Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024 12:37
ΕλλάδαΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Αμπαλάζ» Μαξίμου για τα νέα μέτρα -Μειώσεις ΦΠΑ & ΕΝΦΙΑ για να κλείσει η αξιολόγηση






Πολιτική διευκόλυνση «καίγεται» να εξασφαλίσει η κυβέρνηση από τους δανειστές στην πιο κομβική φάση της διαπραγμάτευσης.

Με μία συμφωνία-πακέτο που θα προβλέπει εκτός από νομοθέτηση προληπτικών μέτρων και παράλληλη νομοθέτηση θετικών συγκεκριμένων μέτρων σε περίπτωση που τα δημοσιονομικά έσοδα ξεπερνούν τους στόχους. Τα μέτρα αντίβαρο, τα οποία κατά πληροφορίες συζητήθηκαν στη χθεσινή συνάντηση του ευρωπαίου επιτρόπου επί των Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί με τον ΥΠΟΙΚ Ευκλείδη Τσακαλώτο, θα αφορού σε φοροαπαλλαγές ή παροχές.

Κατά ορισμένες πληροφορίες η ελληνική πλευρά πρότεινε μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στα τρόφιμα κατά μία μονάδα από το 13% στο 12% δηλαδή, μείωση του φόρου εισοδήματος για όσους έχουν εισοδήματα από 6.000 έως 8.636 ευρώ και είχαν απαλλαγή μέχρι φέτος, αλλά και μείωση του ΕΝΦΙΑ. Τέλος, κατά πληροφορίες, περιλαμβάνει και μέτρα στήριξης των κατοίκων των νησιών.

Οι βασικοί λόγοι που η κυβέρνηση προχώρησε σε αυτή την πρόταση είναι δύο:

  • Πρώτον, ο κ. Τσίπρας θα πρέπει προσεχώς να πείσει κοινωνία, βουλευτές και κόμμα ότι μέσα από όλη αυτή τη διαδικασία κέρδισε τη δυνατότητα για φοροαπαλλαγές. Και ότι πέρα δηλαδή από τον “κόφτη” θα ενεργοποιείται και ο λεγόμενος “δότης”.
  • Και δεύτερον, το… περιτύλιγμα της συμφωνίας είναι αυτό που θα του εξασφαλίσει-εκτος απροόπτου- μια φυγή προς τα μπρος.

Το κυβερνητικό αφήγημα που καλλιεργείται τα τελευταία εικοσιτετράωρα δεν είναι τυχαίο. Ο πρωθυπουργός προλειαίνει το έδαφος για όσα θα ακολουθήσουν. Εξ’ αυτού του λόγου μιλάει για «ούτε ένα ευρώ επιπλέον λιτότητα». Που σημαίνει ότι μπορούν να συζητήσουν για ένα μείγμα μεταρρυθμίσεων, το οποίο όμως όπως εξηγεί στο iefimerida κυβερνητική πηγή «θα πρέπει να έχει μηδενικό δημοσιονομικό αντίκτυπο».

Συνεχίζεται το πάρε-δώσε με τις προτάσεις

Επί της ουσίας πρόκειται για τον πιο ενδεδειγμένο τρόπο ώστε αν όλα κυλήσουν ομαλά και υπάρξει συμφωνία στο eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου να δρομολογηθούν όλα μέχρι τα τέλη του μήνα ή στις αρχές Μάρτη.

Σε παρασκηνιακό επίπεδο σύμφωνα με απόλυτα ασφαλείς πληροφορίες, το πάρε δώσε με τους δανειστές συνεχίζεται και οι συνομιλίες βρίσκονται στο πιο κομβικό τους σημείο. Και πέραν του ότι η Αθήνα παζαρεύει αντισταθμιστικά μέτρα -καθότι θυσιάζει το αφορολόγητο- όλα δείχνουν πως θα επιμείνει στο να κερδίσει και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις στα εργασιακά. Καθότι αποτελούν εμβληματικό σύμβολο για μια κυβέρνηση της Αριστεράς.

«Πάντα έτσι παίζει ο Τόμσεν»
Με φόντο τα παραπάνω, η κυβέρνηση διαμηνύει πια πως «γίνεται προσπάθεια να μπορέσει να υπάρξει συμφωνία ανάμεσα σε όλες τις πλευρές» και κυρίως με το ΔΝΤ που επιμένει στις θέσεις του.

Όσο για τη δήλωση Τόμσεν για αναθεώρηση των εκτιμήσεων του ΔΝΤ για την Ελλάδα, η κυβέρνηση την εκλαμβάνει ως κίνηση τακτικής του στελέχους του Ταμείου σχολιάζοντας πως «πάντα έτσι παίζει».