Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024 12:35
Αθλητικά

Βαριά καμπάνα περιμένει τον ΠΑΟΚ για τον τραυματισμό του Γκαρθία και το ντέρμπι που δεν ξεκίνησε






Ο προπονητής των «ερυθρολεύκων» δέχθηκε ρολό ταμειακής μηχανής στο κεφάλι και διακομίσθηκε στο Διαβαλκανικό, όπου πέρασε τη νύχτα – Γιατί κατηγορούν οι «ερυθρόλευκοι» τον ΠΑΟΚ και τι απαντά ο «Δικέφαλος του Βορρά» – Τι γράφουν διεθνή μέσα

Το πολυαναμενόμενο ντέρμπι μεταξύ του ΠΑΟΚ και του Ολυμπιακού στην «Τούμπα» δεν έμελλε να ξεκινήσει ποτέ και αντί του γηπέδου, όπως φαίνεται θα κριθεί στις δικαστικές αίθουσες.

Το ρολό χαρτιού από ταμειακή μηχανή που δέχθηκε στο πρόσωπο ο προπονητής των «ερυθρολεύκων», Όσκαρ Γκαρσία, ήταν αρκετό για να τινάξει στον αέρα το παιχνίδι, καθώς ο Ισπανός τραυματίστηκε και έφυγε για τα αποδυτήρια ακολουθούμενος από όλη την αποστολή του Ολυμπιακού.

Δείτε σε βίντεο τη στιγμή του τραυματισμού του Όσκαρ Γκαρθία:


Ενώ όλα έδειχναν ότι οι προσπάθειες των ανθρώπων του ΠΑΟΚ να χαλιναγωγήσουν τους οπαδούς τους υπό τον φόβο της τιμωρίας της ομάδας και της πιθανής απώλειας της πρώτης θέσης στη βαθμολογία, είχε πετύχει, καθώς ακόμη και κατά την είσοδο των ομάδων στο γήπεδο δεν άναψε ούτε καπνογόνο, βρέθηκε ένας και μοναδικός που κατάφερε να καταδικάσει την ομάδα του.

Ο εκ των αντιπροέδρων του Ολυμπιακού, Σάββας Θεοδωρίδης  είχε συζήτηση με τον διαιτητή, Αλέξανδρο Αρετόπουλο και αμέσως μετά ανακοίνωσε ότι “εγώ πήρα την ομάδα κι έφυγα, γεια σας” και οι ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού αποχώρησαν για τα αποδυτήρια. Το ίδιο έκαναν και οι διαιτητές. Την ίδια στιγμή, ο Βιεϊρίνια, αντέδρασε έντονα φέρνοντας ως παράδειγμα όσα γίνονται στο “Γ. Καραϊσκάκης” και φώναζε “τι είναι αυτά ρε”. Ο αρχηγός του ΠΑΟΚ είπε προς τον τέταρτο: “Εμείς πάμε στο Γ. Καραϊσκάκης και κανείς δεν φεύγει, αν από το πουθενά χτυπούσε κάποιος και πάνε μέσα, τι είναι αυτό ρε”.

Οι φροντιστές της ομάδας του Πειραιά εξήλθαν των αποδυτηρίων, μάζεψαν τα πράγματα από τον πάγκο και επέστρεψαν στα αποδυτήρια.

Ο Καταλανός τεχνικός των “ερυθρολεύκων” διακομίσθηκε στο “Διαβαλκανικό” για να εξεταστεί περαιτέρω, αφότου εξετάστηκε από τον ιατρό της αναμέτρησης. Τον συνόδευσε ο Κυριάκος Δουρέκας κι η διερμηνέας του Ολυμπιακού για τις συνεννοήσεις με τους γιατρούς. Μάλιστα, η επιλογή του νοσοκομείου ήταν του γιατρού της ΠΑΕ, Χρήστου Θέου, με την ΕΡΤ να μεταδίδει αποκλειστικό VIDEO από τη στιγμή της διακομιδής.

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης, ο οποίος βρίσκεται στο Λονδίνο και επικοινώνησε τηλεφωνικά με στελέχη του Ολυμπιακού που ήταν στην Τούμπα, έδωσε εντολή στην ομάδα του να μείνει μέσα στα αποδυτήρια και να μην βγει στον αγωνιστικό χώρο.

