Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024 15:00
ΜαγνησίαΤοπικά

Αποκριάτικες εκδηλώσεις στον Βόλο και σε κάθε γωνιά της Μαγνησίας

ÊáñíáâáëéóôÝò óôïõò äñüìïõò ôçò ÐÜôñáò. Ïëïêëçñþèçêáí óÞìåñá ïé åêäçëþóåéò ôïõ Ðáôñéíïý Êáñíáâáëéïý ìå ôç ÌåãÜëç ÐáñÝëáóç ôùí ÐëçñùìÜôùí, óôïõò êåíôñéêïýò äñüìïõò ôçò ÐÜôñáò. ÊõñéáêÞ 13 Ìáñôßïõ 2005.





Στο πλαίσιο των αποκριάτικων εκδηλώσεων ο Δήμος Βόλου και ο ΔΟΕΠΑΠ ΔΗΠΕΘΕ Δήμου Βόλου διοργανώνουν αποκριάτικη γιορτή σήμερα,Κυριακή 10 Μαρτίου, και την καθιερωμένη πλέον γιορτή για τα Κούλουμα αύριο, Δευτέρα, 11 Μαρτίου, στην περιοχή της παραλίας της πόλης.

Την Κυριακή της Αποκριάς στις 5.00 το απόγευμα επί της παραλίας στο ύψος της Τράπεζας της Ελλάδος θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με παρουσίαση χορευτικών κομματιών σε γιορτινούς ρυθμούς από τις Σχολές Χορού Brake A Move του Κωνσταντίνου Πανόπουλου, Dance Studio της Νίκη Κρίτσλοου και τη σχολή της  Τέτας Γωγούση.

Θα ακολουθήσει πρόγραμμα ελληνικής μουσικής με τίτλο «Ήρθαν οι Απόκριες»  από το μουσικό συγκρότημα «Διπλοπενιές» με μαέστρο το Χρήστο Σταμούλη και τη συμμετοχή των μουσικών Κώστα Ζάρπα, Σωτήρη Ράπτη, Γιάννη Μπάο. Στο τραγούδι ο Θωμάς Σκοτίδας και ο Κωσταντίνος Σταμούλης Τσεκούρας.

Την παρουσίαση της εκδήλωσης θα κάνουν οι Φωτεινή Κασσίδη και η Βίκυ Τσεκούρα.

Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με εντυπωσιακά βεγγαλικά και πυροτεχνήματα.

Την Καθαρή Δευτέρα στις 12.00 το μεσημέρι στο χώρο του πάρκου του Αγίου Κωνσταντίνου θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση για τα Κούλουμα με τη συμμετοχή μουσικού σχήματος με επικεφαλής το δημοφιλή Λευτέρη Πανταζή.

Κατά μήκος της παραλίας θα στηθεί μπουφές για το κοινό όπου θα διανεμηθούν πακέτα νηστίσιμων εδεσμάτων που θα περιλαμβάνουν παραδοσιακές λιχουδιές όπως ταραμοσαλάτα, φασόλες, σουπιές, ντολμαδάκια κ.α. θα προσφερθεί επίσης λαγάνα, λευκό κρασί και τσίπουρο.

Εκδήλωση για τα Κούλουμα θα πραγματοποιηθεί επίσης στη δημοτική κοινότητα Νέας Αγχιάλου στις 11.30π.μ. επί του παραλιακού πεζόδρομου, με καλλιτεχνικό πρόγραμμα και νηστήσιμες λιχουδιές και κρασί.

Τις εκδηλώσεις  υποστηρίζουν η Λέσχη Ειδικών Δυνάμεων, η Κουζίνα Αλληλεγγύης και Λέσχη Εργαζομένου Κοριτσιού Βόλου.

Στο Φυτόκο
Ο Αγροτικός, Πολιτιστικός και Αθλητικός Σύλλογος Φυτόκου Μαγνησίας ενημερώνει ότι την Κυριακή 10 Μαρτίου, τηρώντας το έθιμο, διοργανώνει για τους μικρούς και μεγάλους φίλους του αποκριάτικη εκδήλωση και κάψιμο του καρνάβαλου, στο Πολιτιστικό Κέντρο Φυτόκου (πρώην Δημοτικό Σχολείο Φυτόκου) στις 11 το πρωί. Στην εκδήλωση θα προσφερθεί δωρεάν κρασί και φαγητό προς όλους.

