Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024 22:06
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Βάσεις 2016: Στα ύψη οι Ιατρικές Σχολές – Πτώση στις Οικονομικές και τα Πολυτεχνεία






Με τις εκτιμήσεις ότι οι  Ιατρικές σχολές  είναι  στα ύψη, οι Παιδαγωγικές  “γκρεμίζονται”, τα Πολυτεχνεία   “πέφτουν” και οι Οικονομικές σχολές  χάνουν μόρια , οι υποψήφιοι των Πανελλαδικών Εξετάσεων με τους γονείς τους υπολογίζουν τα μόρια και χαράσσουν πορεία για να εισαχθούν στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ. Απαραίτητη προϋπόθεση η σωστή συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου , οι υποψήφιοι να μην πέσουν σε “παγίδες” αλλά να συμπληρώσουν με έξυπνο τρόπο το μηχανογραφικό δελτίο.

“Δεν υπάρχει εφέτος καμία σύγκριση με τις περσινές βάσεις” ξεκαθαρίζει ο πρόεδρος της Ένωσης Φροντιστών Γιάννης Βαφειαδάκης . Και υπογραμμίζει: Βασική προϋπόθεση είναι ο υποψήφιος να βάλει με σειρά τις σχολές που πραγματικά επιθυμεί, ανάλογα βέβαια και με τη βαθμολογία που έχει συγκεντρώσει. Και ο εκπαιδευτικός εξηγεί ότι “αν κάποιος έχει συγκεντρώσει 13.000 μόρια ξεκινά τη συμπλήρωση με σχολές που έχουν βαθμολογία, όσο ψηλά θέλει, αλλά εκεί κοντά στο 14 πρέπει να κάνει τη σωστή επιλογή , δηλαδή  θέλει Πανεπιστήμιο Περιφέρειας ή ΤΕΙ Αθήνας”. Επίσης, πρέπει να προσέξει πολύ την ασφάλεια του τα “μαξιλαράκια” δηλαδή και να βάλει σχολές που είναι χαμηλότερες , αν θέλει βέβαια να εισαχθεί σε κάποια σχολή, πέραν των δύο τριών πρώτων προτιμήσεων. Ένας τέτοιος υποψήφιος πρέπει να έχει στο μυαλό του μία κλίμακα σχολών από 8000 έως 18000 μόρια. Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της ΟΕΦΕ καλό θα είναι οι υποψήφιοι να να ενημερωθούν για τις σχολές που επιθυμούν, να δουν δηλαδή  τα επαγγελματικά δικαιώματα που απορρέουν από τα πτυχία αλλά και τα Προγράμματα Σπουδών.

Ο κ. Βαφειδάκης αποκαλύπτει ότι ένα ακόμα “μυστικό του φετινού Μηχανογραφικού είναι το μεγάλο “άνοιγμα” της ψαλίδας” που αναμένεται να σημειωθεί  στις σχολές του κέντρου και της Περιφέρειας, με αποτέλεσμα να “κρύβονται” ευκαιρίες.”Δηλαδή, όπως εξηγεί με δεδομένη τη στροφή της πλειονότητας των υποψηφίων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη  θα υπάρξουν πολλές σχολές “ευκαιρίας” και  μάλιστα πολύ καλές,. Ανάμεσα στις αποκαλούμενες σχολές “ευκαιρίας” συγκαταλέγονται η σχολή Μηχανολόγων Κοζάνης, η Πληροφορική στο Ηράκλειο, η Διοίκηση Επιχειρήσεων στη Χίο , που είναι  καλές επιλογές , χωρίς να έχουν το ατού να είναι στην Αθήνα, άρα θα έχουν και χαμηλότερες βάσεις.

Ειδικά στους υποψηφίους του 3ου επιστημονικού πεδίου, ο εκπαιδευτικός συμβουλεύει να δηλώσουν  μεγάλο αριθμό σχολών υποψήφιοι, καθώς αναμένεται άνοδος των βάσεων. Επίσης, όσοι έχουν χαμηλή βαθμολογία καλό είναι βάλουν αρκετές σχολές. Διορθώσεις γίνονται έως και την οριστικοποίηση του δελτίου ενώ οι ειδικοί συνιστούν να επιλέγουν τμήματα από δύο πεδία. Καλό είναι να δοθεί μεγάλη προσοχή, γιατί όπως τονίζεται ένα καλό μηχανογραφικό μπορεί να “σώσει” τον υποψήφιο.

