Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024 21:12
Τοπικά

Αχ. Μπέος: Με μια κατάθεση ψυχής ξεσκέπασε την πλεκτάνη – Απολογήθηκε για το koriopols






«Καρτούν της νομικής ο Κούγιας, με ενέπλεξε με Πατέρα, Θωμαϊδη» – «Πρέπει να σε φυλακίσω, τα ΜΜΕ θα με στήσουν στον τοίχο», του είπε ο Ανακριτής – Αμείλικτα ερωτήματα για την κυβέρνηση του ΓΑΠ, την ΕΥΠ και το ρόλο συγκεκριμένων δικαστών και εισαγγελέων

Η ιστορικών διαστάσεων πλεκτάνη και μηχανορραφία σε βάρος του Αχιλλέα Μπέου από το καθεστώς της κυβέρνησης Γιώργου Παπανδρέου, που αναζητούσε εναγωνίως ένα στοιχείο αποπροσανατολισμού του λαού για το μνημόνιο και την καταστροφική προσφυγή στο ΔΝΤ και το βρήκε στο πρόσωπό του, ξετυλίχτηκε σήμερα στην αίθουσα συνεδριάσεων του Τριμελούς Εφετείου της Αθήνας, τόσο μέσα από την απολογία του ίδιου του Δημάρχου Βόλου, Αχιλλέα Μπέου, όσο και τις ερωτήσεις που υπέβαλαν η εισαγγελέας της έδρας και οι δικαστές και οι οποίες απαντήθηκαν με απόλυτα πειστικό τρόπο.

Η απολογία – κατάθεση ψυχής περιείχε και έντονο συγκινησιακό στοιχείο, αφού ο Αχιλλέας Μπέος δεν μπορούσε, και εύλογα, να κρατηθεί ψύχραιμος κάθε φορά που περιέγραφε τα όσα άδικα υπέστη, ο ίδιος και η οικογένειά του. Ο κ. Μπέος μίλησε ευθέως για πολιτική δίωξη σε βάρος του, επικαλούμενος μάλιστα τις δηλώσεις – ομολογίες, τόσο της πρώην υφυπουργού και βουλευτή Μαγνησίας, Ροδούλας Ζήση, όσο και του τότε υπουργού, γνωστού ως κηπουρού του ΓΑΠ, Παύλου Γερουλάνου.

«Είμαι εδώ ενώπιον σας σήμερα για να πω την αλήθεια. Μια αλήθεια που δεν με άφησαν να την πω στην προανάκριση, γιατί δεν ήθελαν να τη μάθουν» σημείωσε και τόνισε χαρακτηριστικά, προκαλώντας αίσθηση στην κατάμεστη αίθουσα, τα όσα του ανέφερε ο τακτικός ανακριτής, που ανέλαβε την υπόθεση, κ. Κασίμης: «Είμαι υποχρεωμένος να σε προφυλακίσω, αν και δεν υπάρχουν στοιχεία. Εξω με περιμένουν τα ΜΜΕ να με στήσουν στον τοίχο»!

Στο σημείο αυτό ο κ. Μπέος υπογράμμισε ότι γνώριζε ότι το τηλέφωνο παρακολουθούνταν και τούτο αποδεικνύεται από τη συνομιλία με τον συνεργάτη του, κ. Μπερτάκη, που έχει καταγραφεί, αλλά δεν τον ενδιέφερε γιατί δεν είχε να αναφερθεί σε κάτι παράνομο ή επιλήψιμο.

«Οι κατηγορίες σε βάρος μου στηρίχτηκαν σε καφενειακού τύπου συνομιλίες, που είναι σε καταγραφές αμφιβόλου γνησιότητας, επιλεκτικές και άκυρες. Και όμως τις παρουσίασαν σαν γεγονότα» τόνισε και συμπλήρωσε: «Τους βόλευε ο εκρηκτικός μου χαρακτήρας για να κατασκευάσουν την δήθεν ενοχή μου. Όσο, όμως, κι αν έψαξαν δεν βρήκαν ενοχοποιητικό στοιχείο σε βάρος μου. Ούτε ένα».

Στο σημείο αυτό ο κ. Μπέος αναφέρθηκε στον ρόλο των Νίκου Πατέρα και Μάκη Ψωμιάδη, τους οποίους χαρακτήρισε ορκισμένους εχθρούς του και τις συνομιλίες των οποίων χρησιμοποίησαν για να τον εμπλέξουν, ενώ ιδιαίτερα στάθηκε στο έγγραφο που είχε αποστείλει ο Ανακριτής στην ΟΥΕΦΑ και στην απάντηση της δεύτερης, όπου ρητά αναφέρεται ότι κανένας συσχετισμός των υπόπτων στημένων αγώνων με πρόσωπα δεν έχει γίνει από την ίδια και ότι η ανάλυση που έγινε από τους ειδικούς της δεν είναι 100 τοις εκατό αξιόπιστη!