Οι “ερυθρόλευκοι” κατήγγειλαν και επίθεση των ανθρώπων του ΠΑΟΚ, με τον Λούμπος Μίχελ να φέρεται να έσπρωξε τον Σάββα Θεοδωρίδη και τον διευθύνοντα σύμβουλο και αντιπρόεδρο του ΠΑΟΚ, Μάκη Γκαγκάτση, να φέρεται να λέει “πώς θα φύγετε από εδώ; Θα χορτάσετε πέτρες”.

Τα ξένα ΜΜΕ μετέδωσαν άμεσα τον τραυματισμό του Όσκαρ Γκαρθία και την είδηση της μη έναρξης του ελληνικού ντέρμπι.

“Ο Ολυμπιακός προφανώς και ήρθε εδώ με τον συγκεκριμένο στόχο. Φαίνεται ότι ζουν σε ψευδαισθήσεις. Ψευδαισθήσεις είχαν στην επικοινωνία, ψευδαισθήσεις τραυματισμών, ψευδαισθήσεις απειλών. Είναι προκλητικοί από την πρώτη στιγμή που ήρθαν”, δήλωσε μεταξύ άλλων ο υπεύθυνος επικοινωνίας της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, Κυριάκος Κυριάκος. Δηλώσεις που έρχονται σε πλήρη αντίθεση με δύο παλαιότερες τοποθετήσεις του που αφορούσαν το παιχνίδι που διεκόπη με αντίπαλο τον Παναθηναϊκό στο “Απόστολος Νικολαΐδης” και τον τραυματισμό από κουτάκι μπύρας του τότε προπονητή της ομάδας, Βλάνταν Ίβιτς.

Από τις 20:40 οι φίλοι του ΠΑΟΚ άρχισαν να αποχωρούν από το γήπεδο της Τούμπας. Ορισμένοι εξ αυτών συνεπλάκησαν με αστυνομικούς, στην προσπάθειά τους να εισβάλλουν στον χώρο που οδηγεί στα αποδυτήρια των φιλοξενουμένων.

Δείτε βίντεο από το σημείο που σημειώθηκαν οι συγκρούσεις οπαδών – αστυνομίας:

Καραπαπάς: Περιμέναμε μια συγγνώμη από τον ΠΑΟΚ

Ο αντιπρόεδρος του Ολυμπιακού, Σάββας Θεοδωρίδης, και ο διευθυντής επικοινωνίας, Κώστας Καραπαπάς, αρνήθηκαν αρχικά να κάνουν δηλώσεις στις κάμερες, ωστόσο λίγο πριν από τις 23:00, ο τελευταίος μίλησε στις κάμερες που περίμεναν έξω από τα αποδυτήρια.

“Περιμέναμε μια μεγάλη συγγνώμη από τον ΠΑΟΚ για όλα όσα συνέβησαν στον αγωνιστικό χώρο, τις προκλήσεις έξω από τις σουίτες και τα επεισόδια στα αποδυτήρια. Περίμενα μια συγγνώμη. Δεν έχει ειπωθεί. Αντιθέτως, ακούμε δηλώσεις που δεν ταιριάζουν. Σε άλλο γήπεδο είδαμε τι έγινε, ενώ τώρα είδατε όλοι το αντικείμενο που δέχθηκε ο προπονητής μας.

Καταλαβαίνουμε όλοι τι γίνεται. Ήταν ένα κλειστό ρολό ταμειακής μηχανής που είναι βαρύ σαν πέτρα”, τόνισε αρχικά.

“Αυτήν τη στιγμή δεν έχει κλείσει ακόμα το φύλλο αγώνα. Στα αποδυτήρια κάποιοι άνθρωποι του ΠΑΟΚ ξέφυγαν, αλλά εμείς είμαστε Ολυμπιακός και δεν καταλαβαίνουμε από έδρες.

Πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι αν θέλουν να γίνουν μεγάλη ομάδα, πρέπει να έχουν ποδοσφαιρικό πολιτισμό. Πρέπει κάποια στιγμή να συναντήσουν τον πολιτισμό για να γίνουν μεγάλη ομάδα”.

