Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024 21:58
Τοπικά

Απεργιακό «λουκέτο» σήμερα για τα σκληρά μέτρα του μνημονίου – Τρεις συγκεντρώσεις στο Βόλο






Σε απεργιακό κλοιό σήμερα και ο Βόλος, όπου θα πραγματοποιηθούν τρεις συγκεντρώσεις. Στις 10 το πρωί στην Πλ. Ελευθερίας από το ΕΚΒ και την ΑΔΕΔΥ, την ίδια ώρα στην Πλατεία Πανεπιστημίου από το ΠΑΜΕ και άλλα ταξικά σωματεία και στις 10 το πρωί, τρίτη ανεξάρτητη συγκέντρωση αριστερών και ανένταχτων συλλογικοτήτων στην οδό Δημητριάδος έξω από το Ταχυδρομείο Βόλου.

ΕΚΒ, ΑΔΕΔΥ, ΟΕΒΕΜ

Να νεκρώσουν τα πάντα στη γενική απεργία σήμερα Τετάρτη 17 Μαΐου και όλοι να κατέβουν στη συγκέντρωση της Πλατείας Ελευθερίας, στις 10 το πρωί, ζήτησαν τα προεδρεία του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Βόλου, του Ν.Τ. Μαγνησίας της ΑΔΕΔΥ και της ΟΕΒΕΜ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν.
Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Βόλου Θανάσης Παπαδημόπουλος είπε ότι το 4ο μνημόνιο ψηφίζεται την Πέμπτη 18 του μήνα και ζήτησε από τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τους συνταξιούχους και τους Βολιώτες γενικότερα να συμμετάσχουν στην απεργία που προκήρυξε η ΓΣΕΕ και στη συγκέντρωση της Πλατείας Ελευθερίας την Τετάρτη.
Ο πρόεδρος του ΕΚΒ τόνισε ότι νέο μνημόνιο έρχεται μετά από αποτυχημένη πολύμηνη διαπραγμάτευση και κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι εξαπάτησε ελληνικό λαό δίνοντας πολλές υποσχέσεις και δε νομιμοποιείται να περάσει αυτά τα μέτρα που έχουν να κάνουν με εξαθλίωση εργατικής τάξης και ανέργων.
«Καταργούν ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο, προνοιακά επιδόματα, ΕΚΑΣ, ενώ υπάρχει μείωση συντάξεων, μισθών, παροχές ΟΑΕΔ. Η κυβέρνηση συνεχώς ψεύδεται ασύστολα και εξαπατά Ελληνικό λαό για να μείνει στην εξουσία. Δεν τους νοιάζει τι θα πάθει ο ελληνικός λαός», δήλωσε και πρόσθεσε ότι δεν σηκώνει άλλο αυτή η κατάσταση και πρέπει να βγούμε στους δρόμους όλοι. Τέτοιες πολιτικές δεν μπορεί να ψηφίζονται από καμία κυβέρνηση, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Διαλύεται το Δημόσιο
Ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ Φίλιππος Κωνσταντινίδης δήλωσε ότι οι εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα, βιώνουν μια πρωτόγνωρη κατάσταση και βλέπουν το Δημόσιο να απορρυθμίζεται.
Όπως είπε οι συνταξιούχοι παρακολουθούν μέσα από τον Τύπο, τη δεινή κατάσταση που καθημερινά διαγράφεται, είδαν τις συντάξεις τους να έχουν μειωθεί και να είναι βοηθήματα, ενώ η μεταρρύθμιση Κατρούγκαλου σημαίνει κόψιμο και αυτών των λίγων που θα πάρουν οι εργαζόμενοι.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΑΔΕΔΥ, οι δημόσιοι υπάλληλοι βλέπουν ότι νέα οργανογράμματα διαλύουν υπηρεσίες, όλα απορρυθμίζονται και έρχονται νέες μειώσεις μισθών από φορολογία και εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία.
«Όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι που είχαν δάνεια δεν μπορούν να τα αποπληρώσουν και οφείλουν παντού», ανέφερε ο Φιλ. Κωνσταντινίδης, που διερωτήθηκε ποιος θα πληρώσει τα μέτρα 5,5 δις €, ενώ κάλεσε τους πάντες να δώσουν δυναμική παρουσία στην Πλατεία Ελευθερίας την Τετάρτη.

