Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024 20:36
Τοπικά

Αεροδρόμιο και υδροπλάνα «ανοιχτές πληγές» για τις μεταφορές στη Μαγνησία






Στην 16η πανελλήνια επιμελητηριακή συνδιάσκεψη μεταφορών συμμετείχε με εκπροσώπους του το Επιμελητήριο Μαγνησίας. Η συνδιάσκεψη πραγματοποιήθηκε στις αρχές Δεκεμβρίου στην Κόρινθο και διοργανώθηκε από το Επιμελητήριο Κορινθίας, το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και τον Ελληνικό Επιμελητηριακό Σύνδεσμο Μεταφορών (ΕΕΣΥΜ). Το Επιμελητήριο Μαγνησίας εκπροσώπησαν τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου κ.κ. Σπύρος Κοπάλης και Δημήτρης Τσατλακίδης.
Η συνδιάσκεψη έδωσε την ευκαιρία σε όλους τους εκπροσώπους των διαφόρων περιοχών της χώρας να αναφερθούν στα προβλήματα που υπάρχουν στον τομέα των μεταφορών.
Όπως ενημέρωσε και το Διοικητικό Συμβούλιο του Επιμελητηρίου, ο κ. Κοπάλης με παρέμβαση που έκανε στην συνδιάσκεψη, αναφέρθηκε σε δύο ιδιαίτερα σοβαρά ζητήματα που αφορούν στις μεταφορές στη Μαγνησία.
Πρώτα αναφέρθηκε στο αεροδρόμιο της Νέας Αγχιάλου. Όπως είπε, «πρόκειται για ένα από τα καλύτερα αεροδρόμια της Ελλάδας, που μαραζώνει διότι έχουν μειωθεί κατά πολύ οι πτήσεις των αεροπορικών εταιρειών. Η Ryanair διέκοψε την συνεργασία με την περιοχή μας, καθώς το ποσό που είχε ζητήσει από την Περιφέρεια δε δόθηκε τελικά, με αποτέλεσμα αυτός ο μαρασμός να έχει επίπτωση σε όλο το πακέτο του τουρισμού όπως οι μεταφορές, εμπορικά καταστήματα, εστιατόρια, καταστήματα αναψυχής».
Επίσης, ο κ. Κοπάλης αναφέρθηκε και στην έλλειψη επαρκούς θαλάσσιας συγκοινωνίας, φέρνοντας το παράδειγμα της σύνδεσης Βόλου – Σκιάθου με υδροπλάνα πριν μερικά χρόνια, όπου η ενδιαφερόμενη εταιρεία αφ’ ενός έως ότου εξασφαλίσει την άδεια είχε ταλαιπωρηθεί αρκετά αφ’ ετέρου το εγχείρημα άδοξα χωρίς να μάθει ποτέ η τοπική κοινωνία τους πραγματικούς λόγους.
Βασικό συμπέρασμα της συνδιάσκεψης αποτέλεσε η ανάγκη να γίνουν βήματα προκειμένου να μην μείνει η χώρα θεατής των εξελίξεων. Στα βήματα αυτά περιλαμβάνονται η ολοκλήρωση των έργων υποδομής, η ανάπτυξη δικτύου Εμπορευματικών Κέντρων, η ενίσχυση του κλάδου των συνδυασμένων μεταφορών και των logistics, ο εκσυγχρονισμός των λιμένων, η εγκαθίδρυση ενός δίκαιου και σταθερού φορολογικού περιβάλλοντος για τις επιχειρήσεις και η χάραξη εθνικής στρατηγικής μεταφορών.
Τελικό συμπέρασμα της συνδιάσκεψης αποτέλεσε ομόφωνα η ανάγκη για την ανάπτυξη συνεργειών μεταξύ των σχετικών με τις μεταφορές φορέων, προκειμένου για την υλοποίηση όσο το δυνατόν αποτελεσματικότερων δράσεων και προώθησης των θεμάτων που απασχολούν τον κλάδο. Τέλος, όλα τα παραπάνω δε μπορούν να έχουν πιθανότητες επιτυχίας χωρίς την στενή συνεργασία με το αρμόδιο Υπουργείο, τόσο για θέματα διευκόλυνσης της λειτουργίας του κλάδου, όσο και για πολυπλοκότερα θέματα στρατηγικής, σχεδιασμού και ανάπτυξης.