Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024 10:37
Τοπικά

Απογοητευτική η συμμετοχή στη χθεσινή απεργία στη Μαγνησία






Σε πολύ χαμηλά ποσοστά κινήθηκε στη Μαγνησία η συμμετοχή στην πανελλαδική απεργία που είχαν προκηρύξει ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. Ελάχιστοι ήταν και οι πολίτες που συμμετείχαν στις τρεις συγκεντρώσεις που οργανώθηκαν στο Βόλο, με αυτή του ΠΑΜΕ να έχει τη μεγαλύτερη δυναμική. Σε δηλώσεις τους συνδικαλιστές επισήμαναν ότι δυστυχώς οι πολίτες δεν αντιδρούν στα σκληρά μέτρα που έρχονται για ψήφιση με τον προϋπολογισμό και παρά το γεγονός ότι επαγγελματικές τάξεις και νοικοκυριά έχουν εξοντωθεί από την υπερφορολόγηση.

Ειδικότερα στη μία συγκέντρωση που οργάνωσαν το Εργατικό Κέντρο Βόλου και το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ στην πλατεία Ελευθερίας, συμμετείχαν περίπου 200 άτομα με τον πρόεδρο του Ε.Κ.Β. Θανάση Παπαδημόπολος να τονίζει ότι με την με την εκλογή των ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ  το 2015, οι πολίτες έχουν χάσει κάθε ελπίδα και θεωρούν πλέον ότι όποιο αγώνα και να δώσουν, δεν υπάρχει αντίκρισμα. “ Ο κόσμος πρέπει να συνειδητοποιήσει και να το βάλει στο μυαλό του ότι μόνο μέσα από τους αγώνες θα μπορέσει να καταφέρει να κερδίσει και να σηματοδοτήσει την επόμενη ημέρα” τόνισε.

Ο πρόεδρος του Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ Φίλιππος Κωνσταντινίδης επισήμανε ότι μετά από δέκα χρόνια κρίσης τα όρια και οι αντοχές όλων έχουν τελειώσει. “Τα όσα όλοι οι Έλληνες χρωστάμε σε ταμεία, τράπεζες, δεν έχουν τελειωμό και πρέπει να σταματήσει. Ζητούμε αλλαγή αυτής της πολιτικής, δεν υπάρχουν μονόδρομοι, οι εργαζόμενοι θα πρέπει να δείξουν τη δυναμική τους παρουσία όπου μπορούν”. Επισήμανε ότι διαπιστώνεται σημαντική αδυναμία συσπείρωσης, και γι αυτό και τα ποσοστά κινούνται σε χαμηλά νούμερα. “Πάντα τίθεται το ερώτημα, πότε θα αντιδράσουν οι εργαζόμενοι. Εδώ και οχτώ χρόνια, ακούμε συνέχεια υποσχέσεις ότι κάτι θα συμβεί, οι απογοητεύσεις έρχονται η μία μετά την άλλη, η ύφεση είναι συνεχόμενη και οι αντοχές έχουν τελειώσει. Πιστεύω, ανεξάρτητα του ποσοστού της απεργίας, ότι τα προβλήματα συνεχώς διογκώνονται και πρέπει να προβούμε σε άλλο τρόπο διεκδίκησης αυτών που ζητάμε”, επισήμανε.

Ο πρόεδρος του συλλόγου δασκάλων και νηπιαγωγών Ν. Μαγνησίας του οποίου η συμμετοχή στην απεργία κινήθηκε κοντά στο 15%, έναντι 6% των εκπαιδευτικών της Β’θμιας Εκπαίδευσης, επισήμανε ότι η συρρίκνωση του δημόσιου τομέα συνεχίζετα και ότι όλο και περισσότεροι πολίτες, στοχοποιούνται καθημερινά. “Πρέπει όλοι και όλες μαζί να ανατρέψουμε αυτή την πολιτική που στέλνει τους πολίτες στη φτώχεια. Θα πρέπει να στηριχθεί και ο δημόσιος τομέας, αλλά πολύ περισσότεροι οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα, που περνούν δύσκολα. Θα πρέπει να αλλάξουμε σελίδα, η αλλαγή σελίδας θα πρέπει να γίνει συντονισμένα, οργανωμένα και αποτελεσματικά, με αιχμή του δόρατος την στήριξη των εργαζομένων”. Με τη σειρά του έκανε λόγο για ανάγκη να μην λυγίσει το φρόνημα η απογοήτευση και να γίνει ένα νέο ξεκίνημα για να ανατραπεί η συγκεκριμένη πολιτική.

