Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024 16:18
ΕλλάδαΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αποκάλυψη: Κι άλλο παιδί πέθανε στο Νοσοκομείο Λαμίας






Η υπόθεση της 14χρονης Ιωάννας Κουτσοπάνου που έχασε τη ζωή της από περιτονίτιδα πριν από περίπου δέκα ημέρες, συγκλόνισε την κοινή γνώμη. Πώς γίνεται εν έτει 2019 σε μια ευρωπαϊκή χώρα να «φεύγει» ένα αγγελούδι από ένα τέτοιο πρόβλημα υγείας, που μπορεί να αντιμετωπιστεί χειρουργικά με μια επέμβαση ρουτίνας; Προτού προλάβουν να στεγνώσουν τα δάκρυα, αποκαλύπτεται ότι ακόμη ένα παιδί έχασε τη ζωή του με παρόμοιο τρόπο πριν από ενάμιση χρόνο περίπου. Οπως καταγγέλλουν οι γονείς του, οι γιατροί του Νοσοκομείου Λαμίας δεν αντελήφθησαν τη διάτρηση εντέρου που υπέστη κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, με αποτέλεσμα να πεθάνει από οξεία περιτονίτιδα.

Βράδυ 22ας Ιουλίου 2017. Τα σχολεία έχουν κλείσει και ο 9χρονος Δημήτρης Κατσαούνος παραθερίζει στην κοινότητα Ανάβρα του Δήμου Μώλου-Αγίου Κωνσταντίνου. Είναι πολύ χαρούμενος καθώς η γιαγιά τού αγόρασε καινούριο ποδήλατο. Επειτα από μερικές πεταλιές χάνει την ισορροπία του και πέφτει από το ποδήλατο. Μια πτώση που τις περισσότερες φορές έχει ως συνέπειες μερικές γρατζουνιές στα παιδικά γόνατα, κάποιο γδάρσιμο στον αγκώνα ή ένα μικρό τραύμα στο κεφάλι. Οχι όμως αυτή τη φορά.

Ο 9χρονος αισθάνεται έντονους πόνους στην κοιλίτσα του. Οι γονείς του τον μεταφέρουν αμέσως στο Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας όπου το παιδί εισάγεται στην Παιδοχειρουργική Κλινική. Υποβάλλεται σε κλινικό και εργαστηριακό έλεγχο, σε αξονική τομογραφία, ενώ η διάγνωση των γιατρών είναι οξεία κοιλία. Οι γιατροί θέτουν τον Δημήτρη απλώς υπό παρακολούθηση για τις επόμενες ημέρες. Η πόρτα έξω από τον θάλαμο 411 που νοσηλεύεται γράφει «Παιδοχειρουργικό». Στην πραγματικότητα όμως είναι ο δρόμος για μια απίστευτη τραγωδία, έναν εφιάλτη που κάθε γονιός απεύχεται…

Ο Δημήτρης κλαίει από τους πόνους που όχι μόνο δεν υποχωρούν, αλλά γίνονται συνεχώς πιο έντονοι. Την επόμενη μέρα το παιδί εμφανίζει ζαλάδες και τη μεθεπόμενη αρχίζει να κάνει εμετούς. Με μεγάλη καθυστέρηση και παρά τις διαβεβαιώσεις των γιατρών ότι το πρόβλημα υγείας θα αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά με καθαρτικά και υποκλυσμούς, το παιδί υποβάλλεται σε ερευνητική λαπαροτομία την τρίτη ημέρα. Για πρώτη φορά εντοπίζεται διάτρηση στομάχου και το παιδί μπαίνει στο χειρουργείο για επέμβαση εντεροκτομής-σκωληκοειδεκτομής. Στη συνέχεια οδηγείται σε απλό θάλαμο νοσηλείας, χωρίς όμως να βελτιώνεται η κλινική του εικόνα.