«Ούτε μισό ευρώ στην αγορά»
Ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΜ Τρύφων Πλαστάρας τόνισε ότι οι επαγγελματοβιοτέχνες, έμποροι, ελεύθεροι είναι αυτοί που μαζί με μεσαία και χαμηλά εισοδήματα δέχονται άνανδρο χτύπημα από το μνημόνιο Τσίπρα.
«Αυτό που υπογράφει η κυβέρνηση είναι χωρίς νομιμοποίηση. Στέλνει εμάς και τα παιδιά μας σε κατάσταση, που δύσκολα θα ξεφύγουμε. Αυτό μας κάνει να συστρατευθούμε όλοι μαζί, ιδιωτικός και δημόσιος τομέας κάτω από κοινή αναγκαιότητα να αναχαιτιστεί μνημόνιο Τσίπρα», δήλωσε.

Το ΠΑΜΕ

Σε απεργιακό ξεσηκωμό καλεί τους εργαζόμενους και το λαό του Βόλου και της Μαγνησίας το ΠΑΜΕ, σήμερα Τετάρτη 17 Μαΐου με συγκέντρωση στις 10 το πρωί στην Πλατεία Πανεπιστημίου, προκειμένου να δοθεί η απάντηση που χρειάζεται από την εργατική τάξη στην κυβέρνηση και στους βιομήχανοι, όπως τονίστηκε σε συνέντευξη Τύπου, από τον βουλευτή του ΚΚΕ και πρόεδρο του Συνδικάτου Μετάλλου «Μήτσος Παπαρήγας» Κώστα Στεργίου.
Σύμφωνα με τον Κ. Στεργίου, το ΠΑΜΕ καλεί τους εργάτες να κόψουμε το χαμόγελο στον Τσίπρα που λέει ότι ο λαός τον κατανοεί «επειδή τώρα δεν ξεσηκώνεται», ενώ τόνισε ότι τα πανηγύρια της κυβέρνησης για τη συμφωνία «που μας σώζει» είναι προκλητικά και θέλουν απάντηση.
Το ΠΑΜΕ ζητά την Τετάρτη 17 Μάη να απεργήσουμε και να συμμετάσχουμε στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στις 10 π.μ. στην πλ. Πανεπιστημίου όλοι μαζί, εργαζόμενοι, άνεργοι, αυτοαπασχολούμενοι, ελευθεροεπαγγελματίες επιστήμονες, αγρότες, νέοι και νέες, για να βάλουμε φρένο στη διαρκή εξαθλίωση της ζωής μας, να διεκδικήσουμε την αναπλήρωση των απωλειών μας, να αγωνιστούμε για νέες διεκδικήσεις με βάση τις σύγχρονες ανάγκες μας.
Ο Κ. Στεργίου ανέφερε ότι με το 4ο μνημόνιο επεκτείνουν τη νομοθετική κατάργηση των κλαδικών ΣΣΕ, τον άθλιο κατώτερο μισθό, τον απαράδεκτο διαχωρισμό παλιών και νέων εργαζόμενων, απελευθερώνουν τις ομαδικές απολύσεις, φέρνουν το lock out (ανταπεργία των εργοδοτών) από το παράθυρο, με το νέο αφορολόγητο αφαιρούν 1 ½ μισθό από κάθε εργαζόμενο, ακόμα και από όσους αμείβονται με μόλις 406 € το μήνα και καταργούν έμμεσα το 13ο και 14ο μισθό στον ιδιωτικό τομέα.

Συλλαλητήριο την Πέμπτη
Τέλος, είπε ότι η αγωνιστική απάντηση στην κυβέρνηση συνεχίζεται με τη συμμετοχή στο συλλαλητήριο την Πέμπτη 18 Μάη την μέρα ψήφισης του 4ου μνημονίου στην πλ. Πανεπιστημίου στις 7 μ.μ.

