Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024 12:57
Τοπικά

«Αδειασμα» Περιφέρειας από Φάμελλο – Υπέρ της καύσης RDF από την ΑΓΕΤ – «Ανύπαρκτη» η απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου






Στυγνός, στεγνός και χωρίς καμία διάθεση να στρογγυλέψει, με μια πιο διπλωματική, έστω, απάντηση, την κυβερνητική θέση, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος, «άδειασε» την Περιφέρεια Θεσσαλίας και όλους όσοι ζητούν να ανακληθεί η περιβαλλοντική αδειοδότηση της ΑΓΕΤ Ηρακλής για τη χρήση RDF, χθες στη διάρκεια της επίσκεψής του στην Κάρλα.

Το γεγονός μάλιστα ότι η άκρως απαξιωτική και περιφρονητική στάση του υπουργού, που αμφισβήτησε ακόμη και την ύπαρξη της απόφασης,  εκδηλώθηκε  παρουσία του περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κων. Αγοραστού και της αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας Δωρ. Κολυνδρίνη, καθιστά ακόμα πιο δυσχερή τη θέση της Περιφέρειας, αφού δεν διατυπώθηκε δημοσίως τουλάχιστον, η παραμικρή αντίδραση.

Η σιωπηρή, λοιπόν, συναίνεση, θα μπορούσε να εκληφθεί και ως επιβεβαίωση όλων εκείνων που έκαναν λόγο για σόου της Περιφέρειας, με τη διενέργεια συνεδρίασης του περιφερειακού συμβουλίου στον Βόλο, και απόπειρα, μέσω αυτού, ελέγχου και κατευνασμού των αντιδράσεων της τοπικής κοινωνίας.

 «Δεν νομίζω ότι υφίσταται τέτοια απόφαση»!

«Δεν υπάρχει θέμα αναστολής του μέλλοντος και της πραγματικότητας. Υπάρχει η ανάγκη να ζούμε στην πραγματικότητα και να τη βελτιώνουμε», ήταν η δεικτική απάντηση του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος στην ερώτηση αν τίθεται θέμα ανάκλησης της αδειοδότησης της ΑΓΕΤ για την καύση RDF, ενώ σε επισήμανση του Τύπου πως το Π.Σ. Θεσσαλίας πρόσφατα εξέφρασε την κάθετη αντίθεσή του στο συγκεκριμένο δευτερογενές καύσιμο, ο κ. Φάμελλος ουσιαστικά «άδειασε» την Περιφέρεια λέγοντας χαρακτηριστικά:«Δεν νομίζω ότι υφίσταται τέτοια απόφαση. Υπάρχει μία κοινή λειτουργία μαζί με την Περιφέρεια, η οποία περιλαμβάνει δοκιμαστικές εφαρμογές του εναλλακτικού καυσίμου RDF στην ΑΓΕΤ».

Ο αναπληρωτής υπουργός εμφανίστηκε υπέρμαχος της ενεργειακής αξιοποίησης των αποβλήτων και επανέλαβε την άποψη ότι η αξιοποίηση εναλλακτικών καυσίμων στην τσιμεντοβιομηχανία της ΑΓΕΤ, αποτελεί στοιχείο της ορθής πολιτικής διαχείρισης και πως είναι επιβεβλημένη, αφού μειώνει σημαντικά τους ρύπους σε σύγκριση με τα σημερινά χρησιμοποιούμενα καύσιμα, βελτιώνει την παραγωγικότητα, μειώνει το κόστος, ενισχύει την ανταγωνιστικότητα και στηρίζει την εργασία σε αυτό τον κλάδο.

Διαβεβαίωσε επίσης πως οι έλεγχοι για της εκπομπές ρύπων σε αυτή τη δοκιμαστική περίοδο θα συνεχιστούν σε συνεργασία με την Περιφέρεια, και συνεχίζοντας υπογράμμισε: «Υπάρχει ένα πεδίο δοκιμαστικής εφαρμογής του εναλλακτικού καυσίμου RDF στην ΑΓΕΤ με πολύ αυστηρές μετρήσεις των απαιτούμενων ορίων που υπάρχουν από τη νομοθεσία, έτσι ώστε να διαπιστώσουμε, υπουργείο και Περιφέρεια μαζί, παρότι η επιστήμη το επιβεβαιώνει, ότι θα έχουμε πολύ χαμηλότερη εκπομπή ρύπων σε σχέση με το ρυπογόνο και αντιπεριβαλλοντικό καύσιμο πετ κοκ που χρησιμοποιείται σήμερα. Πιστεύουμε ότι μία τέτοια ασφαλή συνεργασία της Περιφέρειας με την πολιτεία και την επιχειρηματικότητα μπορεί να δώσει και στον Βόλο ένα καλύτερο μέλλον, μιας και σήμερα αν θέλετε έχει έντονες επιπτώσεις από το ρυπογόνο καύσιμο που χρησιμοποιείται».

Ανέφερε εξάλλου ότι σε συνεργασία με την εταιρεία εξετάστηκαν οι νέοι όροι που τέθηκαν με βάση τις ευρωπαϊκές οδηγίες και συμφωνήθηκε η δυνατότητα περαιτέρω μείωσης των ορίων από τα προβλεπόμενα στην κείμενη νομοθεσία, αλλά και η αύξηση της συχνότητας των απαιτούμενων μετρήσεων στους αέριους ρύπους και στους πιθανούς επικίνδυνους ρυπαντές.

Τέλος, για το θέμα ο αν. υπουργός ανέφερε πως η χρήση των εναλλακτικών καυσίμων είναι λύση για την επιβίωση της χώρας μας. «Αν συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε στερεά ορυκτά καύσιμα τότε σίγουρα ο φόρος διοξειδίου του άνθρακα και ο φόρος παραγωγής οικοδομικών υλικών θα είναι δυσβάσταχτα για την ελληνική κοινωνία και τον πολίτη. Άρα χρειάζεται ένα γερό δίκτυο ελέγχου του καυσίμου στους ΟΤΑ, εκεί που θα παράγεται πλέον από ελληνικές μονάδες το RDF από ελληνικά δευτερογενή υλικά, όπου θα ελέγχεται το καύσιμο και στη συνέχεια μαζί με τις Περιφέρειες, θα ελέγχουμε στο σημείο της κατανάλωσης τα δευτερογενή καύσιμα ώστε να διασφαλιστεί ότι οι εκπομπές θα είναι κάτω πολύ από τα όρια των μετρήσεων. Έτσι θα διασφαλίζεται η δημόσια υγεία», συμπλήρωσε ο κ. Φάμελλος.