Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024 02:57
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αναπάντεχη τροπή: Νίκησε το Brexit, σύμφωνα με το ΒΒC και το ITV

exit from the eurozone: golden star fallen from a blue wall
Στις 6:30 τα ξημερώματα ώρα Ελλάδος, σε μια κίνηση υψηλού ρίσκου και χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η τελική καταμέτρηση των ψήφων, το βρετανικό δίκτυο ITV ανακοίνωσε πως η Αποχώρηση απ’ την ΕΕ είναι τελικά η επιλογή που κέρδισε στο χτεσινό δημοψήφισμα. Λίγη ώρα αργότερα, και το BBC έκανε τη δική του πρόβλεψη, δίνοντας στο Brexit 52% και στο Bremain 48%.
Παρότι οι δημοσκοπήσεις και οι προβλέψεις των αναλυτών έδειχναν σαφή επικράτηση της Παραμονής, τα ποσοστά της Αποχώρησης ήταν σαφώς ψηλότερα απ’ τα αναμενόμενα, και η βραδιά εξελίχθηκε σε θρίλερ για γερά νεύρα. Με κάθε νέα ενσωμάτωση περιφέρειας, η πρώτη θέση άλλαζε χέρια, αλλά μετά τις 6 τα ξημερώματα το Brexit πήρε κεφάλι, και προηγούνταν με περισσότερες από μισό εκατομμύριο ψήφους. Αναπάντεχη τροπή: Νίκησε το Brexit, σύμφωνα με το ΒΒC και το ITV
Στις 6:46 (4:46 ώρα Βρετανίας), όταν το Brexit προηγούνταν με 51.7 έναντι 48.3 του Bremain (και με περίπου 900.000 ψήφους), το BBC έκανε την οριστική του εκτίμηση, δίνοντας τη νίκη στο Brexit. Εντωμεταξύ η στερλίνα έχει κάνει βουτιά ενώ νευρικά έχουν αντιδράσει και οι αγορές.
Ο δείκτης Nikkei του χρηματιστηρίου του Τόκιο, που άρχισε τη συνεδρίασή του με άνοδο σήμερα, άλλαξε κατεύθυνση και πλέον υποχωρεί κατά σχεδόν 3%, καθώς οι επενδυτές, μοιάζουν να καταλαμβάνονται από αβεβαιότητα εξαιτίας του δημοψηφίσματος για το Brexit. Αρχικά αισιόδοξοι, οι επενδυτές εμφανίζονται πλέον όλο και πιο ανήσυχοι, εν μέσω των αντιφατικών δεδομένων. Μία ώρα μετά την έναρξη των συναλλαγών ο Nikkei είχε απολέσει 480,98 μονάδες, υποχωρώντας στις 15.757,37 μονάδες.
Στο μεταξύ, στις αγορές συναλλάγματος, η στερλίνα υποχωρούσε σε μια ισοτιμία 1:146 έναντι του γεν, υφιστάμενη πτώση 7,6% σήμερα, και κατά 4,6% έναντι του δολαρίου, οδεύοντας προς τη μεγαλύτερη πτώση της έναντι του νομίσματος των Ηνωμένων Πολιτειών μέσα σε μια ημέρα. Πηγή: www.lifo.gr





Πηγή: www.lifo.gr