Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024 18:03
Τοπικά

Αρχίζει το δεκαήμερο εκπτώσεων στην αγορά του Βόλου

Με υψηλές προσδοκίες για τους εμπόρους ανοίγει σήμερα Πέμπτη η αυλαία του δεκαήμερου εκπτώσεων, που θα διαρκέσουν έως τις 10 Νοεμβρίου και αναμένεται να τονώσουν το ενδιαφέρον των καταναλωτών, με προαιρετική λειτουργία καταστημάτων την Κυριακή 4 Νοεμβρίου. Η τοπική αγορά ευθυγραμμίζεται με τους ρυθμούς των ενδιάμεσων εκπτώσεων, αλλά και του χειμερινού ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων, που ξεκινά επίσης από σήμερα.
«Εχουμε υψηλές προσδοκίες και ευελπιστούμε ότι οι εκπτώσεις θα είναι ένα καλό κίνητρο για τους καταναλωτές, ούτως ώστε να έρθουν στα τοπικά καταστήματα και να κάνουν τις αγορές τους», όπως δήλωσε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Απόστολος Οντόπουλος, πρόεδρος του τοπικού Εμπορικού Συλλόγου. «Προσδοκία μας είναι να τονωθεί η κίνηση στην αγορά. Ερχόμαστε από δύο πολύ δύσκολους μήνες, τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο και γενικότερα ελπίζουμε ότι θα μας επιλέξουν και πάλι οι καταναλωτές, ούτως ώστε να στηρίξουν τα τοπικά καταστήματα και την τοπική οικονομία, με τις αγορές τους» επεσήμανε ο ίδιος. Μετά την υποτονική κίνηση του τελευταίου διμήνου, οι έμποροι προσβλέπουν σε άνοδο του καταναλωτικού δείκτη, με την ελπίδα ότι θα εισρεύσουν χρήματα στα ταμεία τους και θα τονωθούν οι τζίροι των καταστημάτων, που έχουν αρνητικό πρόσημο.
Αναλύοντας τα αίτια της υποτονικής κίνησης που παρατηρείται στην τοπική αγορά, ο πρόεδρος των εμπόρων σημείωσε ότι αποδίδονται στις περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες των καταναλωτών, οι οποίοι ιεραρχούν τις ανάγκες τους, ενώ εξέφρασε, ωστόσο, την πεποίθηση ότι το αποτέλεσμα θα επαληθεύσει τις προσδοκίες των επαγγελματιών.
Ανοιχτά καταστήματα την Κυριακή
Ανοιχτά θα είναι τα καταστήματα την Κυριακή 4 Νοεμβρίου, με ωράριο λειτουργίας από τις 11 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα. Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου ανέφερε ότι η 4η Νοεμβρίου εντάσσεται στις οκτώ θεσμοθετημένες Κυριακές, κατά τις οποίες επιτρέπεται, βάσει νόμου, η λειτουργία των καταστημάτων. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι η λειτουργία των καταστημάτων τη συγκεκριμένη μέρα είναι προαιρετική.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε εξάλλου ο Εμπορικός Σύλλογος, με αφορμή την έναρξη των ενδιάμεσων εκπτώσεων, επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, ότι: «Κατά τη διάρκεια των εκπτώσεων, πέραν της αναγραφής της παλαιάς και της νέας τιμής των προϊόντων και υπηρεσιών που πωλούνται με έκπτωση, επιτρέπεται και η αναγραφή και η εμπορική επικοινωνία ποσοστού έκπτωσης. Σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου (άρθρο 21 ν. 4177/2013), σε όσους παραβαίνουν τις διατάξεις περί εκπτώσεων επιβάλλεται πρόστιμο ποσού ίσου με το 0,5% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο από πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ.
Σε περίπτωση που επιβληθεί για δεύτερη φορά πρόστιμο για την ίδια παράβαση μέσα σε διάστημα πέντε (5) ετών, το πρόστιμο αυξάνεται στο 3% του ετήσιου κύκλου εργασιών της συγκεκριμένης επιχείρησης».
Χειμερινό ωράριο
Σήμερα Πέμπτη 1 Νοεμβρίου ξεκινά και το χειμερινό ωράριο στην τοπική αγορά, μετά από την αλλαγή ώρας και θα ισχύει έως την 31η Μαρτίου. Το χειμερινό ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων έχει ως εξής:
Δευτέρα 08.30 – 14.30
Τρίτη 08.30 – 14.00 και 17.00 – 21.00
Τετάρτη 08.30 – 14.30
Πέμπτη 08.30 – 14.00 και 17.00 – 21.00
Παρασκευή 08.30 – 14.00 και 17.00 – 21.00
Σάββατο 08.30 – 14.30.