Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024 12:15
Τοπικά

Αχιλλέας Μπέος: “Οτι κάνουμε το κάνουμε μόνοι μας”






Σε αυστηρή βαθμολόγηση του έργου της δημοτικής αρχής κατά τον πρώτο ενάμιση χρόνο της θητείας της προχωρά ο αιρετός δήμαρχος Βόλου και επικεφαλής της παράταξης «Νέα Εποχή – Νέα Δυναμική», Αχιλλέας Μπέος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.

Υποστηρίζει ότι η μάχη της δημοτικής αρχής για τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, σύμφωνα με τις προεκλογικές δεσμεύσεις της παράταξης, δίνεται με το Βόλο να βρίσκεται σε εμπάργκο από την κυβέρνηση και να μην έχει πρόσβαση σε χρηματοδοτικά εργαλεία. «Ο,τι κάνουμε το κάνουμε μόνοι μας», λέει χαρακτηριστικά.

Τονίζει ότι η δημοτική αρχή προσπαθεί και ήδη παράγει έργο, δεν διστάζει όμως να παραδεχθεί αδυναμίες. Το επόμενο διάστημα το βάρος πέφτει στις παρεμβάσεις στα σχολικά κτίρια και στις συνοικίες και περιφερειακές ενότητες, όπου έχει εντοπιστεί και καταγραφεί το σύνολο των προβλημάτων. Ο πήχης μπαίνει ψηλά και με έργα που θα δώσουν προστιθέμενη αξία στην πόλη: η ζωνοποίηση του δικτύου ύδρευσης σε Βόλο και Ν. Ιωνία, η πρώτη φάση του οποίου εγκρίθηκε και όταν το έργο ολοκληρωθεί θα εξασφαλιστεί για την πόλη ποιότητα και επάρκεια νερού, η ολοκλήρωση του πάρκινγκ της Φιλελλήνων, η διαπλάτυνση του δρόμου προς Αλλη Μεριά.

Αποκαλύπτει ότι ο δήμος Βόλου δεν έχει παραιτηθεί από το αίτημά του για την παραχώρηση του παραλιακού μετώπου, το οποίο σχεδιάζει να αξιοποιήσει τουριστικά με παρεμβάσεις «που θα ζηλέψει ακόμη και το Μαϊάμι».

Επιτίθεται στην αντιπολίτευση και εκπροσώπους της κεντρικής πολιτικής σκηνής, τους οποίους κατονομάζει, τονίζοντας ότι «η άδικη ποινή που μου επιβλήθηκε και ο αποκλεισμός του Βόλου είναι αποτέλεσμα δράσης από συγκεκριμένους πολιτικούς κοπρίτες».

 

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Θ. Θεοχαρόπουλος έβαλε «φωτιά» στο πολιτικό σκηνικό με τη δήλωσή του περί δήμου ντροπής. Θα ήθελα ένα σχόλιό σας.

«Κατ’ αρχήν θέλω να σχολιάσω τη στάση των δημοσιογράφων, που δεν τον έβαλαν στη θέση του. Γιατί οι δημοσιογράφοι έχουν τον τρόπο να το κάνουν αυτό όταν κάποιος παρεκκλίνει. Ο κ. Θεοχαρόπουλος στην ουσία δεν στράφηκε εναντίον μου. Εγώ έχω αντιμετωπίσει δεκάδες Θεοχαρόπουλους. Στράφηκε εναντίον των πολιτών. Αυτοί οι περίεργοι τύποι, ένα συνονθύλευμα αριστερών, κουλτουριάρηδων και δήθεν προοδευτικών έφθασαν στο σημείο να αμφισβητούν τη βούληση των πολιτών, τη δημοκρατική διαδικασία των εκλογών. Είναι ντροπή. Τόσο πολύ τους έχει πειράξει; Χάσανε τα προνόμια; Αυτός είναι ο λόγος; Θα ξεκαθαρίσω κάτι σε όλους αυτούς τους πολιτικούς απατεώνες που κατέστρεψαν την πόλη και τη χώρα. Καλώς ή κακώς οι πολίτες επέλεξαν αυτή τη δημοτική αρχή και τον Αχιλλέα Μπέο για δήμαρχο. Αν θα δικαιωθούν ή όχι, θα το δείξει η πορεία. Για στελέχη της αντιπολίτευσης και της κυβέρνησης, ο Αχιλλέας Μπέος δεν είναι αρεστός. Υπάρχει όμως και μια κόκκινη γραμμή, ένα ταβάνι, ένα όριο.