«Και όμως παρά το αποκαλυπτικό αυτό έγγραφο εγώ βρέθηκα στη φυλακή, γιατί προφανώς οι υπεύθυνοι δέχθηκαν πιέσεις. Μακάρι να με δίκαζαν τότε δικαστές όπως εσείς» τόνισε απευθυνόμενος στην έδρα.

Εγώ δεν χρησιμοποίησα ποτέ τηλέφωνα Πακιστανών ή Ινδών. Γνώριζα ότι παρακολουθούν το τηλέφωνό μου. Οι συνομιλίες είναι καφενειακού επιπέδου, αόριστες. Και με αυτές δημιουργήθηκαν κατηγορίες. Εγώ μπορεί να πω ότι απόψε θα σκοτώσω τον Τσίπρα ή ότι το βράδυ θα πουλήσω ναρκωτικά. Είναι γεγονός αυτό; Το έχω κάνει; Ό,τι θέλω λέω, ελευθερία λόγου έχουμε, το λέει το σύνταγμα.

Κατηγορούμαι για απειλή, εκβιασμό, απάτη, δωροδοκία. Ποιον δωροδόκησα; Πόσα χρήματα έδωσα; Φάντασμα δωροδόκησα; Όσο και να έψαξαν, δεν βρήκαν στοιχεία γιατί δεν υπάρχουν.

Χρησιμοποίησαν συνομιλίες δύο ορκισμένων εχθρών μου, του Πατέρα και του Ψωμιάδη. Έλεγαν για λεφτά που πήρα στο Λουτράκι, ενώ εγώ ήμουν στη φυλακή. Λένε ότι πήρα χρήματα από τον Μπάκο και τον Μποροβήλο. Λένε και για τον Πηλαδάκη και τον Παπουτσάκη, αλλά εκεί δεν πήγε κανένας κατηγορούμενος. Δεν τους ενδιέφερε η αλήθεια.

Πώς κατηγορούμαι για στοίχημα; Ποια λεφτά κέρδισα; Με ποιους κωδικούς έπαιξα; Δεν ζήτησαν στοιχεία από καμία εταιρία, αλλά εγώ οδηγήθηκα στη φυλακή. Και η ΟΥΕΦΑ, σε ερώτημα του ανακριτή, απάντησε ότι δεν μπορεί να είναι σίγουρη ότι ένα παιχνίδι είναι στημένο. Όχι ότι δεν παίζω στοίχημα, το παραδέχτηκα ότι έχω παίξει. Αλλά όχι συστηματικά. Δεν είναι κακό, όλοι παίζουν.

«Καρτούν της νομικής ο Κούγιας, με ενέπλεξε με Πατέρα, Θωμαϊδη»

Ο κ. Μπέος εξαπέλυσε πυρά κατά του δημοσιογράφου, Κυριάκου Θωμαϊδη και του δικηγόρου, Αλέξη Κούγια, για τους οποίους απεκάλυψε ότι σε συνεργασία με τον Νίκο Πατέρα σχεδίασαν όλη την ιστορία και έστησαν το σκηνικό και μάλιστα έρχονταν σε συνεννόηση και με Εισαγγελέα, ενώ αναφερόμενος στις καταθέσεις των μαρτύρων υπογράμμισε πως «κανένα στοιχείο που να αφορά πραγματικό περιστατικό δεν παρουσιάστηκε, παρά μόνο διατυπώθηκαν προσωπικές κρίσεις. Δεν είμαι κανένας Ιεραπόστολος, αλλά στην περίπτωση αυτή στοχοποιήθηκα και από την πρώτη μέρα δίνω αγώνα για τα παιδιά μου» σημείωσε εμφανώς συγκινημένος ο κ. Μπέος.

Από την πρώτη μέρα που με συνέλαβαν μίλησα για φιάσκο. Σήμερα κάνω μια κατάθεση ψυχής. Τι εξωθεσμικές πιέσεις υπήρχαν από επιχειρηματικά συμφέροντα και οδηγήθηκα στη φυλακή;

Ο Κούγιας είπε ότι την υπόθεση την δημιούργησε ο Νίκος Πατέρας. Δεν είπε όμως ότι την δημιούργησε και ο ίδιος, ο Κούγιας, αλλά και ο Θωμαΐδης. Παραδέχτηκε πως ό,τι έχει καταθέσει είναι κρίσεις δικές του, όχι γεγονότα. Το καρτούν της δικηγορίας! Τι λες ρε Μίκυ Μάους της νομικής; Τι μας νοιάζουν οι κρίσεις σου; Γεγονότα ξέρεις; Λέει ό,τι θέλει, ό,τι τον συμφέρει. Είπε ότι ήμουν περιζήτητη νύφη και θύμα του Πατέρα και του Μαρινάκη. Ε, ναι, πριν μερικά χρόνια ήμουν γλυκούλης. Ο Κούγιας μία είναι υπέρ του Μαρινάκη, μία κατά. Μία υπέρ του Μελισσανίδη, μία κατά. Δεν τον ενδιαφέρει αν λέει ψέματα ή αλήθεια. Λέει ό,τι τον συμφέρει.

