες, ενώ παράλληλα θα γίνεται ξενάγηση με λέιζερ στους αστέρες και τους αστερισμούς του ουρανού, με την ιστορία και τη μυθολογία τους, από τον Κ. Μουτσιάρα.

Το αναλυτικό πρόγραμμα του 17ου Θερινού Σχολείου και περισσότερες πληροφορίες, μπορεί να βρει κανείς στα τηλέφωνα της Εταιρείας 2421051061 και 2421046253, καθώς και στην ιστοσελίδα της Εταιρείας www.astronomos.gr.