Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024 00:51
Κόσμος

Βενεζουέλα: «Ξεχείλισε» στους δρόμους η οργή για τον Μαδούρο






Υποστηρικτές της αντιπολίτευσης κατέκλυσαν σήμερα τους δρόμους της Βενεζουέλας την ώρα που αυξάνεται η πίεση της διεθνούς κοινότητας μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας να αναλάβει το ίδιο τις εξουσίες του κοινοβουλίου και να στερήσει από τα μέλη της Βουλής την ασυλία τους.

«Δεν θα ανεχτούμε τον σφετερισμό (των εξουσιών) από το Ανώτατο Δικαστήριο» είπαν μέλη μιας φοιτητικής οργάνωσης στο Καράκας ενώ κατευθύνονταν προς το κτίριο του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Επιπλέον, οι διαδηλωτές έκλεισαν έναν κεντρικό αυτοκινητόδρομο στο Καράκας, έχοντας στο πλευρό τους τον βουλευτή της αντιπολίτευσης Μιγκέλ Πιζάρο. «Δεν πρέπει να παραδοθούμε ή να σταματήσουμε, πρέπει να απαιτούμε τα δικαιώματά μας» τόνισε ο βουλευτής.

Έχοντας καταργήσει τα περισσότερα από τα μέτρα που έλαβε το κοινοβούλιο αφότου η αντιπολίτευση κέρδισε τον έλεγχο το 2015, το δικαστήριο που στηρίζει τον Νίκολας Μαδούρο γνωστοποίησε ότι αναλαμβάνει τα καθήκοντα του νομοθετικού σώματος, διότι επιδεικνύει ασέβεια προς το νόμο.

Εξοργισμένοι επικριτές του προέδρου της Βενεζουέλας, τον κατηγόρησαν ότι διοργανώνει ένα «πραξικόπημα» εναντίον του σώματος που συγκροτήθηκε νόμιμα έπειτα από τη διενέργεια εκλογών.

Την απόφαση του δικαστηρίου καταδίκασαν οι ΗΠΑ, ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών, η Ευρωπαϊκή Ένωση, χώρες της Λατινικής Αμερικής και ο ΟΗΕ.
Συγκεκριμένα, ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ζέιντ Ράαντ αλ Χουσέιν σημείωσε σε μια ανακοίνωση που εξέδωσε ότι «ο διαχωρισμός των εξουσιών είναι απαραίτητος προκειμένου να λειτουργήσει η Δημοκρατία και το να κρατάμε ανοικτούς τους χώρους άσκησης της Δημοκρατίας είναι αναγκαίο προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι ανθρώπινα δικαιώματα προστατεύονται».

Ο Ζέιντ Ράαντ αλ Χουσέιν απηύθυνε έκκληση στο Ανώτατο Δικαστήριο της Βενεζουέλας να επανεξετάσει την απόφασή του. Επιπλέον, ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών, Λουίς Αλμάγκρο, ζήτησε σήμερα να συγκληθεί εκτάκτως το μόνιμο Συμβούλιο προκειμένου να αξιολογήσει την πολιτική κρίση στη Βενεζουέλα.

Την ίδια ώρα η Ρωσία, στενή σύμμαχος της Βενεζουέλας, ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα, σε μια ανακοίνωση που εκδόθηκε σήμερα, να αφήσει ήσυχη τη Βενεζουέλα.
«Οι εξωτερικές δυνάμεις δεν πρέπει να ρίχνουν λάδι στην φωτιά της διαμάχης στο εσωτερικό της Βενεζουέλας» τονίζεται.
«Παραμένουμε προσηλωμένοι στην αρχή της μη παρέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις».
Από την πλευρά του ο Νικολά Μαδούρο κατηγορεί την Ουάσιγκτον ότι ηγείται των προσπαθειών ανατροπής του στο πλαίσιο μιας ευρύτερης επιχείρησης κατά αριστερών κυβερνήσεων στη Λατινική Αμερική.

Η Κολομβία, από την άλλη, έκανε σήμερα γνωστό ότι κάλεσε τον πρεσβευτή της στο Καράκας, καθώς εκτιμά ότι ένα «όριο» παραβιάστηκε στη Βενεζουέλα.
«Τον κάλεσα για να μας ενημερώσει» για την κατάσταση, δήλωσε η επικεφαλής της διπλωματίας της Κολομβίας Μαρία Άνχελα Ολγκίν στο ραδιοφωνικό δίκτυο Caracol Radio.
«Η απόφαση του (Ανώτατου) Δικαστηρίου χθες παραβίασε ένα όριο το οποίο δεν είχε παραβιαστεί έως σήμερα» συμπλήρωσε η υπουργός Εξωτερικών.

«Είμαι πεπεισμένη ότι το μόνο ζήτημα (που πρέπει να επιλυθεί) είναι η αντιπολίτευση και η κυβέρνηση να συμφωνήσουν προς όφελος μιας βιώσιμης χώρας. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος».
Εκτός της Κολομβίας, το Περού και η Χιλή κάλεσαν για εξηγήσεις τους πρεσβευτές τους.

ΑΠΕ-ΜΠΕ- Reuters- AFP