Λέγανε για έναν προστατευόμενο μάρτυρα. Ποιος είναι ο προστατευόμενος μάρτυρας; Πού είναι; Κανέναν πεθαμένο από την Κίνα θα είχαν.

Τον Δαλούκα τον χρησιμοποίησαν, τον στύψανε σαν το λεμόνι και τον πετάξανε. Πήγε σε παπά στο Βόλο και εξομολογήθηκε, ότι είπε ψέματα για μένα.

Εγώ προσωπικά παίζω στοίχημα. Είχα έναν πράκτορα και όταν ήθελα, 1-2 φορές το μήνα για την πλάκα μου, έπαιρνα ένα τηλέφωνο και έλεγα να μου παίξει το τάδε ματς.

 

Ποια εγκληματική;

Λέει το κατηγορητήριο ότι είμαι αρχηγός εγκληματικής οργάνωσης. Ποια είναι η δομή της οργάνωσης; Σε ποιους δίνω εντολές; Τι χρήματα διακινώ; Δεν υπάρχει εγκληματική οργάνωση. Μια αστεία υπόθεση είναι για να με βάλουν φυλακή.

Στις συνομιλίες, πρόεδροι και παράγοντες ΠΑΕ μου εκφράζουν τους προβληματισμούς τους, τις ανησυχίες τους, τις σκέψεις τους. Αυτό γινόταν λόγω των σχέσεων που είχα με τον Μαρινάκη και τον Πατέρα. Τους λέω ότι θα τους βοηθήσω, όπως τον Μπάκο και τον Μποροβήλο. Δεν το αρνούμαι. Πήρα, όμως, τον Μαρινάκη; Το έκανα; Με είχαν ζαλίσει, ανησυχούσαν για την ομάδα τους. Απελπισμένοι ήταν. Αλλά τους ζητάω λεφτά; Εκμεταλλεύτηκα την απελπισία τους;

Δεν διεκδικώ τον τίτλο του ιεραπόστολου. Με επέλεξαν γιατί πουλούσα, για να περάσουν τα μνημόνια»

 

Αναπάντητα ερωτήματα

Ο κ. Μπέος σημείωσε ότι όλο αυτό το διάστημα υπέβαλε αιτήματα επίσπευσης της διαδικασίας, αναφορές και μηνύσεις στους Εισαγγελείς Παπανδρέου και Πούλιο και στον Εφέτη Τσιμπλάκη, ενώ τόνισε ότι πολλά ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα. «Ένα, το πιο σημαντικό, είναι γιατί δεν τηρήθηκαν οι νόμιμες διαδικασίες και οι αρχές δεν δέχθηκαν να γίνει η πλήρης απομαγνητοφώνηση όλων των συνομιλιών που καταγράφηκαν από την ΕΥΠ. Αυτό καθιστά αμφισβητήσιμο όλο το πλαίσιο με΄σα στο οποίο κινήθηκαν. Και ένα άλλο, εξίσου σημαντικό ερώτημα είναι ποιος είναι αυτός που μπορούσε να αποφασίζει ποιες συνομιλίες ήταν ενδιαφέρουσες και ποιες όχι και αποφάσιζε για την απομαγνητοφώνηση»

Στο σημείο αυτό προχώρησε  σε μια αναφορά που επίσης προκάλεσε αίσθηση, σημειώνοντας ότι «κάποιοι από την ΕΥΠ έγιναν πλούσιοι» και προς επίρρωση της θέσης του διερωτήθηκε «που είναι οι συνομιλίες με τον πρώην υπουργό, Θανασίου, στις οποίες ήμουν μπροστά»;

Να με κρίνετε αυστηρά, αλλά δίκαια

Ολοκληρώνοντας την απολογία του ο κ. Μπέος σημείωσε: « Αν βρισκόμουν σήμερα εδώ να δικαστώ για τον χαρακτήρα μου, θα δεχόμουν την όποια κατηγορία. Δεν ζητώ να κριθώ με επιείκεια, Ζητώ, όμως, να με κρίνετε αυστηρά μεν, αλλά δίκαια. Μετά από 11,5 μήνες που έχει διαρκέσει η διαδικασία δείξατε ότι είστε Δικαστές με ήθος, αξία και ακεραιότητα, είστε η μόνη μας ελπίδα. Είμαι σίγουρος ότι η απόφασή σας θα είναι δίκαιη»