Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024 14:13
Τοπικά

Βόλος: Έτοιμα τα αντιπλημμυρικά έργα στον Ξηριά

????????????????????????????????????





Ολοκληρώθηκαν από την Περιφέρεια Θεσσαλίας τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας κατά μήκος του Χειμάρρου Ξηριά, από τη Χ.Θ. 0+350 (ανάντη της γέφυρας Αθηνών) έως τη Χ.Θ. 2+200 (κατάντη της νέας γέφυρας Διμηνίου), συνολικού μήκους 1.850m. Τα έργα προϋπολογισμού 980.000 ευρώ επισκεφθήκαν ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας  Κώστας Αγοραστός και η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας και Σποράδων  Δωροθέα Κολινδρύνη.

«Έργο πνοής, έργο ουσίας, έργο που αφορά στην καθημερινότητα χιλιάδων πολιτών και συντελεί στην αντιπλημμυρική θωράκιση του πολεοδομικού συγκροτήματος Βόλου» χαρακτήρισε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός το έργο αντιπλημμυρικής προστασίας του χειμάρρου Ξηριά, τονίζοντας ότι η Περιφέρεια Θεσσαλίας δίνει μεγάλη σημασία στα έργα υποδομής αναδεικνύοντας παράλληλα τη συμβολή των έργων στην τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας και κυρίως την στήριξη της απασχόλησης στη σημερινή δυσμενή συγκυρία.

Ο χείμαρρος Ξηριάς αποτελεί τον αποδέκτη μίας λεκάνης απορροής συνολικής επιφάνειας 117 τ. χλμ. Το εν λόγω τμήμα της κοίτης είχε διευθετηθεί πριν από πολλές δεκαετίες με χωμάτινη βασικά τραπεζοειδή διατομή και επειδή η κοίτη λόγω διαβρώσεων, υποσκαφών, καταπτώσεων πρανών κλπ, δεν παρουσίαζε σαφή γεωμετρική μορφή από θέση σε θέση, με αποτέλεσμα να εγκυμονεί σημαντικούς κινδύνους για την ασφαλή και επαρκή λειτουργία της και με δεδομένο και τα πλημμυρικά φαινόμενα που έχουν εκδηλωθεί και καταγραφεί στο πρόσφατο παρελθόν, προτάθηκαν και υλοποιήθηκαν από την διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας και Σποράδων, τα αντιπλημμυρικά έργα:

  • Τμήμα ΧΘ 0+350 εως ΧΘ 1+100

διευθέτηση με κατασκευή πασσαλοστοιχιών και επί αυτών τοιχίσκος στέψης που οριοθετεί την διατομή Στον πυθμένα διαμορφώνεται κοιτόστρωση από οπλισμένο σκυρόδεμα, πάχους 50εκ.

  • Τμήμα ΧΘ 1+100 έως 2+200 (μήκος 1.100m)

κατάλληλη διαμόρφωση της υφιστάμενης κοίτης με εκτέλεση χωματουργικών έργων και τη προστασία των πρανών με στρώμνες συρματοκιβωτίων, και κατασκευή τοιχίσκου στέψης.

  • Γέφυρα οδού Σκουφά (Λαχαναγοράς) (ΧΘ ~ 1+700)

Καθαίρεση της γέφυρας της Λαχαναγοράς διότι αποτελούσε εμπόδιο στη ροή

  • Πεζογέφυρα οδού Νεαπόλεως (ΧΘ ~ 0+925)

Καθαίρεση της παλαιάς ξύλινης πεζογέφυρας, και  αντικατάσταση της με νέα, σύγχρονη και ασφαλή μεταλλική πεζογέφυρα

  • Ασφαλτόστρωση των παρόχθιων οδών και διαμόρφωση χώρων φύτευσης

Ασφαλτόστρωση των παρόχθιων οδών, και η διαμόρφωση ικανού πλάτους ώστε να αποκατασταθεί πλήρως η βατότητα της οδού για την εξυπηρέτηση των πολιτών. Παράλληλα γίνεται και πρόβλεψη χώρων φύτευσης.

????????????????????????????????????

Με το συγκεκριμένο έργο αντιπλημμυρικής προστασίας του χειμάρρου Ξηριά εξασφαλίζονται οι εκατέρωθεν της κοίτης περιοχές καθώς μειώνονται οι δυσμενείς επιπτώσεις των πλημμυρικών φαινομένων (όπως κίνδυνοι για την ανθρώπινη ζωή, καταστροφή περιουσίας, υποβάθμιση περιοχής)

Στην τελευταία εργολαβία που εκτελέστηκε το 2016:

  • Καθαιρέθηκε η γέφυρα της Λαχαναγοράς και ολοκληρώθηκε η διαμόρφωση της κοίτης του χειμάρρου με πλάκες σκυροδέματος στον πυθμένα και στρώμνες συρματοκιβωτίων στις όχθες
  • Ολοκληρώθηκαν οι πλάκες σκυροδέματος στον πυθμένα και ο πασσαλότοιχος εκατέρωθεν στη θέση του Φυσικού Αερίου
  • Κατασκευάστηκε και τοποθετήθηκε νέα μεταλλική πεζογέφυρα
  • Ασφαλτοστρώθηκαν οι παρόχθιοι οδοί και διαμορφώθηκαν παρτέρια για φύτευση