Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024 19:19
ΕλλάδαΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ακόμα και μέσα στην εβδομάδα ο ανασχηματισμός – Ποιοι φεύγουν -ποιοί είναι αμετακίνητοι






Μέχρι τις 27 Αυγούστου θα έχει γίνει ο ανασχηματισμός, προέβλεπε μέλος του υπουργικού συμβουλίου στο newpost.gr εκτιμώντας ότι προς το τέλος της εβδομάδας ο πρωθυπουργός θα προχωρήσει σε αλλαγές, προκειμένου το νέο κυβερνητικό σχήμα να εργαστεί απρόσκοπτα για τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Αυτό είναι κάτι που επιθυμούν άλλωστε, τόσο οι υπουργοί όσο και οι βουλευτές και τα στελέχη του κόμματος, αφού θεωρούν πως αυτή η αναμονή λειτουργεί διαλυτικά.

Οι υπουργοί που απουσιάζουν δεν έχουν λάβει ακόμα κάποια εντολή επιστροφής στην Αθήνα, ωστόσο θεωρείται σίγουρο πως από τη Δευτέρα 20 Αυγούστου όλοι θα βρίσκονται στα γραφεία τους. Πληροφορίες αναφέρουν πως ο Αλέξης Τσίπρας έχει ήδη αρχίσει τις επαφές, προκειμένου να συμπληρώσει τις κενές θέσεις που έχει στο σημειωματάριό του.

Όσον αφορά τη μορφή του ανασχηματισμού οι απόψεις διίστανται, αλλά φαίνεται ότι τις τελευταίες ημέρες επικρατεί η άποψη πως ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα προχωρήσει σε σαρρωτικές αλλαγές. Η πρόθεση δεν συμπίπτει πάντα με τη δυνατότητα, τόνιζε άλλος κορυφαίος υπουργός στο newpost.gr, του οποίου το όνομα έχει συζητηθεί πολύ για το αν θα παραμείνει ή όχι στη θέση του.

Ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να δώσει έναν αέρα ανανέωσης στα χαρτοφυλάκια και αυτό αναμένεται να γίνει μέσω αντικαταστάσεων, αρκετών εσωτερικών μετακινήσεων και εισόδου νέων προσώπων στο υπουργικό σχήμα. Οι ΑΝΕΛ εκτός απροόπτου θα διατηρήσουν, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, τα 6 υπουργεία που έχουν. Ήδη 2-3 άτομα φαίνεται να έχουν ξεχωρίσει από το δυναμικό της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πρωθυπουργός θα δώσει και πάλι έμφαση στη συμμετοχή στελεχών των 53+ στην κυβέρνηση, ώστε να μην χαθεί το αριστερό στίγμα, ωστόσο δεν αποκλείεται με 1-2 πρόσωπα να σηματοδοτήσει και το άνοιγμα που θέλει να κάνει στην κεντροαριστερά. Εμπιστοσύνη αναμένεται να δείξει για άλλη μια φορά σε 30άρηδες, τους οποίους είχε βάλει μπροστά και στον προηγούμενο ανασχηματισμό.

Θα μπορουσε να θεωρηθεί πως οι Γιάννης Δραγασάκης, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Νίκος Κοτζιάς, Ανδρέας Ξανθός, Όλγα Γεροβασίλη, Έλενα Κουντουρά, Έφη Αχτσιόγλου, Δημήτρη Τζανακόπουλος και Αλέκος Φλαμπουράρης είναι αμετακίνητοι από τη θέση τους, οπότε ο κλήρος σε μια τέτοια περίπτωση πέφτει στους υπόλοιπους υπουργούς και κυρίως υφυπουργούς.

Ο Πάνος Σκουρλέτης είναι από τα πρόσωπα που δεν ανοίγουν τα χαρτιά τους για το αν ο πρωθυπουργός του έχει ζητήσει τη μετακόμισή του στο κόμμα ενόψει εκλογών, λόγω της μεγάλης του εμπειρίας και συμβολής στη νικηφόρα πορεία που είχε ο ΣΥΡΙΖΑ τον Ιανούαριο του 2015. Το γεγονός, όμως, πως έχει ήδη μετακινηθεί σε τρία υπουργεία και ο Αλέξης Τσίπρας έσπευσε μετά την παραίτηση του Νίκου Τόσκα να του αναθέσει το πόστο του, τον τοποθετεί στην ομάδα των αμετακίνητων ειδικά μετά την μεταρρύθμιση του Κλεισθένη. Η 23η Ιουλίου λειτουργεί αποτρεπτικά στο να αλλάξει χαρτοφυλάκιο, αφού ο πρωθυπουργός φαίνεται πως έχει κλείσει το κεφάλαιο της απόδοσης των ευθυνών.

Το υπουργείο Εσωτερικών, ωστόσο, όπως και το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης αποτελούν δυο χαρτοφυλάκια, στα οποία, αν υπάρξουν αλλαγές, οι καραμπόλες που θα προκληθούν, θα είναι αρκετές. Θολό είναι το τοπίο για το αν ο Νίκος Παππάς μετακομίσει στο οικονομικό επιτελείο αλλάζοντας τις ισορροπίες που υπάρχουν έως τώρα στο υπουργικό συμβούλιο, συνυπάρχοντας με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Τα φώτα όλα είναι στραμμένα στο ποιος θα είναι ο νέος υπουργός Προστασίας του Πολίτη και, όπως έχει δημοσιεύσει αρκετές φορές το newpost.gr, αναμένεται να είναι πρόσωπο – έκπληξη με δεδομένη την ιδιομορφία που παρουσιάζει το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η παρουσία του Δημήτρη Βίτσα στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής έχει φέρει ηρεμία και στο εσωτερικό του κόμματος και αυτό δρα αποτρεπτικά για τον Αλέξη Τσίπρα στο να προχωρήσει στη μετακίνησή του. Ενδεχομένως να εξετάζεται η λύση τοποθέτησης ενός στελέχους όχι αμιγώς κομμματικού, προκειμένου να απορροφά την κριτική στην οποία αρέσκονται πολλά στελέχη της Κουμουνδούρου προς την ελληνική αστυνομία.