Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024 13:49
Κόσμος

Ακτιβιστές σχηματίζουν ανθρώπινη αλυσίδα στο Παρίσι

epa05047008 People with signs reading 'For a Climate of Peace' participate in the human chain demonstration at Republique Square on the eve of the COP21 Conference opening, Paris, France, 29 November 2015. The 21st Conference of the Parties (COP21) due to be held in Paris from 30 November to 11 December will proceed as planned, despite the terrorist attacks of 13 November. EPA/IAN LANGSDON





Εκατοντάδες άνθρωποι σχημάτισαν σήμερα μια μακρά ανθρώπινη αλυσίδα σε μεγάλη λεωφόρο του ανατολικού Παρισιού, παρά την απαγόρευση των διαδηλώσεων, προκειμένου να καταγγείλουν “την επείγουσα κατάσταση του κλίματος”, την παραμονή της συγκέντρωσης στη Γαλλία 150 ηγετών για τη διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα, μεταδίδουν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.

Κατά μήκος του βουλεβάρτου Βολτέρ οι ακτιβιστές, που αναμένεται να φθάσουν τις “πολλές χιλιάδες” σύμφωνα με τους διοργανωτές, κρατάνε χέρι-χέρι, μερικοί φωνάζοντας “Πιο ζεστά από το κλίμα”. Πολλοί από αυτούς έχουν φέρει πλακάτ που όπου αναγράφονται συνθήματα όπως “Θα είναι μεγάλοι μόνο αν είμαστε στα γόνατα” ή ακόμη “Εκμεταλλεύονται, ρυπαίνουν, επωφελούνται! Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης είναι κοινωνική και κλιματική”.

“Θα πρέπει να ασκηθεί πίεση από την κοινή γνώμη στους ηγέτες. Απογοητευθήκαμε πολύ από την ακύρωση της διαδήλωσης, αλλά είναι μια καλή εναλλακτική για να κινητοποιηθούμε”, εξηγεί η Οντ, 29 ετών, που ήρθε μαζί με δύο φίλες της, που είναι, όπως κι εκείνη, ερευνήτριες στις επιστήμες της ζωής στη γη.

Για τον Λεό, φοιτητή Φιλοσοφίας στα παρισινά προάστια, 21 ετών, “αυτή η ανθρώπινη αλυσίδα είναι μια αντι-εξουσία των πολιτών στην επίσημη διάσκεψη που θα είναι αντι-παραγωγική, γιατί γίνεται μαζί με τους βιομηχάνους που τα συμφέροντά τους είναι αντίθετα με την οικολογία”.

Η Συνασπισμός Κλίμα 21, στον οποίο συμμετέχουν 130 οργανώσεις, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τα σχέδια για μια πορεία στους δρόμους του Παρισιού έπειτα από την απαγόρευση των διαδηλώσεων που επιβλήθηκε στο πλαίσιο της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που κηρύχθηκε στη Γαλλία μετά τις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου.

Αυτή η ανθρώπινη αλυσίδα “δεν είναι ούτε εγκεκριμένη, ούτε απαγορευμένη, είναι μια γκρίζα ζώνη. Το ερμηνεύει κανείς ως ανοχή”, δήλωσε ο Ζον Παλέ, εκπρόσωπος της ΜΚΟ Alternatiba.

Το βουλεβάρτο Βολτέρ είναι εκείνο όπου διαπράχθηκαν οι επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου, κυρίως στη μυθική αίθουσα συναυλιών Μπατακλάν και μπροστά στην μπρασερι Comptoir Voltaire. Δημοσιογράφος του AFP διαπίστωσε πως η αλυσίδα, που φιλοδοξεί να ενώσει την πλατεία Ρεπουμπλίκ με την πλατεία Νασιόν, διακόπηκε στο ύψος του Μπατακλάν. Οι δυνάμεις της τάξης έμοιαζαν περισσότερο νευρικές στην περιοχή αυτή.

Τον Ιανουάριο, περισσότεροι από 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι, ανάμεσά τους περίπου 50 ξένοι ηγέτες μαζί με τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, διέσχισαν τη λεωφόρο Βολτέρ, σε μια διεθνή πορεία υπέρ της ελευθερίας που οργανώθηκε μερικές ημέρες μετά μια πρώτη σειρά επιθέσεων που διαπράχθηκαν στο Παρίσι εναντίον δημοσιογράφων, αστυνομικών και εβραίων.

Από τις επιθέσεις εκείνες σκοτώθηκαν συνολικά 17 άνθρωποι. Στις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου οι νεκροί ήταν 130, οι 90 από τους οποίους σκοτώθηκαν στο Μπατακλάν. Την ευθύνη και για τις δύο σειρές επιθέσεων ανέλαβε η οργάνωση Ισλαμικό κράτος.

Οι δράστες των επιθέσεων του Ιανουαρίου σκοτώθηκαν. Η πλειονότητα των δραστών στις επιθέσεις του Νοεμβρίου σκοτώθηκαν, όμως τουλάχιστον δύο φυγάδες καταζητούνται από τις αστυνομίες ευρωπαϊκών χωρών.

 

Πηγή: newpost.gr