Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024 02:08
Κόσμος

«Ανησυχητικές ενδείξεις» ότι το Ισλαμικό Κράτος χρησιμοποιεί ήδη χημικά όπλα






Δεν είναι η πρώτη φορά που δημοσιεύματα αναφέρουν πως το Ισλαμικό Κράτος κάνει προετοιμασίες για νέα, φονικά χτυπήματα στην Ευρώπη, ωστόσο, την Τρίτη ένα διεθνής Οργανισμός προειδοποίησε πως υπάρχουν «ιδιαίτερα ανησυχητικές» ενδείξεις ότι οι τζιχαντιστές κατασκευάζουν χημικά όπλα, τα οποία χρησιμοποιούν ήδη σε Συρία και Ιράκ.

Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο, ο επικεφαλής της Οργάνωσης για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων, Άχμετ Ουζούμκου, αποκάλυψε ότι οι ομάδες του έχουν βρει βάσιμα στοιχεία τα οποία δείχνουν πως το Ισλαμικό Κράτος χρησιμοποίησε ένα χημικό αέριο, τον υπερίτη (αέριο μουστάρδας), σε επιθέσεις που έκανε πρόσφατα στις δύο χώρες.

Όπως τόνισε, το πλέον ανησυχητικό στοιχείο στην υπόθεση είναι το γεγονός ότι πιθανότατα οι τζιχαντιστές έφτιαξαν μόνοι τους το χημικό. Όπως εξήγησε, αυτό σημαίνει ότι έχουν την τεχνολογία, τη γνώση και τα υλικά για να παρασκευάσουν χημικά όπλα.

Άλλωστε, την περασμένη εβδομάδα, ανώτατοι αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε., προειδοποίησαν πως οι τζιχαντιστές σχεδιάζουν να επιτεθούν στην Ευρώπη -με τη Βρετανία να είναι από τους πρώτους στόχους-  με βιολογικά και πυρηνικά όπλα. Μάλιστα, ο Γιόργκε Μπέρτο Σίλβα αναπληρωτής πρόεδρος της Κομισιόν σε θέματα καταπολέμησης της τρομοκρατίας, υποστήριξε ότι το Ισλαμικό Κράτος έχει δείξει μέχρι τώρα ενδιαφέρον για να αποκτήσει στην κατοχή του, χημικά, βιολογικά, ραδιενεργά και πυρηνικά υλικά.

Πηγή: protothema.gr.