«Τι να γράψουμε τώρα;» 

Στις 26 Ιουλίου 2017, δηλαδή την τέταρτη μέρα από τον τραυματισμό του 9χρονου και τη μεταφορά του στο Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας, οι γιατροί αποφασίζουν τη διακομιδή του στο Γενικό Νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» στην Αθήνα. Οι γιατροί διαβεβαιώνουν για πολλοστή φορά τους γονείς ότι όλα πάνε καλά και ότι το παιδί θα διακομιστεί για καλύτερη παρακολούθηση, «γιατί ενδέχεται να παρουσιάζει βλάβη ο αξονικός τομογράφος στο Γ.Ν. Λαμίας».

Αποκαλυπτική είναι η συνομιλία του γιατρού με το ΕΚΑΒ, όπως έχει καταγραφεί στο τηλεφωνικό κέντρο:

«ΕΚΑΒ: Σαν τι το βάζετε;

Γιατρός: Εεε, γράψε, εεε τι να γράψουμε τώρα, γράψε εντεροκτομή, εε, εντερεκτομή περιτονίτιδα».

Το παιδί μεταφέρεται στην Αθήνα και εισάγεται αμέσως σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Εχει περάσει όμως πολύτιμος χρόνος. Η διευθύντρια της ΜΕΘ ενημερώνει τους γονείς ότι το παιδί είχε ήδη πολυοργανική ανεπάρκεια. Παρά τις εναγώνιες προσπάθειες των γιατρών του «Αγλαΐα Κυριακού», στις 16:15 της ίδιας ημέρας ο 9χρονος υπέστη καρδιακή ανακοπή. Η ιατροδικαστική εξέταση καταλήγει ως αιτία θανάτου «αλλοιώσεις οξείας περιτονίτιδας».

Τα παραπάνω σημειώνουν στη μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσαν οι γονείς του 9χρονου Δημήτρη Κατσαούνου κατά παντός υπευθύνου στις 23 Οκτωβρίου 2017. «Μείναμε τρεις ημέρες σε εκείνον τον θάλαμο ακούγοντας τους γιατρούς να μας διαβεβαιώνουν συνεχώς πως όλα πάνε καλά και πως η βελτίωση ήταν θέμα ωρών και δεδομένη. Μια βελτίωση που όμως δεν ήρθε ποτέ παρά το επίπονο χειρουργείο που υπέβαλαν το παιδί το οποίο δεν μπορούσε να ησυχάσει και φώναζε συνεχώς -λες και καταλάβαινε τι θα επακολουθούσε – “βοήθεια, βοήθεια, να φύγουμε από δώ! Από τις 26/7/2017 βρισκόμαστε στην απόλυτη σιωπή… Υπήρξαν ευθύνες; Ολιγωρίες; Ιατρικά λάθη; Παραλείψεις; Τόσους μήνες μετά παραμένουμε στο σκοτάδι. Εφταιγαν οι γιατροί; Ο παλιός αξονικός; Κανείς υπεύθυνος, καμία επικοινωνία», δηλώνουν σήμερα οι γονείς του 9χρονου Δημήτρη στο «ΘΕΜΑ».
Εκτός από τη μήνυση, οι γονείς στέλνουν και αναφορά προς το Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ) την 1 Νοεμβρίου 2017.

Επαναλαμβάνουν τα περιστατικά όπως εκείνοι τα βίωσαν και ζητούν από τους επιθεωρητές να διενεργήσουν έλεγχο για τις συνθήκες υπό τις οποίες έφυγε από τη ζωή ο γιος τους. Παρά την απώλεια ενός παιδιού, μέχρι σήμερα οι επιθεωρητές δεν έχουν πάρει ούτε καταθέσεις από τους γιατρούς του Νοσοκομείου Λαμίας, όπως υποστηρίζει το περιβάλλον της οικογένειας Κατσαούνου!

Η τραγωδία επαναλήφθηκε

Ενάμιση χρόνο μετά η τραγωδία θα επαναληφθεί. Αυτή τη φορά με θύμα τη 14χρονη Ιωάννα Κουτσοπάνου που θα μπει στο χειρουργείο για αφαίρεση σκωληκοειδίτιδας, όμως η ίδια είχε ρήξη στομάχου και πέθανε από περιτονίτιδα.

