Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024 10:19
Κόσμος

Βίντεο καταγράφει τον πανικό στη Λας Ράμπλας, την ώρα που το λευκό φορτηγό «θερίζει» το πλήθος (video)






Τον πανικό που ένιωσαν οι πελάτες ενός καπνοπωλείου στη Λας Ράμπλας της Βαρκελώνης όταν είδαν την τρομοκρατική επίθεση να εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια τους καταγράφει ένα συγκλονιστικό βίντεο.

Στο υλικό από την κάμερα κλειστού κυκλώματος του καταστήματος διακρίνονται πελάτες και μέλη του προσωπικού να κοιτάζουν αμήχανοι για κάποιες στιγμές προτού συνειδητοποιήσουν ότι κάτι τρέχει απ’ έξω.

Ορισμένοι πλησιάζουν με περιέργεια τη βιτρίνα για να δουν τι συμβαίνει, αλλά μετά τους καταλαμβάνει ο πανικός.

Δευτερόλεπτα αργότερα βλέπουν το λευκό βαν να θερίζει ανυποψίαστους περαστικούς στον μεγάλο πεζόδρομο, σωριάζοντας δεκάδες θύματα στο έδαφος.

Οι πελάτες τρέχουν τότε έντρομοι να σωθούν, αλλά κάποιοι παραμένουν στο παράθυρο για να δουν την εξέλιξη, ενώ περαστικοί εισβάλλουν έντρομοι στο καπνοπωλείο για να γλιτώσουν από το μακελειό.

Οι ισπανικές αρχές θεωρούν ότι οι τρομοκρατικές επιθέσεις με τους 14 νεκρούς και τους 130 τραυματίες στη Βαρκελώνη και την Καμπρίλς ήταν έργο ενός πυρήνα οκτώ έως δώδεκα τρομοκρατών.

Η αστυνομία πιστεύει ότι οι τζιχαντιστές σχεδίαζαν να χρησιμοποιήσουν φιάλες με βουτάνιο για να προκαλέσουν πολύ μεγαλύτερη καταστροφή και περισσότερες απώλειες.

Οι αρχές θεωρούν ότι υπάρχει σύνδεση ανάμεσα στις δύο τρομοκρατικές επιθέσεις και την έκρηξη που σημειώθηκε την νύκτα της Τετάρτης προς την Πέμπτη στην πόλη Αλκανάρ και από την οποία ανατινάχθηκε κατοικία στην οποία υπήρχαν περισσότερες από 20 φιάλες βουτανίου.

Τα θύματα προέρχονται από 34 χώρες. Οι υπηρεσίες ασφαλείας έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψη του 17χρονου Μούσα Ουκαμπίρ, οδηγού, όπως πιστεύεται, του βαν που προκάλεσε το μακελειό στην Λας Ράμπλας.

Μέχρι στιγμής έχουν συλλάβει τέσσερις υπόπτους, ενώ άλλοι πέντε που φορούσαν ψεύτικα γιλέκα με εκρηκτικά σκοτώθηκαν από αστυνομικά πυρά στην Καμπρίλς ενώ εξαπέλυαν μια δεύτερη επίθεση λίγες ώρες μετά το χτύπημα στη Βαρκελώνη.

Πηγή: iefimerida.gr