Απόκριες στον Άνω Βόλο
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Άνω Βόλου «Ιάσων» διοργανώνει αποκριάτικη γιορτή την Κυριακή 10 Μαρτίου, στις 16.00, στην πλατεία Παναγίας στον Άνω Βόλο. Μουσική, χορός, κλόουν, μπουφές και εκπλήξεις θα υπάρξουν για μικρούς και μεγάλους. Το κάψιμο του Καρνάβαλου απαραίτητο με το σούρουπο. Είσοδος ελεύθερη.

Δήμος Ρήγα Φεραίου
Ο Δήμος Ρήγα Φεραίου και φέτος οργανώνει εκδηλώσεις με αποκριάτικα δρώμενα, που θα κορυφωθούν την Κυριακή 10/3, ενώ θα ολοκληρωθούν την Καθαρά Δευτέρα 11 Μαρτίου με λαγάνες και πέταγμα χαρταετού.
Αναλυτικά οι υπόλοιπες εκδηλώσεις του Δήμου Ρήγα Φεραίου:
– Κυριακή 10/3: Κυνήγι κρυμμένου θησαυρού, κεντρική πλατεία Βελεστίνου, ώρα 13.00. Παρέλαση καρναβαλιστών υπό τους ήχους των Caracatu, ένα σύνολο αφροβραζιλιάνικων κρουστών που κινούνται σε ρυθμούς samba reggae και samba afro, πεζόδρομος Βελεστίνου, ώρα 17.00.
Μετά την παρέλαση άναμμα φωτιάς έμπροσθεν Εκκλησίας Αγίου Βασιλείου, από τον Σύλλογο Μικρασιατών και Ποντίων Βελεστίνου, ώρα 21.00.
– Κυριακή 10/3: Άναμμα φωτιάς και αποκριάτικα δρώμενα σε όλες τις Τοπικές Κοινότητες: Κεντρική πλατεία Ριζομύλου (έμπροσθεν κτιρίου συλλόγου Διάπλαση), ώρα 20.00. – Κεντρική πλατεία Στεφανοβικείου, ώρα 18.00. – Κεντρική πλατεία Αγίου Γεωργίου, ώρα 20.00. – Κεντρική πλατεία Χλόης, ώρα 20.00. – Κεντρική πλατεία Αερινού, ώρα 20.00. – Κεντρική πλατεία Μ. Περιβολακίου, ώρα 20.00. – Κερασιά, άναμμα Αφανού, είσοδος χωριού, ώρα 19.00.
– K. Δευτέρα 11/3: Κούλουμα-Σαρακοστιανά Εδέσματα με τη συνοδεία ορχήστρας, προπύλαια σταδίου Βελεστίνου, ώρα 11.00, παρέλαση αρμάτων και καρναβαλιστών, Ριζόμυλος, ώρα 12.00, κούλουμα στο Βένετο, ώρα 11.00, κούλουμα στο Κεραμίδι, ώρα 11.00, κούλουμα στα Κανάλια, ώρα 11.00.

Παρέλαση καρναβαλιστών στην Ευξεινούπολη
«Ελληνικό Καρναβάλι, κάποτε, τώρα, πάντα», τιτλοφορούνται οι φετινές αποκριάτικες εκδηλώσεις που διοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ευξεινούπολης, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τον Δήμο Αλμυρού και θα κορυφωθούν με την παρέλαση καρναβαλιστών στην Ευξεινούπολη.
Το υπόλοιπο πρόγραμμα:
– Κυριακή 10/3: Ώρα 22.00, πάρτι στο «Smart Cafe» για ποτό και αποκριάτικο ξεφάντωμα.
– Κ. Δευτέρα 11/3: Ώρα 15.00, καρναβαλική παρέλαση στο πάρκο της Ευξεινούπολης.

