Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024 18:22
Θεσσαλία

Αρχαιολογικά ευρήματα στον Τύρναβο






Σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα παρουσιάσθηκαν στη διημερίδα «Ψηφίδες ιστορίας περιοχής Τυρνάβου», που οργανώθηκε από τον Δήμο Τυρνάβου και τον Όμιλο Φίλων της Θεσσαλικής Ιστορίας.

Η Σταυρούλα Σδρόλια, προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας, αναφέρθηκε στο ναό του Αγίου Νικολάου Τουραχάν, ο οποίος, κάτω από αλλεπάλληλα ανακαινιστικά στρώματα κρύβει το βυζαντινό παρελθόν της πόλης, που σύμφωνα με τις οθωμανικές απογραφές, αναδείχθηκε τον 16ο αιώνα στη μεγαλύτερη πόλη της Θεσσαλίας.

Τα στοιχεία αυτά πιστοποιούνται από αξιόλογες εικόνες, όπως αυτή του Αγίου Νικολάου, που θα παρουσιασθεί την επόμενη Κυριακή, 14 Φεβρουαρίου, στο Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας, όπου συντηρείται. Εκ μέρους του Δήμου Τυρνάβου και της Ιεράς Μητρόπολης έχει εκφρασθεί διάθεση συνεργασίας για την προβολή του σημαντικού αυτού μνημείου. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι σημαντικά στοιχεία για το ναό συγκέντρωσαν μαθητές του Γενικού Λυκείου Τυρνάβου.

Στην ίδια ημερίδα, προβλήθηκαν από την κ. Ασημίνα Τσιάκα κλασικές αρχαιότητες του Διαχρονικού Μουσείου Λάρισας από την περιοχή του Τυρνάβου, όπως η μοναδική στήλη της Γαλακτοτροφούσας και αναφέρθηκε η συμβολή του αρχαιολόγου Απ. Αρβανιτόπουλου στη διάσωση των αρχαιοτήτων στις αρχές του 20ού αιώνα.

Πλήθος ιστορικών στοιχείων του Τυρνάβου, που παρουσιάσθηκαν από σημαντικούς επιστήμονες, ανέδειξαν τη θέση που κατείχε η πόλη στην οικονομική και πνευματική ανάπτυξη της Θεσσαλίας, με ακτινοβολία στα Βαλκάνια και την Κεντρική Ευρώπη.

Πηγή: Εφ. Ελευθερία