Κυριάκος: Θέατρο σκιών από τον Ολυμπιακό

Ο Κυριάκος Κυριάκος απάντησε στην κάμερα της ΕΡΤ για όσα έγιναν στην Τούμπα, το περιστατικό που έφερε τη ματαίωση του ντέρμπι με τον Ολυμπιακό και για τον “βασιλιά που είναι γυμνός”.

“Για μένα είναι θέατρο σκιών ξεκάθαρα, ανήκει σε μια στρατηγική που έχει ξεκινήσει ο Ολυμπιακός πριν από το παιχνίδι με φαντασιώσεις στα Μέσα του, σχετικά με τη διεξαγωγή του αγώνα. Μας προειδοποίησε το πρωί στην σύσκεψη ότι θα πάρει την ομάδα του και θα φύγει. Φυσικά, ο καθένας προσπαθεί να προασπίσει όπως μπορεί την ομάδα του και κρίνεται γι αυτό. Πρέπει να υπάρχουν κι οι ανάλογοι κριτές. Τριάντα χρόνια ήταν δύσκολο να βρεθεί κάποιος να πει ότι ο βασιλιάς είναι γυμνός. Το κάναμε εμείς”.

“Είμαστε έτοιμοι να επωμιστούμε την ευθύνη αυτού του πράγματος και θα το φτάσουμε μέχρι τέλους. Θέλω αυτούς τους κριτές λοιπόν, να δείξουν ποιος προκαλούσε και τι γινόταν πριν από το παιχνίδι. Τι συμπεριφορά υπήρχε. Κι αν δεν ξέρουν, ας ρωτήσουν τους παρατηρητές και τους αστυνομικούς διευθυντές αν έχουν ξαναδεί σε ντέρμπι με τον Ολυμπιακό την Τούμπα τόσο πειθαρχημένη. Ας δείξουν τις φωτογραφίες με το ποιος ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού έδειχνε τα γεννητικά του όργανα, προφανώς πολύ περήφανος γι αυτά. Ας δείξουν τις αντεγκλήσεις του κ. Καραπαπά και του κ. Κοβάσεβιτς με οπαδούς την ώρα που έβγαιναν από τη φυσούνα. Απρόκλητα. Κι εγώ όταν πηγαίνω στο γήπεδο του Ολυμπιακού, με βρίζουν. Αν αντιδράσω, είμαι το ίδιο καραγκιόζης με αυτόν που θέλω να καταγγείλω.

Ήταν μια στρατηγική του Ολυμπιακού, που δεν τους βγήκε. Γιατί δεν προέκυψε ούτε τραυματισμός, ούτε… Δεν μπορούμε να έχουμε διάγνωση. Το θέμα είναι ότι διάβαζα για τραυματισμό στο μάτι, όσο προσπαθούσα να δω αν ο άνθρωπος ήταν καλά. Μετά έγινε βαμβάκι στο χείλος, μετά ψάχναμε οφθαλμίατρο. Καλά να είναι ο άνθρωπος, περαστικά.

Κι επειδή βλέπω ότι γίνεται ένας συμψηφισμός σχετικά με το τι έγινε πέρσι με τον κ. Ίβιτς, όποιος δεν καταλαβαίνει τη διαφορά του να τρως κουτί από αναψυκτικό και ακόμη κι εσύ να λες ότι ένα ρολό χαρτί που ξετυλιγόταν στον αέρα και σε χτύπησε, δεν σε άφησε να ξεκινήσεις τον αγώνα. Τι να πω;

Όλοι μας έχουμε μια ευθύνη που έχουμε ανεχθεί αυτό το ποδόσφαιρο για είκοσι χρόνια. Ο ΠΑΟΚ με τον κ. Σαββίδη έκανε μια προσπάθεια και κάνει μια συνεχή προσπάθεια. Ξέρω ότι δεν είμαστε συμπαθείς σε κόσμο και δεν είναι αυτός ο σκοπός μας. Σκοπός να φτάσουμε το ποδόσφαιρο σε ένα σημείο να είναι καθαρό με ισονομία και όπως πρέπει να γίνεται.

Όταν όμως οι παράγοντες είναι χειρότεροι από τους φιλάθλους την ώρα του αγώνα, που να φτάσεις.