Το κοριτσάκι ξύπνησε στις 4.30 τα ξημερώματα της Παρασκευής 18 Ιανουαρίου με έντονους πόνους στην κοιλιά. Η μητέρα της κάλεσε τον οικογενειακό τους παιδίατρο και εκείνος τη συμβούλευσε να πάνε στο νοσοκομείο και να ζητήσουν να εξεταστεί από παιδοχειρουργό. Επειτα από περίπου μισή ώρα οι γονείς φτάνουν στο Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας, όπου στα Επείγοντα συναντούν μια νεαρή παιδίατρο. Εκείνη κάνει εισαγωγή της 14χρονης στην Παιδιατρική Κλινική. «Ζητούσαμε να εξεταστεί από παιδοχειρουργό, αλλά αυτό δεν έγινε, ίσως διότι δεν υπήρχε. Μετά τις 8 το πρωί ήρθε η παιδίατρος του νοσοκομείου που έπιανε βάρδια, αλλά δεν κατάφερε ούτε να ακουμπήσει την κοιλίτσα της κόρης μου που ούρλιαζε από τους πόνους. Επρεπε η ώρα να φτάσει 2 το μεσημέρι για να έρθει ένας χειρουργός και να ζητήσει ακτινογραφία. Μάλιστα ακόμη και εκείνος έδειχνε να απορεί που μέχρι τότε δεν της είχαν κάνει ακτινογραφία, ενώ ζήτησε να ετοιμάσουν το παιδί για χειρουργείο. Μετά μας είπαν ότι θα πάει στο Παίδων “Αγλαΐα Κυριακού”, αλλά τελικά αποφάσισαν να μεταφερθεί στη Λάρισα η οποία έχει Παιδοχειρουργική Κλινική», δηλώνει ο πατέρας της 14χρονης Ταξιάρχης Κουτσοπάνος.

Γύρω στις 5.30 το απόγευμα του Σαββάτου, δηλαδή 12 ώρες μετά, το ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ φτάνει στο Νοσοκομείο της Λάρισας μεταφέροντας τη 14χρονη ασθενή, η οποία και θα χειρουργηθεί. Η επέμβαση θα κρατήσει 3.30 ώρες. «Απορήσαμε όση ώρα περιμέναμε έξω από το χειρουργείο. Πόσο σοβαρό πρόβλημα είχε το παιδί μας; Και γιατί δεν το είχαν αντιμετωπίσει νωρίτερα; Οταν τελείωσε, μας κάλεσαν ο χειρουργός και ο αναισθησιολόγος για ενημέρωση. Μας είπαν ότι έβγαλαν τη σκωληκοειδίτιδά της η οποία ήταν λίγο ερεθισμένη, αφαίρεσαν υγρό από την κοιλιά της και πως όλα πήγαν καλά. Μάλιστα το παιδί είχε ξυπνήσει και το πήγαν σε κοινό θάλαμο», λέει ο πατέρας της Ιωάννας. Ομως 24 ώρες μετά, γύρω στις 10 το βράδυ του Σαββάτου, η Ιωάννα σβήνει πάνω στο κρεβάτι του νοσοκομείου. «Το παιδί “έφυγε” μπροστά στα μάτια μας και με άσχημο τρόπο», λέει με τρεμάμενη φωνή ο κ. Κουτσοπάνος. Ο πατέρας της 14χρονης υπέβαλε μήνυση κατά των θεραπόντων ιατρών των εξωτερικών ιατρείων και της Παιδιατρικής Κλινικής του Γ.Ν. Λαμίας και των ιατρών της Παιδοχειρουργικής Κλινικής του Γ.Ν. Λάρισας.