Aνεξάρτητη ταξική
απεργιακή συγκέντρωση

Aνεξάρτητη ταξική απεργιακή συγκέντρωση, προγραμματίζει για την Τετάρτη 17 Μαΐου, στο Ταχυδρομείο, ο Ταξικός Συντονισμός Ανατροπής συνδικαλιστικών κινήσεων, οργανώσεων, συλλογικοτήτων, ανέργων, που σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι η κυβέρνηση του κοινωνικού σφαγείου ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ετοιμάζεται να νομοθετήσει το νέο Μνημόνιο που προβλέπει, πάνω απ’ όλα περικοπές 9% στο 1/3 των συντάξεων το 2019, μείωση του αφορολογήτου ορίου στα 5.681 € ετησίως το 2020, παραπέρα ιδιωτικοποιήσεις, αλλά και επέκταση του ωραρίου των εμπορικών καταστημάτων. Στη συγκέντρωση συμμετέχουν και άλλοι ανένταχτοι αριστεροί και άλλες αριστερές οργανώσεις.

Οι Δικηγόροι

Η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, που συνεδρίασε εκτάκτως την Τρίτη, 16/5/2017, στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας, εξέφρασε την έντονη και καθολική αποδοκιμασία του Δικηγορικού Σώματος προς τις νέες ρυθμίσεις της κυβέρνησης στο ασφαλιστικό, με τις οποίες επιβαρύνονται εκ νέου οι ήδη υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές των Δικηγόρων.

Με ομόφωνη απόφασή της η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, αποφάσισε:

  1. Διήμερη πανελλαδική αποχή των Δικηγόρων από τα καθήκοντά τους, την Τετάρτη 17 Μαΐου και την Πέμπτη18 Μαΐου 2017

Κατ’ εξαίρεση συζητούνται κανονικά (χωρίς άδεια):

Α) Οι υποθέσεις στις οποίες υφίσταται ζήτημα παραγραφής ή προθεσμίας,
Β) Οι προσωρινές διαταγές, τα ασφαλιστικά μέτρα και οι αιτήσεις αναστολών (Πολιτικά και Διοικητικά Δικαστήρια), συμπεριλαμβανομένων των αναστολών πλειστηριασμών.
Επιπλέον γίνονται κανονικά (χωρίς άδεια) :
Α) Οι καταθέσεις ενδίκων βοηθημάτων και μέσων σε όλες τις διαδικασίες (πολιτικά, και διοικητικά), καθώς επίσης και αγωγών.
Β) Κατάθεση προτάσεων (20ήμερο και 100 ημέρες)
Γ) Προσθήκη – Αντίκρουση

Αναβολές :
Σημειώνεται ότι επιτρέπεται στους συναδέλφους η παράσταση για την υποβολή αιτήματος αναβολής με την υποχρέωση – στην περίπτωση μη παράστασης της πλευράς του αντιδίκου – ειδοποίησης αμελλητί και με κάθε πρόσφορο μέσο του αντιδίκου για την ημερομηνία της νέας δικασίμου. Κατ’ άρθρον 36 του ν. 4446/2016 όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 40 παρ. 2 του ν. 4465/2017, δεν απαιτείται στην περίπτωση αυτή η έκδοση παραβόλου αναβολής.

  1. Την προσφυγή ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας κατά των διοικητικών πράξεων που θα εκδοθούν σε εφαρμογή των νέων διατάξεων.
  2. Την προσφυγή ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, λόγω παραβίασης του ενωσιακού δικαίου από τις ασφαλιστικές ρυθμίσεις.
  3. Ειδικώς, από Δευτέρα 22 Μαΐου έως και Τρίτη 6 Ιουνίου, σε ό,τι αφορά τον ΕΦΚΑ, το ΕΤΕΑΕΠ και τον ΕΟΠΥΥ το Δ.Σ. αποφάσισε τα εξής:

α) Την αποχή των εμμίσθων δικηγόρων των ως άνω φορέων από όλες τις ενέργειες που εμπίπτουν στα καθήκοντά τους και αφορούν την εφαρμογή του ασφαλιστικού νόμου (σύνταξη γνωμοδοτήσεων, σχεδίων διοικητικών πράξεων, κ.λπ.).
β) Στοχευμένη αποχή από δίκες του ΕΦΚΑ, του ΕΤΕΑΕΠ και του ΕΟΠΥΥ, στον πρώτο βαθμό, όπου οι παραπάνω φορείς είναι ενάγοντες, αιτούντες, προσφεύγοντες ή ανακόπτοντες. Στον δεύτερο βαθμό δικαιοδοσίας και στο στάδιο της αναίρεσης, αποχή από δίκες όπου ο ΕΦΚΑ, το ΕΤΕΑΕΠ ή ο ΕΟΠΥΥ έχουν ασκήσει το ένδικο μέσο και στον πρώτο βαθμό ήταν ενάγοντες, αιτούντες, προσφεύγοντες ή ανακόπτοντες.

