Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024 01:45
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Βατραχάνθρωποι και άνδρες της ΕΜΑΚ στις έρευνες για τον κυβερνήτη του μοιραίου ελικοπτέρου ΑΒ-212






Με το πρώτο φως της ημέρας, άρχισαν ξανά οι έρευνες για τον εντοπισμό του υποπλοιάρχου Αναστάσιου Τουλίτση, κυβερνήτη του μοιραίου ελικοπτέρου ΑΒ-212 του Πολεμικού Ναυτικού που συνετρίβη στο βορειοδυτικό τμήμα της Κινάρου, με αποτέλεσμα των θάνατο των τριών μελών του πληρώματος, κατά την εκτέλεση του καθήκοντος.

Στις έρευνες συμμετέχουν βατραχάνθρωποι του Πολεμικού Ναυτικού, η 31η ΜΕΕΔ της Πολεμικής Αεροπορίας και άνδρες της ΕΜΑΚ.

Αρμόδια επιτροπή έχει ήδη αναλάβει το έργο της διερεύνησης των ακριβών αιτίων του δυστυχήματος.

Λίγο πριν τις 18:00 το απόγευμα της Πέμπτης, ταυτοποιήθηκαν οι δύο σοροί των αξιωματικών που εντοπίστηκαν το πρωί σε βραχώδη περιοχή στην Κίναρο.

Νεκροί είναι ο συγκυβερνήτης του ελικοπτέρου υποπλοίαρχος Κωνσταντίνος Πανανάς και ο ανθυπασπιστής ναυτίλος Ελευθέριος Ευαγγέλου.

Το ουραίο τμήμα του ελικοπτέρου βρέθηκε στις 7 το πρωί σε απόκρημνη χαράδρα στο βορειοδυτικό άκρο της Κινάρου, σε υψόμετρο 295 μέτρων.

Οι δύο νεκροί, οι οποίοι όπως ταυτοποιήθηκε είναι ο συγκυβερνήτης Κωνσταντίνος Πανανάς και ο χειριστής του ραντάρ Ελευθέριος Ευαγγέλου, εντοπίστηκαν πάνω στην Κίναρο σε σχετικά μεγάλη ακτίνα από το σημείο όπου βρέθηκε το ουραίο τμήμα του ελικοπτέρου. Το στοιχείο αυτό θεωρείται ενδεικτικό της σφοδρότητας της πρόσκρουσης του ελικοπτέρου ΠΝ-28.

Οι επικοινωνίες με το ελικόπτερο και το ίχνος του AB-212 χάθηκαν από τα ραντάρ της φρεγάτας Νικηφόρος Φωκάς στις 02:45 τα ξημερώματα της Πέμπτης. Στις 04:40 εντοπίστηκε θερμικό ίχνος του ελικοπτέρου του Πολεμικού Ναυτικού στην περιοχή της Κινάρου.

Λίγες ώρες μετά και συγκεκριμένα στις 07:01 το πρωί βρέθηκαν τμήματα του ελικοπτέρου σε απόκρημνη περιοχή της Κινάρου. Ηταν το ουραίο τμήμα του Agusta Bell. Σύμφωνα με αξιωματικούς του υπουργείου Εθνικής Αμυνας το ελικόπτερο προσέκρουσε στην κορυφή του λόφου ύψους 295 μέτρων, το ουραίο τμήμα αποκολλήθηκε βίαια και τα υπόλοιπα τμήματα του ελικοπτέρου έπεσαν στη θάλασσα.

Τι μπορεί να συνέβη και το ελικόπτερο συνετρίβη ουδείς μπορεί να γνωρίζει αυτή την ώρα. Στην ενημέρωση που έκανε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ ναύαρχος Βαγγέλης Αποστολάκης και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΓΕΕΘΑ αντιπλοίαρχος Βασίλης Μπελετσιώτης ειπώθηκε ότι στα ελικόπτερα αυτά οι δυνατότητες πτήσεων είναι εξαιρετικές, είναι οι καλύτερες.