Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024 22:19
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ασφυκτική η κατάσταση στα νησιά -Πάνω από 11.000 πρόσφυγες σε 3 ημέρες






Την ώρα που οι Ευρωπαίοι ηγέτες πασχίζουν να βρουν μία λύση για να ανταποκριθούν στην απίστευτου μεγέθους προσφυγική κρίση, τα «κύματα» των αφίξεων προς τα ελληνικά νησιά συνεχίζουν με αμείωτη ένταση, δημιουργώντας μία ασφυκτική κατάσταση.

Μόνο σε μόλις τρεις ημέρες, περισσότεροι από 11.000 πρόσφυγες και μετανάστες έφτασαν στις ελληνικές ακτές, ενώ πλέον «βουλιάζει» και το Καστελόριζο, καθώς οι παράνομοι διακινητές άνοιξαν νέα δίοδο, με αυτό τον προορισμό.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση δηλώνει ότι η κατάσταση στο Καστελόριζο- όπου πλέον οι πρόσφυγες είναι διπλάσιοι από τους κατοίκους- αντιμετωπίζεται με παρεμβάσεις.

Εφτασαν 11.218 πρόσφυγες σε 3 ημέρες

Αν και το διήμερο 14-15 Φεβρουαρίου πέρασαν στα ελληνικά νησιά 51 και 181 άτομα αντίστοιχα, ακολούθησε ένα τεράστιο «κύμα» προσφύγων και μεταναστών. Στις 16 Φεβρουαρίου έφτασαν στις ελληνικές ακτές 1.783 άτομα, την επόμενη ημέρα 4.611 και ακολούθησαν 4.824 άτομα στις 18 Φεβρουαρίου.

Δηλαδή, συνολικά, έφτασαν 11.218 πρόσφυγες μέσα σε μόλις τρεις ημέρες, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η «Καθημερινή».

Περίπου 750 στο Καστελόριζο

Στον «χάρτη» των παράνομων διακινητών μπήκε και το Καστελόριζο, με εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες να φτάνουν εκεί τις τελευταίες ημέρες. Συνολικά έφτασαν περίπου τους 750, τη στιγμή που οι κάτοικοι του νησιού αυτή την εποχή δεν ξεπερνούν τους 250. Και επιπλέον, είναι μικρός ο αριθμός των λιμενικών και αστυνομικών που υπηρετούν στο Καστελόριζο.

Δρίτσας: Κανείς δεν μένει αδρανής, έχουν γνώση οι φύλακες

Αντιδρώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης, για την κατάσταση στο Καστελόριζο, ο Θοδωρής Δρίτσας δήλωσε ότι το θέμα αντιμετωπίζεται.

«Εχουν γνώση οι φύλακες και κανείς υπηρεσιακά και πολιτικά δε μένει αδρανής μπροστά σε μια τέτοια περίπτωση», είπε ο υπουργός Ναυτιλίας μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής και απαντώντας στον Βασίλη Κικίλια, ο οποίος είχε αναφέρει ότι το νησί έχει αφεθεί στην τύχη του, καθώς ο αριθμός των μεταναστών και προσφύγων είναι δυσανάλογα μεγάλος σε σχέση με τις δυνατότητες φιλοξενίας του νησιού.

Ο κ. Δρίτσας αναγνώρισε ότι υπάρχει ειδική κινητικότητα στο Καστελόριζο τις τελευταίες ημέρες, αλλά πρόσθεσε ότι το θέμα αντιμετωπίζεται καθώς, όπως ανέφερε, «ήδη εχθές ένα πλοίο παρέλαβε από το νησί 400 άτομα που είχαν ταυτοποιηθεί ενώ τα ξημερώματα έφθασε στο Καστελόριζο, ένα πλοίο ανοικτής θαλάσσης του Λιμενικού Σώματος, το οποίο θα παραλάβει άλλα 400 έως 500 άτομα», ενώ υπάρχουν κι άλλες παρεμβάσεις, τις οποίες δεν θέλησε να αναλύσει περισσότερο.

«Το να χρησιμοποιεί κανείς μια ευαίσθητη εξέλιξη, για λόγους πολιτικής αντιπαράθεσης δημιουργώντας παράλληλα ένα κλίμα κινδύνου, δεν βοηθά στην αντιμετώπιση των προβλημάτων», πρόσθεσε ο κ. Δρίτσας, αποδίδοντας τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης στο γεγονός, ότι «η κυβέρνησή μας επιμένει να ασκήσει πολιτική και πέραν της εποπτείας».