Κατ’ εξαίρεση των παραπάνω, η αποχή δεν εκτείνεται στις περιπτώσεις που ο ΕΦΚΑ, το ΕΤΕΑΕΠ ή ο ΕΟΠΥΥ έχουν επιτύχει υπέρ αυτών προσωρινή δικαστική προστασία ή υπάρχει υπέρ αυτών αυτοδίκαιο ανασταλτικό αποτέλεσμα (οπότε το ένδικο βοήθημα ή μέσο εκδικάζεται κανονικά).

Ειδικώς ενώπιον του Ελεγκτικού Συνεδρίου, αποχή από όλες τις διαδικασίες όπου ο ΕΦΚΑ, το ΕΤΕΑΕΠ ή ο ΕΟΠΠΥ έχουν ασκήσει το ένδικο βοήθημα ή μέσο.

γ) Ποινικές δίκες: αποχή από κοινωνικοασφαλιστικές υποθέσεις (μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών). Η αποχή ισχύει και στις περιπτώσεις συρροής με άλλα ποινικά αδικήματα. Από τις ως άνω περιπτώσεις η αποχή δεν εκτείνεται: ι) στα Πλημμελήματα όταν συντρέχει περίπτωση παραγραφής, ήτοι όταν έχει συμπληρωθεί από τον χρόνο τελέσεως της πράξεως εξαετία σε α’ βαθμό και επταετία σε β’ βαθμό, και ιι) σε όλες τις περιπτώσεις όπου υπάρχουν κρατούμενοι.

 

Οι γιατροί της Μαγνησίας

Ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας (Ι.Σ.Μ.), «ακολουθώντας την απόφαση του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, συμμετέχει στις απεργιακές κινητοποιήσεις που διοργανώνονται σήμερα Τετάρτη 17 Μαΐου 2017, διαμαρτυρόμενος για τα απαράδεκτα νέα μέτρα που συμφώνησε η κυβέρνηση με του δανειστές».
Oι Φαρμακοποιοί
Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Μαγνησίας συμμετέχει στην γενική απεργία της Τετάρτης 17 Μαΐου 2017 ενάντια στα μέτρα της Κυβέρνησης με τα οποία αυξάνονται έως 61% οι εισφορές, επιβαρύνοντας αυτούς που υποτίθεται ότι θα ευνοούσε το νέο ασφαλιστικό, δηλαδή τα μικρά και μεσαία εισοδήματα. Τα φαρμακεία της Μαγνησίας θα συμμετάσχουν με στάση εργασίας από τις 10 μέχρι το μεσημεριανό κλείσιμο και συμμετοχή στην πορεία.

Οι μηχανικοί

Η Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ Μαγνησίας με απόφασή της καλεί όλα τα μέλη του τοπικού τμήματος να συμμετάσχουν στις απεργιακές κινητοποιήσεις της Τετάρτης 17ης Μαΐου 2017 που έχουν προκηρυχθεί από τους φορείς, διατρανώνοντας την αντίθεσή τους, στα επερχόμενα νέα σκληρά μέτρα που ψηφίζει μέσω του 4ου Μνημονίου η Κυβέρνηση.

Κάλεσμα των εμποροϋπαλλήλων
Κάλεσμα «σε εργαζόμενους, συνταξιούχους, άνεργους, νέους και νέες» για συμμετοχή σήμερα Τετάρτη 17 Μαΐου στη μεγάλη γενική απεργία, απευθύνει ο Σύνδεσμος εμποροϋπαλλήλων και ιδιωτικών υπαλλήλων Βόλου – διοικούσα παράταξη «Ενωτική Κίνηση». Όπως τονίζεται σε ανακοίνωση, «το νέο μνημόνιο φέρνει νέα μέτρα που χτυπούν τις εργασιακές σχέσεις και τα συνδικαλιστικά δικαιώματα. Όλοι στις απεργιακές συγκεντρώσεις, στην Πλατεία Ελευθερίας, στην Πλατεία Πανεπιστημίου, στο Ταχυδρομείο Βόλου. Όλοι στον δρόμο όλοι στον Αγώνα!»