Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024 13:13
Τοπικά

Απεργούν αύριο οι δάσκαλοι και στη Μαγνησία – Στάση εργασίας και των καθηγητών






Πριν καλά- καλά ξεκινήσουν τα μαθήματα της νέας σχολικής χρονιάς, δάσκαλοι και καθηγητές βγαίνουν στο δρόμο του αγώνα. Για αύριο, Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου, έχει κηρυχθεί 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Παιδείας. Στη Μαγνησία, δάσκαλοι και νηπιαγωγοί θα προχωρήσουν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, στις 10 το πρωί. Σε τρίωρη στάση εργασίας προχωρούν εξάλλου οι καθηγητές γυμνασίων και λυκείων.

Με αίτημα την απόσυρση των διατάξεων για το νέο νηπιαγωγείο και νέο ολοήμερο δημοτικό σχολείο, νηπιαγωγοί και δάσκαλοι της Μαγνησίας, βγαίνουν αύριο στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, Αποστόλη Μούσιο, οι εκπαιδευτικοί διεκδικούν επίσης μόνιμες προσλήψεις διδακτικού προσωπικού, προκειμένου να μην λειτουργούν πληθωρικά τμήματα.

Στο νομό, όπως επισημαίνει ο κ. Μούσιος, υπάρχουν σχολικές μονάδες τόσο στην προσχολική αγωγή όσο και στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση που λειτουργούν με 25 μαθητές αλλά και παραπάνω. Σε Σκόπελο, Αλμυρό και Βόλο, μαθητές στοιβάζονται σε μια αίθουσα διδασκαλίας και το μάθημα χάνει τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του.

Ο ίδιος κρίνει ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον δέκα προσλήψεις εκπαιδευτικών στην περιοχή, προκειμένου να «σπάσουν» τα πληθωρικά τμήματα αλλά και για να υπάρχει εκπαιδευτικό προσωπικό στη διάθεση προκειμένου να καλύψει τυχόν αναρρωτικές ή άλλου τύπου άδειες εκπαιδευτικών.

Στην απεργιακή κινητοποίηση που κήρυξε η ΔΟΕ, θα συμμετέχει και η ΟΛΜΕ. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΕΛΜΕ Μαγνησίας, για την Πέμπτη έχει κηρυχθεί τρίωρη διευκολυντική στάση εργασίας, από τις 11 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι, προκειμένου οι καθηγητές να συμμετέχουν στη διαμαρτυρία στο Υπουργείο Παιδείας.

Οι καθηγητές διεκδικούν μεταξύ άλλων να αποσυρθεί η εγκύκλιος για τις προϋποθέσεις λειτουργίας των ομάδων προσανατολισμού των Γενικών Λυκείων και των τομέων και ειδικοτήτων των ΕΠΑΛ, στήριξη της ειδικής αγωγής, καμία απόλυση αναπληρωτή, καμία συγχώνευση, κατάργηση σχολείου ή τμήματος.