Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024 09:08
Άλλες Ειδήσεις

Απορρίφθηκαν τα ασφαλιστικά μέτρα των Αlpha, Star και Έψιλον για τις 4 τηλεοπτικές άδειες






Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας απέρριψε τις αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων των τηλεοπτικών σταθμών Αlpha, Star Channel και Έψιλον.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη έχει απορριφθεί και η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων του Mega Channel.

Ειδικότερα, η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου με πρόεδρο τον Νικόλαο Σακελλαρίου και εισηγητή το Σύμβουλο Επικρατείας Γεώργιο Παπαγεωργίου, με τις υπ΄ αριθμ. 129, 130 και 131/2016 αποφάσεις τους,  απέρριψαν σήμερα τις αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων των τριών εν λόγω τηλεοπτικών σταθμών (Αlpha, Star Channel και Έψιλον) που είχαν συζητηθεί κεκλεισμένων των θυρών στις 30 Ιουνίου 2016.

Οι τρεις εν λόγω τηλεοπτικοί σταθμοί στρεφόντουσαν κατά της  διαγωνιστικής διαδικασίας   χορήγησης των  4 τηλεοπτικών αδειών, 3 εκατ. ευρώ η κάθε μια, για τη  μετάδοση υψηλής ευκρίνειας (high definition).

Εξ’  άλλου, δημοσιεύθηκε το σκεπτικό της απόφασης ασφαλιστικών μέτρων (124/2016) της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας με την οποία απορρίφθηκε η αίτηση του Mega Channel.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας στην απόφασή τους για το Mega  Channel, έκριναν ότι σύμφωνα με την   νομοθεσία η προσβαλλόμενη  υπ΄  αριθμ. 7984/2016 απόφαση των υπουργών Επικρατείας και Οικονομικών με την οποία καθορίσθηκε στα 3 εκ. ευρώ  η   τιμή  εκκίνησης για  κάθε μια από τις 4 «δημοπρατούμενες άδειες παροχών περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού προγράμματος γενικού περιεχομένου για μετάδοση υψηλής ευκρίνειας (high definition), είναι προγενέστερη της προκήρυξης του διαγωνισμού (δηλαδή είναι εκτός διαγωνιστικής διαδικασίας)  και σύμφωνα με το νόμο 3886/2010 η αίτηση του εν λόγω τηλεοπτικού σταθμού δεν έχει το χαρακτήρα ασφαλιστικών μέτρων, αλλά το χαρακτήρα  αίτησης αναστολής (Π.Δ. 18/1989).

Κατά συνέπεια,  αίτηση του Mega Channel ως αίτηση ασφαλιστικών μέτρων είναι απορριπτέα ως αβάσιμοι, σύμφωνα με το ΣτΕ, αλλά και ως αίτηση αναστολής είναι και πάλι απορριπτέα, καθώς από την επίμαχη υπουργική απόφαση δεν προκαλείται στον τηλεοπτικό σταθμό «βλάβη ανεπανόρθωτη ή δυσχερώς επανορθώσιμη», αλλά «ούτε στοιχειοθετούνται οι εξαιρετικοί εκείνοι λόγοι οι οποίοι θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν» τη  χορήγηση της αναστολής.

Κατόπιν αυτών, το ΣτΕ επέστρεψε στο Mega Channel το παράβολο των 33.233,34 ευρώ που είχε καταθέσει για την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων.