Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024 17:03
Κόσμος

Βρυξέλλες: Άνοιξε το μετρό ένα μήνα μετά τις επιθέσεις των τζιχαντιστών






Ένα μήνα από τα φονικά «χτυπήματα» των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στο μετρό των Βρυξελλών, όπου έχασαν τη ζωή τους 16 άνθρωποι, ο σταθμός του Μααλμπέκ άνοιξε και πάλι για το κοινό.

Με έντονη στρατιωτική και αστυνομική παρουσία, οι πύλες του μετρό άνοιξαν με τους πολίτες να επανέρχονται στους κανονικούς ρυθμούς της ζωή τους, αφότου ο Χαλίντ Ελ Μπακράουι πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος σκοτώνοντας 16 επιβάτες του συρμού που βρισκόταν στο σταθμό Μααλμπέκ.

Σύμφωνα με δηλώσεις της εκπροσώπου των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς των Βρυξελλών, Φρανσουάζ Λεντούν, στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι υπηρεσίες του σταθμού θα λειτουργούν από τις έξι το πρωί ως τις δέκα το βράδυ, έπειτα από την ολοκλήρωση των επισκευών που σημειώθηκε την περασμένη Παρασκευή.

Εκπρόσωπος του μετρό της βελγικής πρωτεύουσας, μιλώντας στο France 24 δήλωσε πως το τμήμα που δε μπορούσε να αποκατασταθεί ήταν το έργο του Benoît van Innis που κοσμούσε τους τοίχους του σταθμού.

Ένα από τα οκτώ έργα του καλλιτέχνη έχουν καλυφθεί με λευκό χαρτόνι, το οποίο έχει γεμίσει με μηνύματα πολιτών για ελπίδα και ειρήνη, ενώ από κάτω κάποιοι έχουν εναποθέσει λουλούδια για τους νεκρούς της τρομοκρατίας.

Ο καλλιτέχνης εργάζεται σε ένα νέο έργο που θα αναρτηθεί στη μνήμη των θυμάτων των τρομοκρατικών επιθέσεων των τζιχαντιστών και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον ερχόμενο Ιούνιο.

«Γνωρίζουμε ότι ψυχολογικά για τους επιβάτες θα είναι πολύ δύσκολο να περάσουν από αυτόν τον σταθμό», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Την ίδια ώρα, τα δρομολόγια με προορισμό το αεροδρόμιο των Βρυξελλών, που «χτυπήθηκε» παράλληλα με το μετρό στις 22 Μαρτίου από τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας τζιχαντιστών, θα επαναλειτουργήσουν.

Επιπλέον, εκτιμάται πως το αεροδρόμιο Ζάβεντεμ θα λειτουργήσει κανονικά από τον ερχόμενο Ιούνιο, καθώς έχει ξεκινήσει η σταδιακή αποκατάστασή του, έπειτα από την επίθεση των Ιμπραήμ ελ Μπακράουι, Ναζίμ Λαχράουι και Μοχάμεντ Αμπρίνι, ο οποίος ομολόγησε ότι ήταν ο άνδρας με το καπέλο που είχε καταγραφεί από το κλειστό κύκλωμα του αερολιμένα λίγα λεπτά πριν το μακελειό.