Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024 01:38
Τοπικά

Αναστασοπούλου: «Εκτιμάται ότι φέτος το μεγαλύτερο ποσοστό των υποψηφίων θα γράψει πάνω από τη βάση»






Την εκτίμηση ότι φέτος το μεγαλύτερο ποσοστό των υποψηφίων θα γράψει πάνω από τη βάση, εξέφρασε η Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης Θεσσαλίας Ελένη Αναστασοπούλου που βρέθηκε σήμερα στο Βόλο. Η κ. Αναστασοπούλου συνοδευόμενη από τον Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας Σωκρ. Σαβελίδη, τον Πρόεδρο του εξεταστικού κέντρου Νικ. Ιωαννίδη και το μέλος της εξεταστικής επιτροπής Δημ. Τσουλκανάκη, επισκέφτηκε το 4ο ΓΕΛ Βόλου. Να σημειωθεί ότι σήμερα οι υποψήφιοι εξετάζονται στο μάθημα Αρχές Οικονομικής Θεωρίας. Η κ. Αναστασοπούλου συνομίλησε με υποψηφίους που είχαν ολοκληρώσει τις εξετάσεις για το πώς τους φάνηκαν τα θέματα στο συγκεκριμένο μάθημα και γενικά.
Όπως δήλωσε «Σύμφωνα και με την εκπαιδευτική κοινότητα φέτος στις Πανελλαδικές εξετάσεις υπάρχει μια άλλη φιλοσοφία. Τα θέματα επικεντρώνονται κυρίως στην ύλη του βιβλίου και δίνεται η αίσθηση σε όλα τα παιδιά, όχι της αποτυχίας, αλλά μιας αξιοπρεπούς διαδικασίας και στάσης στις εξετάσεις. Τα παιδιά βγαίνουν από τις εξετάσεις με την αίσθηση ότι κάτι πέτυχαν κι εκτιμάται ότι το μεγαλύτερο ποσοστό θα γράψει πάνω από τη βάση. Φυσικά υπάρχουν τα θέματα διαβαθμισμένης δυσκολίας, όπου όσοι προετοιμάστηκαν περισσότερο θα πάνε καλύτερα, αν και είναι θέμα των βαθμολογητών να δουν τη διαφοροποίηση που μπορεί να είναι λεπτή και θα είναι πιο δύσκολο το έργο τους. Το σημαντικό είναι ότι τα παιδιά δεν θα βιώσουν αυτή την τραγική αίσθηση αποτυχίας, που είχαμε δει άλλες χρονιές, με βαθμολογίες κάτω από τη βάση».
Η κ. Αναστασοπούλου, ευχήθηκε καλή επιτυχία σε όλους τους υποψηφίους κι όπως συμπλήρωσε «Δεν είναι η μοναδική ευκαιρία, αλλά ένα πέρασμα στην ενηλικίωση, που πρέπει να είναι όσο το δυνατόν ανώδυνο, αλλά με προσπάθεια, γιατί τίποτα δεν κατακτιέται εύκολα. Όλα θέλουν προσπάθεια». Μάλιστα εξήρε την εξαιρετική συνεργασία με τον Διευθυντή Β’ Βάθμιας εκπαίδευσης Μαγνησίας κ. Σαβελίδη και τα μέλη της εξεταστικής επιτροπής.
Όσον αφορά στα περιστατικά πανικού που σημειώθηκαν φέτος, η Περιφερειακή Διευθύντρια ανέφερε ότι άλλες χρονιές ήταν περισσότερα, ωστόσο όπως είπε «αυτό έχει να κάνει με το πώς βιώνει κάθε παιδί, μια στρεσογόνο κατάσταση. Κάθε χρόνο έχουμε τέτοιες περιπτώσεις, νομίζω ότι φέτος έχουμε τις λιγότερες».
Ερωτηθείσα σχετικά με τις αλλαγές και την εισήγηση για κατάργηση των Πανελλαδικών, απάντησε ότι δεν μπορούν να γίνουν μέσα σε μία χρονιά τέτοιες αλλαγές, ενώ για τη νέα χρονιά, ανέφερε ότι θα ξεκινήσει καλά. «Θα προσπαθήσουμε να κάνουμε σωστή διαχείριση προς την παιδαγωγική κατεύθυνση κι όχι της εξοικονόμησης πόρων, διότι με την καταγραφή που κάναμε, οι εκπαιδευτικοί είναι τόσοι όσοι χρειάζονται για να ξεκινήσουν τα σχολεία» τόνισε και συνέχισε «Θα υπάρχουν πιστώσεις για να καλυφθούν οι ανάγκες που θα χρειαστούν, αλλά νομίζω ότι μπορούμε να ξεκινήσουμε με τους εκπαιδευτικούς που έχουμε».
Τέλος για τα ολοήμερα σχολεία, δήλωσε «Πρόθεση είναι να ανοίξουν και όχι να κλείσουν ολοήμερα Νηπιαγωγεία και Δημοτικά και δεν θα υπάρχουν κάποια ολοήμερα και κάποια κλασικά. Όλα τα σχολεία μπορούν να είναι ολοήμερα. Η προτεραιότητα δίνεται στα παιδιά που έχουν και τους δύο γονείς εργαζόμενους. Αυτό το μέτρο δεν είναι καινούριο και πρέπει ο νόμος να εφαρμοστεί. Μέχρι τώρα ξεκινούσαν ολοήμερα με 50 παιδιά και μετά από ένα μήνα έμεναν 10 και δεν ξέραμε τι να κάνουμε τους εκπαιδευτικούς. Πρέπει να ξεκινήσουμε από τις πραγματικές ανάγκες και αν στην πορεία έχουμε και άλλους μαθητές, βεβαίως να κάνουμε και άλλα ολοήμερα».
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του εξεταστικού κέντρου και Διευθυντής του 4ου ΓΕΛ Βόλου, Νικ. Νίκος Ιωαννίδης, τόνισε ότι φέτος είναι μια χρονιά που τα κρούσματα κρίσεων πανικού είναι πολύ λιγότερα σε σχέση με άλλες χρονιές, τα θέματα έχουν μεγαλύτερη ευκολία και γενικότερα φέτος οι καθηγητές βλέπουν περισσότερα χαμόγελα. «Είναι μια πορεία για να φτάσουμε σε ένα σημείο μετεξέλιξης του συστήματος, πριν τα παιδιά αρχίσουν να αποβάλλουν το άγχος και τη φοβία που αισθάνονται για το σχολείο, κάτι που είναι πολύ σημαντικό» ανέφερε κλείνοντας.

Τέλος το μέλος της εξεταστικής επιτροπής Δημ. Τσουλκανάκης επεσήμανε ότι υπήρξε μια επαναδιατύπωση στο Δ’ θέμα που μοιράστηκε έγκαιρα σε όλους τους υποψήφιους και έγινε μια διευκρινιστική ερώτηση.