Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024 15:57
Αθλητικά

ΑΕΚ – Ολυμπιακός 2-1






Στο πρωτάθλημα, στο Κύπελλο, στο Καραϊσκάκη, στο ΟΑΚΑ! Η ΑΕΚ νικάει παντού τον Ολυμπιακό φέτος! Το έκανε άλλη μια φορά και με το 2-1 του Ολυμπιακού Σταδίου πήρε την μεγάλη πρόκριση στους «4» του Κυπέλλου Ελλάδος!

Νίκησε στο ματς του πρωταθλήματος με ανατροπή (το 0-2, έγινε 3-2). Δεν έχασε στο πρώτο ματς Κυπέλλου στο «Καραϊσκάκης» (0-0). Νίκησε ξανά με ανατροπή στο πρωτάθλημα μέσα στο Φάληρο (από 1-0, 1-2). Και μέσα σε λίγα 24ωρα νίκησε εκ νέου για το Κύπελλο (2-1). Η ΑΕΚ έχει πάρει τον αέρα του Ολυμπιακού και προκρίθηκε στα ημιτελικά του θεσμού εκμεταλλευόμενη το καλό της διάστημα στο δεύτερο ημίχρονο.

 Χριστοδουλόπουλος (57′) και Αραούχο (73′) έβαλαν τα γκολ της νίκης για την ΑΕΚ με τον Ολυμπιακό να καταφέρνει μόνο να μειώσει με τον Ταχτσίδη (83′) και να ανησυχήσει την «Ενωση» στα τελευταία λεπτά του αγώνα.

Η «Ενωση» συνεχίζει να είναι μέσα και στις τρεις διοργανώσεις (πρωτάθλημα 2η, Κύπελλο ημιτελικά και Εuropa League στους 32) την ίδια ώρα που ο Ολυμπιακός μένει μόνο στο πρωτάθλημα στο -4 από την κορυφή και στην τρίτη θέση.

Το πλάνο του Χιμένεθ
Ο Ισπανός τεχνικός άλλαξε την τακτική του σε σχέση με το παιχνίδι της Κυριακής. Αλλαγή σχηματισμού (από 4-2-3-1 σε 3-5-2) και φανέλα βασικού σε Λόπες (αριστερό χαφ), Λιβάια (φορ). Με την αναγκαστική αλλαγή του Λόπες (28′) ο σχηματισμός άλλαξε πάλι σε 4-2-3-1 με τον Χριστοδουλόπουλο να παίζει δεξιά και τον Μπακασέτα αριστερά.

Το πλάνο του Οσκαρ Γκαρθία
Δεν άλλαξε σχηματισμό (4-2-3-1) αλλά έβαλε στην ίδια ενδεκάδα Μιραλάς, Μάριν, Φορτούνη και Ανσαριφάρντ. Προέκυψαν και οι ατυχίες με τους Ενγκελς (τραυματίας), Σισέ (ενοχλήσεις στο ζέσταμα) κι αναγκαστικά πήγε ο Ρομαό στα στόπερ και οι Ζιλέ, Ταχτσίδης στα χαφ.

 Ενα ημίχρονο χωρίς φάσεις

Δεν περιμέναμε κάτι καλύτερο από τις δύο ομάδες με βάση τα όσα μας είχαν δείξει στα προηγούμενα δύο παιχνίδια. Καμία σπουδαία φάση μπροστά από τις δύο εστίες, πολλά φάουλ, σκληρά μαρκαρίσματα και καμία διάθεση για δημιουργία. Ούτε από την ΑΕΚ ούτε από τον Ολυμπιακό. Οι «ερυθρόλευκοι» έδειξαν μόνο στο πρώτο τέταρτο ότι θα κυνηγήσουν το γκολ. Μιραλάς, Μάριν, Ανσαριφάρντ δεν τελείωσαν τις προϋποθέσεις που δημιουργήθηκαν όπως θα έπρεπε και οι «ερυθρόλευκοι» εμφανίστηκαν ξανά στην περιοχή του Μπάρκα στο 83′.

Η ΑΕΚ ήθελε να κρατήσει σε χαμηλό τέμπο το ματς (τουλάχιστον στο πρώτο ημίχρονο) και το κατάφερε. Δεν απειλήθηκε ουσιαστικά, δεν απείλησε σημαντικά (μόνο στη φάση του Κονέ στο 19′ με τον Ελληνα μέσο να κάνει τσαφ στην καλή σέντρα του Λόπες) και το ημίχρονο έκλεισε στο 0-0.

Κυρίαρχη ΑΕΚ, κατέρρευσε ο Ολυμπιακός
Ωστόσο στο δεύτερο ημίχρονο η ΑΕΚ εμφάνισε ένα διαφορετικό πρόσωπο. Η «Ενωση» κράτησε περισσότερη ώρα την μπάλα στα πόδια της, κέρδισε πολλά μέτρα στον αγωνιστικό χώρο και κράτησε πολύ μακριά τον Ολυμπιακό από την περιοχή του Μπάρκα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ν’ ανοίξει το σκορ εκμεταλλευόμενη την τραγική ανασταλτική λειτουργία του Ολυμπιακού. Ο Ρομαό έκανε λάθος διώξιμο πάνω στον Λιβάια ο οποίος κράτησε την μπάλα στον αγωνιστικό χώρο, αυτή έφτασε στ’ αριστερά στον Μπακάκη ο οποίος έβγαλε την σέντρα σε μια άδεια περιοχή από παίκτες της ΑΕΚ. Ομως οι Ρομαό, Νικολαού και Κούτρης δεν πήγαν στην μπάλα με αποτέλεσμα ο Χριστοδουλόπουλος στο 57′ ν’ ανοίξει το σκορ με κεφαλιά χωρίς να κάνει άλμα!