Στον Άγιο Λαυρέντιο
Την Κυριακή 10 Μαρτίου, στην κεντρική πλατεία Αγίου Λαυρεντίου, στις 12.30 μ.μ., ο Αναπτυξιακός Σύλλογος Αγίου Λαυρεντίου υποδέχεται τα «Χάλκινα της Γουμένισσας» με την μπάντα του Αλέκου Ζώρα και προσκαλεί φίλους κι επισκέπτες στο γλέντι της τελευταίας Κυριακής των Αποκριών. Η μπάντα αποτελείται από τους: Αλέκος Ζώρας: κλαρίνο, Βασίλης Τάνης: τρομπέτα, Χρήστος Ασαρτζής: τρομπέτα – ακορντεόν, Χάρης Ευαγγέλου: τρομπέτα, Αλέξανδρος Ριζόπουλος: κρουστά.
Παράλληλα μέλη του Συλλόγου, θα προσφέρουν κεράσματα στους επισκέπτες με συνοδεία κρασιού και τσίπουρου. Την εκδήλωση πλαισιώνουν κι υποστηρίζουν τα καταστήματα της κεντρικής πλατείας.

Άναμμα του Αφανού στην Κερασιά
Ο Πολιτιστικός & Εξωραϊστικός Σύλλογος Κερασιωτών Πηλίου προσκαλεί μέλη, κατοίκους και φίλους της Κερασιάς και της περιοχής στο πατροπαράδοτο «Άναμμα του Αφανού», που θα πραγματοποιηθεί σήμερα Κυριακή 10 Μαρτίου, στις 7 μ.μ., στον «Αβορό» της Κερασιάς (στην είσοδο του χωριού). Το «Άναμμα του Αφανού» είναι ένα παραδοσιακό κερασιώτικο έθιμο των Αποκριών που πιστεύεται ότι ξεκινά απ’ την απαρχή της ίδρυσης του χωριού. Τα παιδιά της Κερασιάς όλες τις προηγούμενες μέρες συγκεντρώνουν τα άχρηστα κλαδεύματα των χωραφιών («τσάκνα»), καθώς και άλλη άχρηστη καύσιμη φυτική ύλη, τη συγκεντρώνουν στον «Αβορό» και το βράδυ της τελευταίας Κυριακής της Αποκριάς ανάβουν το λεγόμενο Αφανό, γύρω από τον οποίο όλοι μαζί χορεύουν και τραγουδούν τα αποκριάτικα περιπαιχτικά τραγούδια. Σας καλούμε λοιπόν όλους, με διάθεση αποκριάτικη, για να διασκεδάσουμε, να χορέψουμε και να τραγουδήσουμε γύρω από τον Αφανό. Να σημειώσουμε ότι στη φετινή εκδήλωση θα παρουσιαστεί θεατρικό δρώμενο με συμμετοχή πολλών Κερασιωτών. Στην εκδήλωση συμμετέχει και ο Δήμος Ρήγα Φεραίου.

Αποκριά στις Μηλιές
Την Κυριακή 10 Μαρτίου, ώρα 14.00, ο Εξωραϊστικός Πολιτιστικός Σύλλογος Μηλεών οργανώνει το μηλιώτικο Καρναβάλι. Η παρέλαση των αρμάτων θα ξεκινήσει από το Δέλτα των Μηλεών, ώρα 14.00 και θα φτάσει στην πλατεία του χωριού στις 14.45. Θα παρελάσουν άρματα εμπνευσμένα από την πολιτική επικαιρότητα και καρναβαλιστές με διαφορετική θεματολογία.
Θα ακολουθήσουν αποκριάτικοι χοροί από το χορευτικό του Συλλόγου και γλέντι στην πλατεία των Μηλεών με τον Λαυρέντη Νίτη στον ζουρνά και την Αναστασία Λύτρα στο νταούλι.

Στις Αφέτες
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αφετών προσκαλεί την Καθαρή Δευτέρα 11 Μαρτίου στον λόφο Παναγιάς (εξωκλήσι Ζωοδόχου Πηγής) στις Αφέτες για πέταγμα χαρταετού από τις 10.30 π.μ. έως 12.30 μ.μ. Θα δοθούν κύπελλα για τα 1ο, 2ο και 3ο βραβεία πετάγματος χαρταετού. Δωρεάν νηστίσιμος μπουφές, αναψυκτικά και άφθονο τσίπουρο.