Για ποιο πράγμα να ζητήσουμε “συγγνώμη”; Εδώ δεν ξέρουμε τι έχει ο άνθρωπος. Προσπαθούμε να ηρεμήσουμε τους ποδοσφαιριστές μας να παίξουν το παιχνίδι και έρχονταν κάθε λίγο και λιγάκι για να προκαλέσουν; Επειδή δεν θέλω να συνδιαλέγομαι με τον κ. Καραπαπά, ο καθένας έχει το ύφος και το ήθος του και την ιστορία του στον χώρο. Ο καθένας κρίνεται.

Ο ΠΑΟΚ θα προσπαθήσει να προασπίσει το δίκαιο και μόνο. Ευελπιστώ πως δεν υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι ελαφρά τη καρδία θα σκύψουν το κεφάλι σε αυτό που γινόταν τριάντα χρόνια γιατί το πράγμα έχει αλλάξει. Κι αυτό φαίνεται από τα καραγκιοζιλίκια που αναγκάζονται να κάνουν αυτοί που θεωρούσαν τον εαυτό τους άτρωτο.

Εκείνη τη στιγμή υπήρχε τελετουργικό που πετούν οι οπαδοί χαρτάκια αντί πυρσών. Αν καθίσουμε να μετρήσουμε πόσα χαρτάκια έπεσαν σε γήπεδα ποδοσφαίρου και μπάσκετ, θα κάνουμε θέμα που δεν υπάρχει. Αν υπάρχει κάτι παράνομο, να βρεθεί. Δεν γίνεται να υπάρξει συμψηφισμός του τελετουργικού με τα χαρτάκια με ρίψη αντικειμένων.

Ενταση στην αποχώρηση του Ολυμπιακού

Λίγο μετά από τις 23:00 αποχώρησαν και οι δύο αποστολές των ομάδων. Αρχικά του ΠΑΟΚ, χωρίς να προκύψει κανένα πρόβλημα.

Η αποστολή του Ολυμπιακού αποχώρησε λίγο πριν από τις 23:30 το βράδυ. Στον χώρο περίμεναν οπαδοί του ΠΑΟΚ και κάποιοι σεκιούριτι, οι οποίοι φώναζαν “δειλοί” και “κότες” κι έβριζαν Αρχικά δεν υπήρχε αντίδραση από πλευράς Ολυμπιακού, ωστόσο οι φωνές συνέχισαν και ο αντιπρόεδρος της ομάδας, Μιχάλης Κουντούρης, αντέδρασε με τον ίδιο τρόπο, χωρίς να υπάρξουν έκτροπα.


Η ιατρική γνωμάτευση για τον Γκαρσία

Λίγο μετά από τα μεσάνυχτα έγινε γνωστή και η ιατρική γνωμάτευση για τον Γκαρσία από το “Διαβαλκανικό”.

Όπως αναφέρει ότι ο Ισπανός έχει “οίδημα άνω χείλους αριστερά με επιφανειακό θλαστικό τραύμα του σύστοιχου βλεννογόνου, ευαισθησία στην αριστερή κροταφογναθική άρθρωση, αυχεναλγία, ζάλη, ναυτία και 24ωρη παρακολούθηση”.

Έκλεισε το φύλλο αγώνα ο Αρετόπουλος

Λίγο μετά τις 23:30, τέσσερις ώρες, μετά την προγραμματισμένη ώρα έναρξης του αγώνα ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός, ο διαιτητής Αλέξανδρος Αρετόπουλος αποχώρησε από το γήπεδο της Τούμπας. Ο ρέφερι από τον σύνδεσμο Τρικάλων έκλεισε, έπειτα από μαραθώνιο διαβουλεύσεων, το φύλλο αγώνα, το οποίο αποστέλλεται ηλεκτρονικά στη Λίγκα, ενώ οι δύο ομάδες θα ενημερωθούν αναλυτικά σήμερα Δευτέρα για το περιεχόμενό του.