Αντί να ασχοληθούν με την πόλη, να κάνουν αντιπολίτευση για το καλό της πόλης, ασχολούνται με τον Αχιλλέα Μπέο. Αυτό είναι το πρόβλημά τους; Στο πρόσφατο παρελθόν είχαμε καταγγελίες για κακοδιαχείριση, υπερτιμολογήσεις και πολλά άλλα. Τώρα δεν υπάρχει τίποτα, γίνεται έργο. Μπορεί να κάνουμε και λάθη, αλλά παράγουμε έργο, είμαστε δίπλα στους πολίτες. Αντί να συμβάλλουν στην ανάπτυξη της πόλης, ασχολούνται αν κάποιος αποκάλεσε τον Αχιλλέα Μπέο δήμαρχο, πού παρκάρισε το αυτοκίνητό του. Δεν ντρέπονται λίγο; Αυτή είναι η πολιτική τους κουλτούρα; Κάντε αντιπολίτευση για τα έργα της πόλης. Αλλά δεν έχουν να πουν τίποτα.

Ο κόσμος μίλησε και τους έστειλε στο σπίτι τους μέχρι το 2019. Γιατί ό,τι και να κάνουν δύο πράγματα είναι δεδομένα: ότι η σημερινή δημοτική αρχή θα διοικεί την πόλη έως το 2019 -εκτός κι αν κατέβουν με τα τανκς και κάνουν πραξικόπημα- και ότι ο Αχιλλέας Μπέος θα είναι ο αιρετός δήμαρχος. Εχει τεθεί προσωρινά σε αργία, απόφαση που σέβομαι και το δείχνω, αλλά κανείς δεν θα μου στερήσει το δικαίωμα να βρίσκομαι στο δημαρχείο, να μιλάω με πολίτες, να εκφράζω την άποψή μου, να βοηθάω με τον τρόπο μου τους αντιδημάρχους γιατί είμαι ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης και είμαστε μία ομάδα που δυστυχώς για αυτούς δεν μπόρεσαν να διασπάσουν. Παραμένουμε ομάδα».

 

Να ανοίξουμε την ατζέντα της πόλης; Προεκλογικά είχατε δεσμευτεί για τη βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη σε τέσσερις βασικούς τομείς, στους οποίους θα ήθελα να βάλετε βαθμό με κλίμακα από το 1 μέχρι το 10 (άριστα).

«Καθαριότητα: 8,5. Το πόρτα – πόρτα πάει καλά αλλά δεν μπορούμε να το επεκτείνουμε διότι δυστυχώς ορισμένοι πολίτες δεν είναι συνεργάσιμοι και σε μια τόσο μεγάλη πόλη για να μπορέσεις να κάνεις πράγματα χρειάζεται η συμβολή και των ίδιων των πολιτών.

Κυκλοφοριακό: 6. Αυτό όμως έχει ουρά. Εχουμε μόλις 4-5 υπαλλήλους στη δημοτική αστυνομία και δεν έχουμε τη δυνατότητα να είμαστε στους δρόμους στο κέντρο για 8- 10 ώρες προκειμένου να δώσουμε λύση. Στα διαστήματα που βοήθησε η Τροχαία υπήρχε μεγάλη ανάσα. Θέλω να πιστεύω ότι το πάγιο αίτημα της σημερινής δημοτικής αρχής για την πρόσληψη 10- 15 ατόμων ώστε να στελεχώσουν τη δημοτική αστυνομία, θα ικανοποιηθεί προκειμένου να δώσουμε λύση.

Νερό: 4. Τη δέσμευσή μας για φθηνότερο νερό ήδη την υλοποιούμε. Εχουμε προχωρήσει σε μια πρώτη μείωση της τάξης του 3% με στόχο στην τριετία, το τιμολόγιο να μειωθεί σε ποσοστό 10%. Εχουμε βέβαια πρόβλημα με την Αποκεντρωμένη που μας γύρισε την απόφαση πίσω, αλλά εμείς συνεχίζουμε.

Η ΔΕΥΑΜΒ έχει μπει σε μία σειρά. Είναι μία εταιρεία μονοπωλιακού χαρακτήρα που δυστυχώς τη διοικούσε μια συμμορία υπαλλήλων -10 με 15 όχι παραπάνω- και δεν μπορούσε να κάνει κανείς τίποτα. Οι περισσότεροι υπάλληλοι είναι ευσυνείδητοι, αλλά δυστυχώς ήταν κάτω την πίεση του συστήματος που δεν τους άφηνε να λειτουργήσουν.