Επίσης, δεν χρειάζεται να γίνει άμεση οριστικοποίηση του Μηχανογραφικού Δελτίου καθώς η ημερομηνία κατάθεσή ς του είναι έως τις 8 Ιουλίου. Καλό θα είναι οι υποψήφιοι να αναμένουν και τα αποτελέσματα από τα ειδικά μαθήματα προκειμένου να διαμορφώσουν μία συνολική εικόνα της απόδοσής τους. Συνιστάται οι υποψήφιοι να κάνουν μία προσωρινή  αποθήκευση του Μηχανογραφικού Δελτίου και στη συνέχεια, όταν ολοκληρώσουν τις επιλογές τους να κάνουν και οριστική υποβολή. Οι υποψήφιοι πρέπει να είναι προσεκτικοί  και να μην αμελήσουν να κάνουν οριστική υποβολή του μηχανογραφικού, καθώς υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις μαθητών που δεν εισήχθησαν  σε  κανένα. πανεπιστημιακό τμήμα, αν και συγκέντρωναν την σωστή βαθμολογία, καθώς είχαν ξεχάσει να κάνουν οριστική υποβολή.

Η Πληροφορική, τμήματα του Πολυτεχνείου, η Φαρμακευτική , η Διαιτολογία, η Γεωπονία,. Η Οικονομία και η Ψυχολογία θεωρούνται κάποιες  σπουδές  που μπορούν να οδηγήσουν στην απόκτηση πτυχίου που θα ανταποκρίνεται στις μελλοντικές ανάγκες της αγοράς εργασίας.

Σε γενικές γραμμές  η συνολική “εικόνα” που πρέπει να έχουν κατά νου για να συμπληρώσουν όσο καλύτερα γίνεται το Μηχανογραφικό Δελτίο συμπυκνώνεται στα εξής: Στα ύψη οι Ιατρικές, και οι Παραιτρικές σχολές πέφτουν οι  Πολυτεχνικές σχολές , αυξομειώσεις στις ανθρωπιστικές σχολές , “γκρέμισμα” των Παιδαγωγικών τμημάτων και άνοδος στις Πυροσβεστικές και Αστυνομικές σχολές είναι τα κύρια συμπεράσματα που προκύπτουν από την ανάγνωση των βαθμολογικών στοιχείων των φετινών Πανελλαδικών Εξετάσεων. Οι  βάσεις σε Αστυνομικές και Πυροσβεστικές σχολές που θα κινηθούν πολύ υψηλά ενώ και οι Στρατιωτικές σχολές θα κρατηθούν σε υψηλά επίπεδα.

Ανά πεδίο  προκύπτει: 

– Στο 1ο επιστημονικό πεδίο των Ανθρωπιστικών Σπουδών οι βάσεις εισαγωγής θα παρουσιάσουν  αυξομοιώσεις. Οι αυξομοιώσεις αυτές θα αφορούν κυρίως στις Φιλοσοφικές και Ψυχολογικές σπουδές. Πτωτική πορεία  ενδέχεται να ακολουθήσουν κάποιες Νομικές Σχολές ενώ μπορεί να σημειωθεί άνοδος σε χαμηλόβαθμες σχολές. Άνοδος αναμένεται και στο “κατώφλι” χαμηλόβαθμων σχολών.

– Στο 2ο επιστημονικό πεδίο  το πλέον χαρακτηριστικό στοιχείο είναι οι πολύ καλές ,σχεδόν άριστες επιδόσεις σε παραδοσιακά δύσκολα μαθήματα, όπως η φυσική.    Στις Πολυτεχνικές σχολές πάντως αναμένεται πτώση , η οποία θα μεγαλώνει όσο κατεβαίνουμε προς τις πιο χαμηλόβαθμες σχολές. Σε κάποιες Πολυτεχνικές σχολές που παραδοσιακά έχουν υψηλή βαθμολογία και αίγλη οι ειδικοί επισημαίνουν ότι θα έχουν ακόμα και εντυπωσιακή πτώση.

– Στο 3ο επιστημονικό πεδίο   η πολύ καλή εικόνα σε Φυσική, Χημεία και Βιολογία   διατηρεί τις βάσεις στις περιζήτητες Ιατρικές στο ύψος τους οδηγώντας τις σε πολλές περιπτώσεις και σε άνοδο. Η αύξηση των βάσεων στο 3ο επιστημονικό πεδίο θα   θα συμπαρασύρει προς τα πάνω τις Παραιατρικές (Νοσηλευτικά τμήματα και ΤΕΙ) και  τις Γεωπονικές σχολές.

–  Στο 4ο επιστημονικό πεδίο στο οποίο ένα εντυπωσιακό ποσοστό μαθητών των Ανθρωπιστικών σπουδών  περίπου 67%  έγραψε στα Μαθηματικά της Γενικής Παιδείας κάτω από τη βάση. Ωστόσο πολλοί εξ αυτών θα εισαχθούν στις Παιδαγωγικές σχολές της Ελληνικής Τριτοβάθμιας.

– Στο 5ο επιστημονικό πεδίο των σχολών Οικονομίας, Διοίκησης και Πληροφορικής   αναμένεται μεγάλη πτώση των βάσεων  λόγω των χαμηλών επιδόσεων των υποψηφίων στα Μαθηματικά, με ποσοστό περίπου 78% των υποψηφίων έγραψαν κάτω από τη βάση.