Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024 13:27
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανοιχτά μέτωπα στη διαπραγμάτευση με «αγκάθια» τα εργασιακά και κόκκινα δάνεια






Ανοιχτά παραμένουν τα μεγάλα ζητήματα που θα κρίνουν τη δεύτερη αξιολόγηση με το χρόνο να τρέχει σε βάρος της ελληνικής κυβέρνησης, καθώς ο στόχος να κλείσει το αργότερο έως τις 5 Δεκεμβρίου, προκειμένου να τεθεί το θέμα του χρέους, απομακρύνεται όσο δεν βρίσκεται κοινός τόπος.

Ο πρώτος γύρος της διαπραγμάτευσης ολοκληρώθηκε χθες και θα συνεχιστεί από τη Δευτέρα 14 Νοεμβρίου με την έπανοδο των εκπροσώπων των δανειστών στην Αθήνα και μέχρι τότε θα γίνονται τηλεσυσκέψεις μεταξύ των δύο πλευρών για την εξεύρεση συμφωνίας.

 

Εργασιακά

Στο μέτωπο των εργασιακών τα «όχι» των θεσμών αφορούν κυρίως στις συλλογικές διαπραγματεύσεις και τις ομαδικές απολύσεις ενώ οι προτάσεις της κυβέρνησης που φαίνεται ότι μπορεί να συζητηθούν αφορούν στην εργασία με μειωμένο ωράριο ώστε να αποφευχθούν οι ομαδικές απολύσεις, ή άρση της προστασίας των  συνδικαλιστών από την απόλυση στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού του συνδικαλιστικού νόμου που αξιώνουν οι δανειστές, η θεσμοθέτηση του δικαιώματος του εργοδότη της πρότασης να μην πληρώσει τους μη απεργούς εργαζόμενους εφόσον δεν μπορούν να συνεχίσουν την εργασία τους, επειδή λαμβάνει χώρα απεργία στην επιχείρηση με βάση το άρθρο 656 του αστικού Κώδικα.

Επίσης, η διευκόλυνση της σύστασης των επιχειρησιακών σωματείων με μείωση του ελάχιστου απαιτούμενου αριθμού συμμετοχής εργαζομένων σε αυτά.

 

Εξωδικαστικός συμβιβασμός

Σχετικά με τα κόκκινα δάνεια και τον εξωδικαστικό συμβιβασμό παραμένει ανοιχτό το ζήτημα, καθώς στη συνάντηση του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη με τους επικεφαλής των θεσμών δεν υπήρξε οριστική συμφωνία.

Η διαπραγμάτευση για τα επίμαχα θέματα, που είναι το κατά πόσο θα κουρεύονται και οι οφειλές  προς το δημόσιο, εάν η διαδικασία της διαμεσολάβησης θα ακολουθείται τόσο για τις επιχειρήσεις με μεγάλα χρέη όσο και για μικρά χρέη, καθώς και του χρόνου που θα είναι ανοιχτή η διαδικασία του εξωδικαστικού μηχανισμού, παραμένουν ανοιχτά θέματα, που θα συζητηθούν το επόμενο 10ήμερο.

Εξερχόμενος της συνάντησης ο υπουργός Οικονομίας παραδέχθηκε πως «υπάρχει ακόμη δουλειά σε τεχνικό επίπεδο», παρά το γεγονός ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν στον τρόπο λειτουργίας του μηχανισμού.

Οπως πάντως διευκρίνισε ο κ Σταθάκης στη ρύθμιση και δη στη διαδικασία του εξωδικαστικού μηχανισμού θα ενταχθούν όλες οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ με την υποβολή της αίτησης θα αναστέλλονται και όλα τα μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης. Οι επιφυλάξεις των θεσμών σε ότι αφορά την καθολική χρήση της εξωδικαστικής διαδικασίας, έχουν να κάνουν με τον όγκο των υποθέσεων που θα κληθούν να αναλάβουν οι 2.500 μεσολαβητές που είναι μέχρι σήμερα πιστοποιημένοι, εκφράζοντας φόβους ότι ο νέος νόμος θα έχει την τύχη του νόμου Κατσέλη, δημιουργώντας ασφυξία αιτήσεων στο σύστημα,  που θα είναι δύσκολο να διευθετηθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Για το λόγο αυτό προτείνουν στη διαδικασία του εξωδικαστικού μηχανισμού, στην οποία ο μεσολαβητής έχει κυρίαρχο ρόλο, να εντάσσονται οι επιχειρήσεις με μεγάλα χρέη ή με υψηλό τζίρο, σύμφωνα με άλλη εκδοχή, ενώ για τους υπόλοιπους να εφαρμόζεται το αυτοματοποιημένο σύστημα ρύθμισης των οφειλών.

Πηγή: iefimerida.gr