“Είμαστε άξιοι της τύχης μας επισήμανε ο πρόεδρος της Ένωσης Γιατρών του Νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας Μαγνησία Νίκος Χαυτούρας. Επιπλέον τόνισε ότι “είναι ντροπή και θράσος, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να  συνεχίζουν να υπονομεύουν την κινητοποίηση και να βρίσκονται εδώ. Αυτοί που ακολουθούν αυτή την φριχτή πολιτική, να βρίσκονται εδώ. Πιστεύω ότι και το Εργατικό Κέντρο κι όλα τα Σωματεία, πρέπει να τους αποβάλλουν με τον τρόπο τους”.
Έκανε λόγο για φτωχοποίηση της κοινωνίας, ανυπαρξία δημόσιας υγείας και ανάπτυξης και σκληρής φορολογίας. “Σε λίγο θα μας φορολογούν και τον ήλιο που μας φωτίζει. Πού θα πάει αυτό; Πρέπει να προβληματιστούμε και να αντισταθούμε και να αντιδράσουμε δυναμικά, είναι ο μόνος δρόμος” τόνισε.
Μετά τις ομιλίες ακολούθησε πορεία στο κέντρο του Βόλου.

Δυναμική η συγκέντρωση και πορεία του ΠΑΜΕ

Πάνω από 300 άτομα συμμετείχαν στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην πλατεία Πανεπιστημίου και στη συνέχεια στην πορεία στο κέντρο του Βόλου. Όπως τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ Κ. Στεργίου, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για τη συμμετοχή, “παρά τα ψεύτικα διλήμματα της κυβέρνησης ότι υπάρχει δήθεν ανάπτυξη, παρά την τρομοκρατία στους χώρους δουλειάς, ένα μαχητικό, μαζικό κομμάτι της εργατικής τάξης από τον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα, είναι σήμερα εδώ, απεργεί και διεκδικεί.

Παρά την φτωχοποίηση, τις μεθοδεύσεις κυβέρνησης και εργοδοσίας, το ΠΑΜΕ και τα ταξικά συνδικάτα θα μείνουν αλύγιστα να διεκδικήσουν τη ζωή των εργαζομένων που σήμερα έχει τσακιστεί. Διεκδικούμε σήμερα, κάτω τα χέρια από την απεργία. Θα απαντήσουμε με πιο μαχητικό τρόπο αν ξανατολμήσουν και το φέρουν. Επίσης διεκδικούμε βασικό μισθό 751 ευρώ, υπογραφή εθνικής συλλογικής σύμβασης εργασίας, υπογραφή κλαδικών συμβάσεων με αυξήσεις, κάτω τα χέρια από τη λαϊκή περιουσία, κανένας πλειστηριασμός, θα μας βρουν μπροστά τους, αν βγάλουν λαϊκή περιουσία στον πλειστηριασμό”.

Η ανεξάρτητη συγκέντρωση

Ελάχιστοι ήταν και οι πολίτες στην ανεξάρτητη απεργιακή συγκέντρωση που έγινε έξω από τα ΕΛΤΑ Βόλου, επί των οδών Αγ. Νικολάου – Δημητριάδος και διοργάνωση πολιτικοί φορείς και κινήσεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς.

Το Εργατικό Επαναστατικό Κόμμα ζητούσε η απεργία να είναι αφετηρία για οργάνωση πολιτικής απεργίας διαρκείας, για την εργατική εξουσία και τη σοσιαλιστική έξοδο από την κρίση, την ανεργία και τη φτώχεια. Ζητούσε δε από τους εργάτες να πάρουν στα χέρια τους τον αγώνα για δουλειά, παιδεία, υγεία, τροφή και στέγαση, για ντόπιους και μετανάστες. Ο Ταξικός Συντονισμός Ανατροπής σε ανακοίνωσή του επισήμανε ότι η πολιτική ανεξαρτησία του εργατικού κινήματος από το κράτος, τις κυβερνήσεις και την εργοδοτική συνδικαλιστική γραφειοκρατία, είναι όρος για την ενότητα του κινήματος. Τέλος ξεκαθάρισε ότι οι εργάτες και οι καταπιεσμένοι αναγνωρίζουν μόνο το ταξικό καθήκον, που σημαίνει μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση, καταπίεση, εθνικισμούς και πολέμους.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