Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024 20:27
Κόσμος

Αποχωρούν οι Ρώσοι από την Συρία






Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε χθες, Δευτέρα, ότι έδωσε εντολή στην ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων για την έναρξη της αποχώρησης του κύριου τμήματος των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων από τη Συρία λέγοντας ότι η ρωσική στρατιωτική επέμβαση πέτυχε σε μεγάλο βαθμό τους στόχους της, σε μία κίνηση που δείχνει ενδεχομένως βούληση της Μόσχας να επιταχύνει τις διαπραγματευτικές διαδικασίες της Γενεύης.

Κατά τη διάρκεια συνάντησης στο Κρεμλίνο με τους υπουργούς Αμυνας και Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Σόιγκου και Σεργκέι Λαβρόφ, ο Πούτιν δήλωσε ότι η απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων θα αρχίσει από αύριο προσθέτοντας ότι έδωσε επίσης εντολή για την ενίσχυση του ρόλου της Μόσχας στην ειρηνευτική διαδικασία για τον τερματισμό του πολέμου στη Συρία.

«Η αποστολή που ανατέθηκε στο υπουργείο Αμυνας και στις ένοπλες δυνάμεις ολοκληρώθηκε και, κατά συνέπεια, δίνω εντολή στο υπουργείο Αμυνας να ξεκινήσει από αύριο την απόσυρση του μεγαλύτερου τμήματος των στρατιωτικών μας δυνάμεων από την Αραβική Συριακή Δημοκρατία», δήλωσε ο Πούτιν στον Σεργκέι Σόιγκου, όπως μεταδόθηκε από τη ρωσική τηλεόραση.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι ο Πούτιν είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Ασαντ για «να τον ενημερώσει για τη ρωσική απόφαση».

Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, ο Ασαντ δήλωσε στον πρόεδρο της Ρωσίας ότι «ελπίζει πως οι συνομιλίες της Γενεύης θα οδηγήσουν σε συγκεκριμένα αποτελέσματα», ανακοίνωσε το Κρεμλίνο, σύμφωνα με τηλεγράφημα του πρακτορείου RIA.

Από τη Γενεύη, η συριακή αντιπολίτευση χαιρέτισε τη ρωσική ανακοίνωση δηλώνοντας ότι μία σοβαρή κίνηση αποχώρησης των ρωσικών δυνάμεων θα ασκήσει πίεση επί της ηγεσίας της Δαμασκού και θα δώσει θετική ώθηση στις ειρηνευτικές συνομιλίες.

«Εάν υπάρξει σοβαρότητα στην εφαρμογή της απόσυρσης, αυτό θα δώσει θετική ώθηση στις συνομιλίες», δήλωσε ο Σαλίμ αλ-Μουσλάτ, εκπρόσωπος της Ανώτατης Επιτροπής Διαπραγμάτευσης.

«Εάν πρόκειται για σοβαρό βήμα, θα αποτελέσει σημαντικό στοιχείο πίεσης επί του καθεστώτος, διότι η ρωσική υποστήριξη διατήρησε το καθεστώς. Η κατάσταση θα αλλάξει σημαντικά εξαιτίας αυτού», πρόσθεσε.

Η απόσυρση των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων από τη Συρία αντανακλά τη βούληση της Μόσχας να προωθήσει μία πολιτική διευθέτηση της σύρραξης, δήλωσε σήμερα ο ρώσος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Εθνη Βιτάλι Τσούρκιν.

«Η διπλωματία μας έλαβε οδηγίες για την ενίσχυση των προσπαθειών μας με στόχο την επίτευξη πολιτικής διευθέτησης στη Συρία», εξήγησε ο Βιτάλι Τσούρκιν στους δημοσιογράφους.

«Βρισκόμαστε σε πολιτική φάση, στην φάση τερματισμού των εχθροπραξιών», είπε προσθέτοντας ότι η ρωσική στρατιωτική παρουσία εις το εξής θα επικεντρωθεί ουσιαστικά στον έλεγχο της εκεχειρίας στη Συρία.

«Θα διατηρήσουμε στρατιωτικά μέσα στη Συρία για να παρακολουθήσουμε την κατάπαυση των εχθροπραξιών», διευκρίνισε εξηγώντας ότι η Ρωσία διαθέτει μη επανδρωμένα αεροσκάφη για τέτοιες αποστολές.

Ο Βιτάλι Τσούρκιν δεν απέκλεισε ωστόσο το ενδεχόμενο η Ρωσία να συνεχίσει να πλήττει τις τζιχαντιστικές οργανώσεις. «Οι διεθνείς προσπάθειες κατά της τρομοκρατίας θα συνεχισθούν», είπε προσθέτονατς ότι οι ρωσικές δυνάμεις συνέβαλαν στην «αποδυνάμωση των υποδομών» της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Στην Ουάσινγκτον, αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι δεν υπήρξε προηγούμενη ενημέρωση για την απόφαση του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν να δώσει εντολή για να ξεκινήσει από αύριο η απόσυρση των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων από τη Συρία, ενώ οι ΗΠΑ δεν έχουν διαπιστώσει ότι υπάρχουν προετοιμασίες για μία τέτοια κίνηση.

Στο Βερολίνο, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Στάινμάιερ δήλωσε ότι ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Ασαντ θα βρεθεί υπί πίεση για να διαπραγματευθεί μία ειρηνική μετάβαση για τον τερματισμό του πολέμου, εάν η Ρωσία αποσύρει το βασικό τμήμα των στρατιωτικών της δυνάμεων.

«Και αν η ανακοίνωση της Μόσχας εφαρμοσθεί, αυτό θα αυξήσει την πίεση επί του καθεστώτος του αλ-Ασαντ να διαπραγματευθεί τελικά σοβαρά μία ειρηνική πολιτική μετάβαση στη Γενεύη», είπε ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ)