Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024 13:02
Τοπικά

Αναβιώνει, σήμερα ο Πηλιορείτικος γάμος

Την αναβίωση του πηλιορείτικου γάμου παρουσιάζει για μια ακόμη χρονιά ο Α.Ε.Σ. «Ορμίνιο» Πορταριάς σε συνεργασία με τον δήμο Βόλου, σήμερα Κυριακή 21 Αυγούστου. Κάτοικοι του χωριού και όχι μόνο, με μοναδικό όφελος την ηθική ικανοποίηση της συμβολής τους στη διατήρηση της παράδοσης, συμμετέχουν σε μια σειρά από δρώμενα τα οποία μεταφέρουν τους θεατές σε περασμένες εποχές.






Θέατρο του δρόμου, μεταφορά των προικιών με τα άλογα, χοροί και κεράσματα τσίπουρου και μπακλαβά απ’ τα μπρατίμια βοηθούν όχι μόνο να γνωρίσουμε τη ζωή των προγόνων μας αλλά και να τη βιώσουμε.

Στην κεντρική πλατεία της Πορταριάς την Κυριακή το πρωί μετά τη Θεία Λειτουργία που θα τελεστεί στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου, στις 11:30 μέχρι τις 15:00, τα μπρατίμια με συνοδεία ζωντανής μουσικής θα ξεκινήσουν τον πηλιορείτικο γάμο.

Μια σειρά από έθιμα όπως η μεταφορά των προικιών με τα άλογα, το κόψιμο του νυφικού και άλλα θα μας οδηγήσουν στα μονοπάτια του πηλιορείτικου γάμου.

Το βράδυ πάλι μετά τις 19:30 τα κλαρίνα και τα νταούλια πάλι θα ηχήσουν και άλλα έθιμα θα αναβιώσουν όπως το ξύρισμα του γαμπρού, το γαμήλιο γεύμα και το κρέμασμα του γαμπρού.

«Στο τέλος του Γάμου το «Ορμίνιο» θα κεράσει σε όλους μπακλαβά, το παραδοσιακό κέρασμα του γάμου, και όλοι μας θα ευχηθούμε, «και του χρόνου». Η εκδήλωση ολοκληρώνεται με λαϊκό πανηγύρι στην πλατεία του χωριού, με ζωντανή ορχήστρα, όπως αρμόζει σ’ ένα παραδοσιακό γάμο. Σας περιμένουμε να ταξιδέψουμε στο χρόνο και να στηρίξουμε την προσπάθεια όλων αυτών που σε πείσμα των καιρών είναι εδώ, συμμετέχουν και δημιουργούν πολιτισμό» υπογραμμίζουν οι διοργανωτές.