Η αντίδραση του Ολυμπιακού δεν υπήρξε ποτέ. Αντίθετα η ΑΕΚ μυρίστηκε… αίμα και έψαξε και δεύτερο γκολ. Στο 64′ ο Προτό έδιωξε σε κόρνερ την εξαιρετική κεφαλιά του Κονέ και στο ίδιο λεπτό ο Μασούντ αστόχησε από την μικρή περιοχή (έστειλε την μπάλα άουτ). Οι δύο φάσεις δεν αφύπνισαν ποτέ τον Ολυμπιακό και στο 73′ ήρθε το 2-0 για την «Ενωση» μ’ ένα εξαιρετικό γκολ του Αραούχο ο οποίος με αριστερό δυναμίτη έστειλε την μπάλα στη γωνία του Προτό…

Μπήκε στο ματς από την κεφαλιά του Ταχτσίδη
Οι «ερυθρόλευκοι» δεν είχαν κάνει φάση στο δεύτερο ημίχρονο. Ομως την πρώτη φορά που πάτησαν περιοχή βρήκαν και γκολ. Ηταν στο 83′ με τον Ταχτσίδη να κερδίζει τον Κονέ στην μονομαχία κι έστειλε την μπάλα στα δίχτυα για το 2-1. Με δέκα λεπτά να μένουν (συν τις καθυστερήσεις) η ΑΕΚ έδωσε πολλά μέτρα και την μπάλα στον Ολυμπιακό ο οποίος προσπάθησε με σέντρες να βρει ένα δεύτερο τέρμα που θα του χάριζε την πρόκριση. Και θα το έκανε εάν ο Τζούρτζεβιτς έπιανε καλύτερα την κεφαλιά στο 89′ (σέντρα του Πάρντο) με τον Μπάρκα να στέλνει την μπάλα κόρνερ…

Η ΑΕΚ τελικά κράτησε τη νίκη και την πρόκριση που την έστειλε (και) στα ημιτελικά του Κυπέλλου και ο Ολυμπιακός μένει με 10 παιχνίδια πρωταθλήματος στα οποία θα προσπαθήσει να κάνει την μεγάλη ανατροπή…

Mvp: Μπακάκης. Δεν είναι μόνο η ασίστ που βγάζει στο γκολ του Χριστοδουλόπουλο. Ο Μπακάκης έχει κάνει ένα εκπληκτικό παιχνίδι στο ανασταλτικό κομμάτι. Δεν αντιμετώπισε κανένα πρόβλημα από την μεριά και ήταν εξαιρετικός γι’ ακόμα ένα βράδυ ως αριστερό στόπερ.
Αδύναμος κρίκος: Μιραλάς. Εκανε μόνο μία τελική φάση στο πρώτο ημίχρονο (εύκολη για τον Μπάρκα) αλλά δε του βγήκε ποτέ το παιχνίδι.
Στο ύψος του: Αραούχο, Χριστοδουλόπουλος. Μπαίνουν μαζί στη συγκεκριμένη κατηγορία μιας και είναι οι αλλαγές που άλλαξαν το ματς και με τα γκολ που σημείωσαν έδωσαν την πρόκριση στην ΑΕΚ.
Η γκάφα: Η ανασταλτική λειτουργία του Ολυμπιακού στο πρώτο γκολ. Ρομαό, Νικολαού, Κούτρης κοιτάνε την μπάλα και ο Χριστοδουλόπουλος χωρίς καν να πηδήξει πήρε την κεφαλιά για το 1-0.
Το στραγάλι: Χωρίς την δύσκολη φάση. Ελέγχεται κάπως για τον πειθαρχικό έλεγχο αλλά ήθελε να κρατήσει το ντέρμπι χωρίς πολλές κάρτες.
Το ταμείο του gazzetta.gr: Η ΑΕΚ νίκησε ξανά τον Ολυμπιακό μέσα σε λίγα 24ωρα και πήρε την πρόκριση για τα ημιτελικά του θεσμού. Ηταν καλύτερη στο μεγαλύτερο διάστημα του αγώνα και κυρίως στο δεύτερο ημίχρονο που μέχρι το γκολ του Ταχτσίδη (83′) έλεγχε απόλυτα το παιχνίδι. Οι «ερυθρόλευκοι» είχαν σφυγμό μόνο μετά το γκολ του Ελληνα μέσου και θα μπορούσαν να πάρουν την πρόκριση εάν ο Τζούρτζεβιτς ήταν πιο εύστοχος στο 89′.

Οι συνθέσεις:
ΑΕΚ (Μανόλο Χιμένεθ): Μπάρκας, Μπακάκης, Βράνιες, Τσιγκρίνσκι, Λόπες (28′ Χριστοδουλόπουλος), Σιμόες, Κονέ, Γκάλο, Μασούντ, Μπακασέτας (88′ Γαλανόπουλος), Λιβάια (66′ Αραούχο)
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Οσκαρ Γκαρθία): Προτό, Ομάρ, Νικολάου, Ρομαό, Κούτρης, Ταχτσίδης, Ζιλέ (65′ Οφόε), Μιραλάς, Φορτούνης, Μάριν (69′ Πάρντο), Ανσαριφάρντ (76′ Τζούρτζεβιτς)