Τι αναφέρει ο κανονισμός και η πιθανή τιμωρία του ΠΑΟΚ

Σύμφωνα με το άρθρο 15, παρ. 3 ε, αν από τη ρίψη αντικειμένων υπάρξει σωματική βλάβη προσώπου νόμιμα ευρισκομένου στον αγωνιστικό χώρο, όπως συνέβη στην περίπτωση του Όσκαρ Γκαρσία στην Τούμπα πριν από το Ολυμπιακός – ΠΑΟΚ, και ο αγώνας διακοπεί, προβλέπεται πρόστιμο μέχρι αφαίρεση τριών βαθμών.

Ο γιατρός του αγώνα και όχι αυτός του ΠΑΟΚ ή του Ολυμπιακού, θα κάνει την πρώτη γνωμάτευση για τον τραυματισμό του Ισπανού, αλλά την απόφαση για την τέλεση ή μη της αναμέτρησης θα πάρει ο διαιτητής Αλέξανδρος Αρετόπουλος. Από την απόφασή του θα εξαρτηθεί και η ποινή του Δικεφάλου του Βορρά. Σε περίπτωση που ξεκινήσει ο αγώνας, τότε προβλέπεται πρόστιμο για τους γηπεδούχους, διαφορετικά όχι μόνο πρόστιμο, αλλά αφαίρεση βαθμών και ποινή διεξαγωγής αγώνα χωρίς θεατές δύο (2) έως τρείς (3) αγωνιστικές”.

Δείτε αναλυτικά τι αναφέρει το άρθρο 15, παρ. 3, ε: “Εάν από την ρίψη αντικειμένων υπάρξει σωματική βλάβη προσώπου νόμιμα ευρισκομένου στον αγωνιστικό χώρο, τιμωρείται με χρηματική ποινή από έξι χιλιάδες ευρώ (6.000) έως ογδόντα χιλιάδων ευρώ (80.000). Στην περίπτωση που υπάρξει οριστική διακοπή του αγώνα, επιπρόσθετα επιβάλλεται κατακύρωση του αγώνα υπέρ της αντίπαλης ομάδας και αφαίρεση τριών (3) βαθμών από το βαθμολογικό πίνακα και ποινή διεξαγωγής αγώνα χωρίς θεατές δύο (2) έως τρείς (3) αγωνιστικές”.

Η βαθμολογία σε περίπτωση τιμωρίας

Η επόμενη μέρα θα βρει τον ΠΑΟΚ σε ρόλο απολογούμενου για τα όσα συνέβησαν στο γήπεδο της Τούμπας και οι ακριβείς κατηγορίες που θα προκύψουν, θα προσεγγιστούν από το φύλλο αγώνα που θα παραλάβουν οι ομάδες με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο το πρωί της Δευτέρας.

Οι κανονισμοί μπορούν να επισύρουν ακόμα και τιμωρία αφαίρεσης βαθμών. Σε περίπτωση που πράγματι αφαιρεθούν τρεις βαθμοί από τον ΠΑΟΚ (όπως είχε συμβεί με τον Παναθηναϊκό όταν είχε τραυματιστεί ο Βλάνταν Ίβιτς από κουτάκι μπύρας τον προηγούμενο Μάιο) τότε η νέα βαθμολογία της Super League Σουρωτή, με δεδομένο ότι τη Δευτέρα (26/2, 19.30) είναι προγραμματισμένο το Ατρόμητος-ΑΕΚ και με δεδομένο ότι έχουν αφαιρεθεί τρεις βαθμοί από τον Ολυμπιακό για τα επεισόδια μετά τον αγώνα στο Φάληρο με την ΑΕΚ (βρισκόμαστε εν αναμονή της εκδίκασης της έφεσης για το -3), διαμορφώνεται ως εξής:

1. ΑΕΚ 50*
2. ΠΑΟΚ 49
3. Ολυμπιακός 46**
4. Ατρόμητος 42
* Η ΑΕΚ με αγώνα λιγότερο, τον αυριανό εναντίον του Ατρόμητου στο Περιστέρι.

** Εκκρεμεί η έφεση του Ολυμπιακού για τους -3 βαθμούς από τον αγώνα εναντίον της ΑΕΚ και η εκδίκαση της υπόθεσης του ΠΑΟΚ για το ματς με τον ΠΑΣ Γιάννινα.

ΠΗΓΗ: protothema.gr