Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024 22:48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανασφάλιστα: Πλήρης «αμνηστία» για όσους σπεύσουν να τα ασφαλίσουν μέχρι 14 Ιουλίου






Σε λύση τριών σταδίων προσανατολίζεται η κυβέρνηση για τα ανασφάλιστα οχήματα, τα οποία ξεπερνούν το 1.000.000.

Σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές που επικαλείται το newmoney.gr, το σχέδιο που επεξεργάζονται οι υπουργοί Οικονομικών και Μεταφορών, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Χρήστος Σπίρτζης, περιλαμβάνει τρία σενάρια:

1. Πλήρης αμνηστία για όσους σπεύσουν έως τις 14/7 για ασφάλιση. Όσοι σπεύσουν να τακτοποιήσουν την οφειλή, θα γλιτώσουν πλήρως την πληρωμή του παραβόλου.

2. Κλιμάκωση του προστίμου, ανάλογα με τα κυβικά, για όσους ασφαλιστούν από 15/7 και μετά. Για παράδειγμα, το πρόστιμο θα μειωθεί σε 100 ευρω για ΙΧ ως 250 κ.ε, σε 200 ευρώ από 250 ως 1.000 κ.ε. και σε 250 ευρώ για τα μεγαλύτερου κυβισμού οχήματα.

3. Όσοι έχουν πληρώσει το παράβολο (περίπου 6.000) θα το πάρουν πίσω.

Οι αποφάσεις αναμένεται να οριστικοποιηθούν και να επισημοποιηθούν μέσα στην ημέρα, ωστόσο, δεν υπάρχει σαφής απάντηση για το πώς θα διορθωθούν τα λάθη που αφορούν σε 450.000 ειδοποιητήρια από το σύνολο των 1,151 εκατ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε χθεσινή σύσκεψη των συναρμοδίων υπουργείων εξετάστηκε όλο το εύρος των λαθών που έχουν εντοπιστεί και τα οποία θα πρέπει να ακυρωθούν.

Σε πολλές περιπτώσεις θα πρέπει να εκδοθούν και νέα, για να ενημερωθούν παραβάτες που έμειναν στο απυρόβλητο ή δεν έλαβαν γνώση των αποτελεσμάτων των διασταυρώσεων, επειδή οι παραβάσεις τους χρεώθηκαν σε άλλους που δεν φέρουν ευθύνη (πχ σε προκατόχους οχήματος που μεταβιβάστηκε).

Μεγάλο πρόβλημα έχουν και όσοι έτυχε στις 6 Ιουνίου (ημερομηνία διασταύρωσης) να έχουν ανασφάλιστο το όχημά τους, επειδή έληξε μια-δυο μέρες πριν η ασφάλεια που είχαν και αναζητούσαν προσφορά για νέα ασφάλιση.

Ειδικά μάλιστα εάν βρήκαν και έκαναν νέα ασφάλιση στο διάστημα 7-12 Ιουνίου, πλήρωσαν ασφάλιστρα χωρίς να έχουν πληρώσει και το παράβολο που εκδόθηκε γι’ αυτούς στη συνέχεια.