Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024 02:24
Κόσμος

Απομακρύνθηκαν 80.000 άνθρωποι από την Καλιφόρνια όπου μαίνεται ανεξέλεγκτη φωτιά






Δεκάδες χιλιάδες στρέμματα έχει ήδη κάψει η πυρκαγιά Blue Cut Fire που μαίνεται στην Καλιφόρνια, καταστρέφοντας δεκάδες σπίτια και υποχρεώνοντας 80.000 ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους

Η πυρκαγιά ξέσπασε την Τρίτη στο ορεινό Πέρασμα Καχόν και επεκτάθηκε ταχύτατα κατακαίοντας 103.700 στρέμματα. Μέχρι να πέσει η νύχτα χθες, οι πυροσβέστες είχαν καταφέρει να δημιουργήσουν αντιπυρικές ζώνες γύρω από μόλις το 4% της πυρκαγιάς

Οι αξιωματούχοι περιέγραψαν την πυρκαγιά ως ασυνήθιστα σφοδρή, ακόμη και για μια χρονιά κατά την οποία ισχυρές πυρκαγιές έχουν σημειωθεί στις δυτικές ΗΠΑ, όπου η ξηρασία διαρκεί χρόνια

«Στα 40 χρόνια που δίνω μάχη με τη φωτιά, ουδέποτε είδα τόσο ακραία συμπεριφορά της φωτιάς όσο χθες», δήλωσε χθες σε συνέντευξη Τύπου ο Μάικλ Βακόσκι, επικεφαλής των επιχειρήσεων πυρόσβεσης

Οκτώ πυρκαγιές μαίνονταν χθες στην Καλιφόρνια, τρεις από τις οποίες έκαψαν χιλιάδες στρέμματα και οι πυροσβέστες ζήτησαν ενισχύσεις από άλλες Πολιτείες και την Εθνοφρουρά της Καλιφόρνιας.

Μετεωρολόγοι έχουν δηλώσει πως η Νότια Καλιφόρνια αντιμετωπίζει απειλή μεγάλων πυρκαγιών μέχρι τον Δεκέμβριο, εξαιτίας της ξηρασίας και της ζέστης.

Η πυρκαγιά Blue Cut, που πήρε το όνομά της από ένα στενό φαράγγι βόρεια του Σαν Μπερναρντίνο απ’ όπου άρχισε, απειλεί την πόλη Ράιτγουντ κοντά σ’ ένα χιονοδρομικό κέντρο, καθώς και άλλες κοινότητες σε μια εν μέρει αγροτική περιοχή, ανακοίνωσαν οι αρχές.

 

Τα αίτια της πυρκαγιάς ερευνώνται.

Οι αρχές ανακοίνωσαν πως υποχρεώθηκαν να κλείσουν τμήμα του διαπολιτειακού αυτοκινητόδρομου 15, που διέρχεται από το Πέρασμα Καχόν ανάμεσα στο Λας Βέγκας και την περιοχή του Λος Άντζελες, και έδωσε εντολή σε περίπου 80.000 κατοίκους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Πυκνές στήλες καπνού υψώνονται στον ουρανό καθώς η φωτιά έχει κάψει αριθμό ιδιοκτησιών, αφήνοντας πίσω της καμένα σπίτια με μαυρισμένες οικιακές συσκευές και οχήματα από τα οποία έχει απομείνει μόνο το μέταλλο.

Ο Λούις Πένα, εκπρόσωπος της πυροσβεστικής υπηρεσίας του Σαν Μπερναρντίνο, ανέφερε σε ηλεκτρονικό μήνυμά του πως δεν υπάρχει επίσημη εκτίμηση για τις ζημιές, πρόσθεσε όμως ότι είναι φανερό πως έχουν καεί ιδιοκτησίες.

Σύμφωνα με τον αρχηγό της πυροσβεστικής του Σαν Μπερναρντίνο Μαρκ Χάρτγουιγκ, «πολλές οικογένειες θα επιστρέψουν στα σπίτια τους και δεν θα βρουν τίποτα».

 

 

Πηγή: newsbeast.gr