Αυτή την περίοδο παλεύουμε για ένα πολύ μεγάλο έργο, τη ζωνοποίηση του δικτύου. Πρόκειται για έργο της τάξης των 13 εκατ. ευρώ, η πρώτη φάση του οποίου έχει ήδη εγκριθεί. Το έργο δεν αφορά μόνο το Βόλο αλλά και τη Ν. Ιωνία για την οποία κανείς δεν είχε πρόβλεψη. Είναι ένα πολύ μεγάλο έργο μέσα από το οποίο όταν ολοκληρωθεί θα εξασφαλίσουμε και ποιότητα και ποσότητα νερού, με την αντικατάσταση των αμιαντοσωλήνων αλλά και την αντιμετώπιση των διαρροών που σήμερα αγγίζει το 35% – 40%.

Στη ΔΕΥΑΜΒ έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα η ίδια η αντιπολίτευση γιατί δεν θέλει η σημερινή δημοτική αρχή να παράγει έργο. Βλέπετε έναν άνθρωπο που περνά από πειθαρχικό και κρίνεται ένοχος για τα 10 εκατ. ευρώ που διεκδικεί η ΕΡΓΗΛ για ένα έργο που δεν έγινε ποτέ, και όμως η αντιπολίτευση δεν συμβάλλει ώστε να θεραπευτεί η γάγγραινα, να τελειώσει η συμμορία μια για πάντα. Σήμερα (σ.σ. Τετάρτη) μαθαίνω ότι κατέθεσε μήνυση εναντίον του προέδρου της ΔΕΥΑΜΒ. Δεν ντρέπονται λίγο; Εγώ ήμουν που ξεσκέπασα το παραμύθι, κατήγγειλα δικαστικούς λειτουργούς, εργολάβους, πολιτικούς, υπαλλήλους, έφθασα στον Αρειο Πάγο. Θέλω να πιστεύω ότι οι δικαστικοί λειτουργοί εξαπατήθηκαν γιατί δεν είχαν όλα τα στοιχεία. Τους τα απέκρυψαν σκοπίμως. Η σημερινή δημοτική αρχή έβαλε το μαχαίρι στο κόκκαλο. Είχε το θάρρος να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, να λειτουργήσει με γνώμονα το καλό αυτής της πόλης και των πολιτών κόντρα σε αυτή τη συμμορία που λυμαίνονταν τόσα χρόνια αυτή την εταιρεία. Πιστεύω ότι αρχίζει να λειτουργεί και η ΔΕΥΑΜΒ.

Αδέσποτα: 0. Προσωπικά για μένα, μηδέν. Αλλά ανοίγει ο δρόμος για να υλοποιήσουμε το στόχο μας. Είχα πει ότι θα πάω στον Εισαγγελέα όσες φορές χρειαστεί, αλλά για την πόλη μου. Για τα αδέσποτα πήγα 7 φορές, μετά από καταγγελίες από φιλοζωικές, από συλλόγους και πολίτες που έχουν μόνο μια σφραγίδα για να δημιουργούν προβλήματα. Τα αδέσποτα είναι πρόβλημα της πόλης άρα όλων των πολιτών και οφείλουν όλοι να συμβάλλουν για την επίλυσή του».

 

Αν σας ζητήσω να κάνετε αυτοκριτική, που πιστεύετε ότι έχει μείνει πίσω η δημοτική αρχή σε σχέση με αυτά που υποσχέθηκε;

«Η δημοτική έμεινε πίσω λόγω capital control στις παρεμβάσεις στα σχολικά κτίρια. Πέρυσι το καλοκαίρι, δεν μπορέσαμε να ολοκληρώσουμε τα πρώτα 35 – 40 σχολικά κτίρια που είχαμε βάλει στόχο. Δεν γίνεται να κάνουμε παρεμβάσεις μέσα σε δύο μήνες του καλοκαιριού και στα 187 σχολεία. Είχαμε βάλει χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των παρεμβάσεων την τριετία. Ομως δεν υπάρχουν και κονδύλια. Ο,τι κάνουμε το κάνουμε μόνοι μας. Ο Βόλος ξέρετε έχει αποκλειστεί από τη σημερινή κυβέρνηση από κάθε είδους οικονομική ενίσχυση και προγράμματα. Δεν μπορούν να συγχωρήσουν τους εαυτούς τους πώς έχασαν το δήμο.

Μείναμε λοιπόν λίγο πίσω λόγω συγκυριών. Ομως τα σχολεία είναι έργα προτεραιότητας για εμάς, γιατί αφορούν στα παιδιά και στην υγεία και ασφάλεια των παιδιών. Και γι’ αυτό φέτος στον προϋπολογισμό προβλέπεται κονδύλι ενός εκατ. ευρώ για τα σχολεία».

 

Σας ασκούν κριτική ότι έχετε δώσει βάρος στην εικόνα του κέντρου και ότι έχετε αφήσει πίσω τις περιφερειακές συνοικίες…

«Λογικό δεν είναι αυτό; Η εικόνα της πόλης είναι το κέντρο. Ομως να ξέρετε ότι από τον περασμένο Ιανουάριο η δημοτική αρχή περιόδευσε σε όλες τις ενότητες. Καταγράψαμε τα προβλήματα, τις ανάγκες και δεσμευτήκαμε ότι θα δώσουμε λύσεις. Ηδη στις περισσότερες ενότητες έχουν γίνει πράγματα που δεν έχουν γίνει τα τελευταία 30 χρόνια. Για παράδειγμα στην Πορταριά έγινε καινούρια παιδική χαρά, ξεκίνησε κατασκευή νέου νηπιαγωγείου, που θα παραδοθεί στα παιδάκια αρχές Σεπτεμβρίου. Στα Λεχώνια έγινε επίσης καινούρια παιδική χαρά πήγαν όμως κάποιοι αλήτες και έκοψαν με τροχό τα κάγκελα. Μεγάλη ντροπή.

Πόσα χρόνια έβγαιναν οι πολιτικοί και έλεγαν ότι θα φύγουν οι Πεσσοί; Εχουν σκοτωθεί δεκάδες άνθρωποι στο σημείο αυτό. Εμείς ήδη κάναμε την αρχή. Υπογράψαμε μνημόνιο συνεργασίας και θέλω να πιστεύω ότι το Σεπτέμβριο ο ένας τουλάχιστον πεσσός θα μεταφερθεί και θα βάλουμε πλώρη για τον δεύτερο. Και συγχρόνως υπάρχει αίτημα από τη δημοτική αρχή να διαμορφωθεί ο χώρος και να φωταγωγηθεί, δεδομένου ότι είναι η είσοδος της πόλης.

Κάνουμε πράγματα, κάνουμε έργο. Θα μου πείτε πού βρίσκετε τα λεφτά. Το είχα πει ότι εμείς δεν εξυπηρετούμε σκοπιμότητες. Εμείς, άνθρωποι που χρόνια λειτουργούμε επιχειρήσεις και γνωρίζουμε από σοβαρή και σωστή οικονομική διαχείριση, μέσα σε εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες, πετύχαμε θεαματικά αποτελέσματα στα οικονομικά του δήμου. Σας επισημαίνω ότι μέσα σε 20 μήνες όχι μόνο διπλασιάσαμε το αποθεματικό μας, που πλέον φθάνει στα 12 εκατομμύρια ευρώ, αλλά επιπλέον εξυπηρετήσαμε και απαιτήσεις προς τρίτους, προμηθευτές, εργολάβους και γενικά συναλλασσόμενους με το δήμο, που συνολικά ανήλθαν σε 3, 8 εκατομμύρια ευρώ.

Και αντιλαμβάνεστε τι σημαίνει αυτή η διάθεση χρημάτων σε μια οικονομία, όπως η τοπική μας, που χειμάζεται από την αποβιομηχάνιση τη ανεργία, την φτωχοποίηση. Μια καλή ανάσα και ελπίζουμε σύντομα να δώσουμε πολλές περισσότερες στους συμπολίτες μας.

Θα ολοκληρώσουμε το πάρκινγκ της Φιλελλήνων έως τέλος της θητείας μας. Ηδη έχει βγει προκήρυξη. Εάν κριθεί άγονος ο διαγωνισμός, θα ξαναβγεί και μετά αν κριθεί δεύτερη φορά άγονος, θα δούμε αν θα το κάνει η Δημοτική αρχή ή αν θα το δώσει σε ιδιώτη. Θα αποφασιστεί στο δημοτικό συμβούλιο. Εως τέλος της θητείας μας όμως στόχος είναι να το παραδώσουμε.

Κι επίσης, θα γίνει διάνοιξη του δρόμου της Αλλης Μεριάς, γιατί σήμερα, θυμίζει δρόμο για γαϊδούρια.

Και στην Αγριά, ολοκληρώνουμε το αποχετευτικό. Βγήκανε λέει κάτοικοι από τα Αστέρια και διαμαρτύρονται. Οταν γίνεται ένα έργο, κάποιοι μπορεί να δυσαρεστηθούν. Εμείς τη βρήκαμε αυτή τη μελέτη για το αντλιοστάσιο και αν επιχειρήσουμε να την αλλάξουμε θα βγούμε εκτός χρονοδιαγραμμάτων με κίνδυνο να χάσουμε τη χρηματοδότηση για το έργο. Το έργο είναι πολύ σημαντικό. Εχει να κάνει με την προστασία του Παγασητικού και την ποιότητα ζωής των κατοίκων.

Κι έρχεται το ΤΕΕ και λέει όχι. Ποιος τους ρώτησε;

Εμείς δεν εκλεχτήκαμε κάτω από κομματική ομπρέλα. Δώσαμε το λόγο μας στους πολίτες, μας τίμησαν και θα τους τιμήσουμε. Προκαλώ οποιονδήποτε να καταγγείλει κάποια παρανομία, κάποια δολιοφθορά, κάποιο λάδωμα. Οι άλλοι είχανε στήσει μαγαζάκια. Τους προκαλώ για εμάς. Να βγουν να πουν ότι κάποιος δημοτικός σύμβουλος χρηματίστηκε. Εδώ είμαστε, όπως και με τον ταμία. Ηταν μια κακή παρένθεση. Εμείς διατάξαμε έλεγχο, εμείς διαπιστώσαμε το έλλειμμα. Δεν είναι ό,τι ευχάριστο. Υπάρχει όμως διαφάνεια. Δεν κρύβουμε τίποτα. Είμαστε νέοι, δεν είμαστε πολιτικοί επαγγελματίες. Δεν είναι τρόπος ζωής για εμάς να έχουμε θέσεις δημάρχου και αντιδημάρχων».

 

Πέρα από τα έργα της καθημερινότητας, υπάρχουν στα σχέδιά σας έργα που θα φέρουν ανάπτυξη και θα δώσουν προστιθέμενη αξία;

«Σε πρώτη φάση, άμεσα, στο τέλος Σεπτεμβρίου, αντιπροσωπεία από το δήμο και επαγγελματίες της περιοχής θα επισκεφθεί το Ροστώβ προκειμένου να προωθήσουν τα τοπικά προϊόντα, σε μια μεγάλη αγορά και να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας στην πόλη μας. Αυτή τη φορά δεν θα γίνει ταξίδι αναψυχής. Θα βάλουμε τις βάσεις για ανάπτυξη.

Επίσης, συνεχίζουμε να διεκδικούμε το παραλιακό μέτωπο που δεν μας το δίνουν σκοπίμως γιατί δεν θέλουν να παράγουμε έργο. Εμείς θέλουμε να το αξιοποιήσουμε τουριστικά. Να δημιουργήσουμε ένα παραλιακό μέτωπο, αντάξιο του Βόλου, που θα το ζηλεύει ακόμη και το Μαϊάμι.

Γίνονται προσπάθειες. Ομως εκφράζω ένα μεγάλο παράπονο. Αυτή η ποινή που μου επιβλήθηκε από την κεντρική εξουσία, η άδικη ποινή, αυτό το εμπάργκο, ο αποκλεισμός του Βόλου, είναι αποτέλεσμα δράσης από συγκεκριμένους πολιτικούς κοπρίτες. Πικραμένους και απογοητευμένους που τους έστειλε σπίτι τους ο κόσμος, όπως ο Πάνος Σκοτινιώτης, ο Πουλάκης που πριν 7 μήνες αν μου τον έδειχναν δεν τον ήξερα. Ντροπή. Δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα να στοχοποιεί ένα ολόκληρο σύστημα έναν άνθρωπο. Είναι η δεύτερη φορά που το βιώνω, πρώτα από το ΠΑΣΟΚ το 2002 και τώρα πάλι από το ΠΑΣΟΚ γιατί ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει. Ο Βόλος όμως δεν είναι ο Μπέος. Ο Μπέος μπορεί να μην είναι αύριο. Ο Βόλος όμως θα υπάρχει. Φανταστείτε να είχαμε τη συμβολή της κεντρικής εξουσίας τι θα κάναμε. Τώρα ό,τι κάνουμε το κάνουμε μόνοι μας. Αυτοί κατάλαβαν ότι έχουν χάσει το παιχνίδι. Δεν είχαν διοικήσει ούτε περίπτερο. Είχανε σπουδάσει πολιτικό ψέμα. Θα ξεχάσω τον Παπατόλια; Τι έλεγε προεκλογικά για το Πανθεσσαλικό;»,

 

Πηγή: Εφημερίδα ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