Και όμως το κορίτσι θα μπορούσε να σωθεί ακόμη και την ώρα του χειρουργείου, αν οι γιατροί ήλεγχαν το στομάχι της, που είχε υποστεί ρήξη και η οποία οδήγησε στην περιτονίτιδα, αντί να ασχολούνται με την κοιλιακή χώρα όπου εξάλλου η μικρή δεν εμφάνιζε σκωληκοειδίτιδά, όπως εξηγεί ο ιατροδικαστής και τεχνικός σύμβουλος της οικογένειας Σωκράτης Τσαντίρης: «Το κορίτσι πέθανε από ρήξη στομάχου που δεν διαγνώστηκε έγκαιρα. Η ρήξη στομάχου ήταν η αιτία της περιτονίτιδας». Από την πλευρά του ο δικηγόρος της οικογένειας Κουτσοπάνου, Νίκος Διαλυνάς, δηλώνει στο «ΘΕΜΑ» ότι «υφίσταται αμέλεια των ιατρών – οργάνων τόσο του Νοσοκομείου Λαμίας, όσο και του Γ.Ν. Λάρισας, η οποία θα αποδειχθεί μέσω της δικαστικής οδού».

Προδιαγεγραμμένο έγκλημα

Και όμως όλοι γνώριζαν τα σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης και λειτουργίας που αντιμετώπιζε το Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας. Από τον Αύγουστο του 2016 οι γιατροί είχαν καταγγείλει ότι κινδυνεύουν ζωές στο συγκεκριμένο νοσοκομείο.

«Ενημερώνουμε ότι τα χρόνια περιστατικά που χρήζουν χειρουργικής επέμβασης, δεν δύνανται να αντιμετωπίζονται στο Γ.Ν. Λαμίας από σήμερα μέχρι νεωτέρας λόγω σοβαρής υποστελέχωσης του Αναισθησιολογικού Τμήματος του Γ.Ν. Λαμίας», σημείωνε σε ανακοίνωσή του ο διοικητής. Οι δε γιατροί χάνουν το μέτρημα από το πόσες φορές χαλάει ο αξονικός τομογράφος.

Συνεχίζεται το θέατρο του παραλόγου στη Βουλή

Την ίδια ώρα στη Βουλή παίζεται για ακόμη ένα ζήτημα το θέατρο του παραλόγου. Ο βουλευτής της Ν.Δ. Χρήστος Σταϊκούρας καταγγέλλει τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει το νοσοκομείο της εκλογικής του περιφέρειας.

Τελικά τον Ιούλιο του 2017 αποφασίζεται η επαναλειτουργία του εξωτερικού ιατρείου της Παιδιατρικής. Το υπουργείο Υγείας τραβάει γιατρούς από τα γύρω νοσοκομεία, δεν καταφέρνει όμως, όπως φαίνεται, να στελεχώσει επαρκώς την κλινική με παιδοχειρουργούς. Η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας του Νομού Φθιώτιδας συνεδριάζει στις 6 Ιουλίου και με ανακοίνωσή της υποστηρίζει ότι η «κατ’ επανάληψη βλάβη του παμπάλαιου αξονικού τομογράφου εγκυμονεί σοβαρότατο κίνδυνο για τη δημόσια υγεία», ενώ επιρρίπτει ευθύνες στη διοίκηση παρά τα χρήματα που δαπανήθηκαν.

Στις 10 Ιουλίου ο κ. Σταϊκούρας καταθέτει ερώτηση προς το υπουργείο Υγείας με θέμα «προμήθεια αξονικού τομογράφου στο Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας (ΓΝΛ)». Δώδεκα ημέρες μετά, ο 9χρονος Δημήτρης μεταφέρεται στο νοσοκομείο έπειτα από πτώση με το ποδήλατο. Οι γιατροί αφήνουν να εννοηθεί ότι ευθύνεται η βλάβη του αξονικού τομογράφου, ενώ οι γονείς καταγγέλλουν τους γιατρούς ότι δεν εκτίμησαν κατά την εισαγωγή του τη σοβαρότητα του τραυματισμού του παιδιού. Η αλήθεια παραμένει μέχρι σήμερα στο σκοτάδι. Σε αυτό που βυθίστηκε τόσο άδικα και πρόωρα και η 14χρονη Ιωάννα.

minisi

 

 

Πηγή: protothema.gr