Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024 20:24
Κόσμος

Απειλές Μόσχας προς Όσλο: Αν αναπτυχθούν στρατιώτες του ΝΑΤΟ ο νορβηγικός λαός θα υποφέρει






«Η Νορβηγία από σήμερα αποτελεί στόχο των στρατηγικών όπλων της Ρωσίας. Ο πληθυσμός της χώρας πρόκειται να υποφέρει».

Αυτή τη ζοφερή προειδοποίηση  απεύθυνε στην Σκανδιναβική χώρα ο αντιπρόεδρος της επιτροπής Άμυνας και Ασφάλειας, της ρωσικής Δούμα, Φράντς Κλιντσέβιτσι αντιδρώντας στην αποβίβαση 330 Αμερικανών Πεζοναυτών στο νορβηγικό έδαφος  για στρατιωτικές ασκήσεις.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό TV2 ο Klintsevich ουσιαστικά έθεσε τη Νορβηγία προ των ευθυνών της λέγοντας πως η παρουσία Αμερικανών Πεζοναυτών εκεί «συνιστά ευθεία απειλή για τη ρωσική ασφάλεια».

Πιο συγκεκριμένα, ο Ρώσος πολιτικός, όταν ρωτήθηκε για την αντίδραση της ρωσικής κυβέρνησης στην κίνηση αυτή είπε:

«Πως πρέπει να αντιδράσουμε δηλαδή; Δεν είχαμε ποτέ πριν τη Νορβηγία στη λίστα των στόχων των στρατηγικών μας όπλων. Εάν όμως αυτό γίνει  τότε ο νορβηγικός πληθυσμός θα υποφέρει.

Η ανάπτυξη αυτή είναι κάτι το πολύ επικίνδυνο τόσο για τη Νορβηγία όσο και για τους Νορβηγούς.

Αυτό γιατί πρέπει να αντιδρούμε σε τέτοιου είδους στρατιωτικές απειλές. Και έχουμε τα μέσα για να αντιδράσουμε. Ας πούμε καλύτερα τα πράγματα με το όνομά τους», είπε ο Klintsevich.

Από την πλευρά της η Νορβηγίδα υπουργός Άμυνας Ine Eriksen Søreide απέρριψε τις ρωσικές κατηγορίες για στρατιωτικοποίηση της σκανδιναβικής χερσονήσου λέγοντας πως οι Αμερικανοί Πεζοναύτες πρόκειται να αναπτυχθούν στην περιοχή Værnes κοντά στο Trondheim σε απόσταση 1100 χλμ. από σύνορα με τη Ρωσία.

«Δεν υπάρχει κανένας αντικειμενικός λόγος για του Ρώσους να αντιδρούν έτσι. Αλλά οι Ρώσοι αντιδρούν έτσι όχι μόνο σε εμάς αλλά σε οποιαδήποτε χώρα του ΝΑΤΟ κάνει το οτιδήποτε»,. Είπε η Νορβηγίδα υπουργός.

Η ρωσική αντίδραση ήταν τόσο έντονη  καθώς όταν η Νορβηγία έγινε μέλος του ΝΑΤΟ το 1949 είχε δώσει διαβεβαιώσεις στην τότε ΕΣΣΔ ότι δε θα επέτρεπε ποτέ την ανάπτυξη ξένων στρατευμάτων στο έδαφός της.

Εκτός αυτών, η νορβηγική κυβέρνηση εξήγησε ότι η εκπαίδευση νατοϊκών στρατευμάτων γίνεται εδώ και δεκαετίες, ενώ η πρόσφατη κίνηση δεν αποτελεί μόνιμη εγκατάσταση των στρατευμάτων αλλά μια δοκιμαστική κίνηση που θα αξιολογηθεί το 2017.

Σε μία προσπάθεια να ηρεμήσει τα πνεύματα, ο αντιστράτηγος Νιλ Νέλσον, διοικητής των δυνάμεων των Αμερικανών Πεζοναυτών σε Ευρώπη και Αφρική δήλωσε πως , η ανάπτυξη των Πεζοναυτών εκεί θα δώσουν την ευκαιρία για τα αμερικανικά στρατεύματα να εκπαιδευθούν μαζί με τα νορβηγικά.

 

 

Πηγή: protothema.gr