Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024 01:29
ΕλλάδαΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ανησυχία στην Ειδομένη – Πληροφορίες και για δεύτερο περιστατικό ηπατίτιδας






Συναγερμός έχει σημάνει στην Ειδομένη μετά την αποκάλυψη οτι εννιάχρονο κοριτσάκι προσεβλήθη απο τον ιό της ηπατίτιδας, ενώ πληροφορίες και για δεύτερο περιστατικό μετέδωσε το Reuters, την ώρα που οι συνθήκες διαβίωσης χιλιάδων προσφύγων στον καταυλισμό παραμένουν τραγικές, εντείνοντας την ανησυχία για εξάπλωση ιώσεων και επιδημιών.

Το παιδάκι νοσηλεύεται σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης ενώ το κρούσμα προκάλεσε ανησυχία και το ΚΕΕΛΠΝΟ προγραμματίζει εμβολιασμό των προσφύγων και μεταναστών που ζουν σε κοντινή απόσταση από τη σκηνή που έμενε το μικρό παιδί.

Αργά το βράδυ το Σαββάτου το Reuters επικαλούμενο αξιωματούχο του ΚΕΕΛΠΝΟ έκανε λόγο και για δεύτερο κρούσμα στην περιοχή.

Ακόμα δεν έχουν γίνει γνωστά τα στοιχεία του ασθενούς, ούτε εάν είχε έρθει σε επαφή με το 9χρονο κοριτσάκι που πρώτο μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης με συμπτώματα της νόσου.

Σε ανακοίνωσή του ενημερώνει ότι η συνήθης κοινωνική επαφή δεν ενέχει κινδύνους μετάδοσης του ιού. Ήδη, ωστόσο πολλά είναι τα παιδιά που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας ενώ τεράστιες είναι οι ελλείψεις σε προμήθειες και τρόφιμα. Το πρωί δεκάδες πρόσφυγες εισέβαλαν σε σκηνή που εθελοντές μοίραζαν παπούτσια.

Ακολούθησε πανδαιμόνιο και κάποιοι ήρθαν στα χέρια για να πάρουν ένα ζευγάρι παπούτσια και από τους τσακωμούς ένας άντρας σωριάστηκε στο έδαφος. Είναι ενδεικτικό της δυσκολίας στις συνθήκες διαβίωσης ότι κάποιοι δεν άντεξαν και ήδη αποχώρησαν από την Ειδομένη, παραμένουν όμως ελάχιστοι σε σχέση με όσους παραμένουν.

Όπως είπε ο Δημήτρης Βίτσας στο “MEGA” γίνεται προσπάθεια αποσυμφόρησης της Ειδομένης, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα απομακρυνθούν οι άνθρωποι με τη βία. Πρόχειρο καταυλισμό θυμίζουν και οι επιβατικοί σταθμοί στο λιμάνι του Πειραιά. Στο εσωτερικό τους έχουν στηθεί αντίσκηνα και έχουν απλωθεί κουβέρτες χιλιάδες προσφύγων και μεταναστών ενώ σκηνές υπάρχουν και σε εξωτερικούς χώρους.