Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024 09:47
Κόσμος

Αγόρι 3 ετών καταδικάστηκε σε ισόβια στην Αίγυπτo!






Είναι μόλις τριών ετών. Κι όμως, αυτό το αγόρι καταδικάστηκε σε ισόβια στην Αίγυπτο, για ένα έγκλημα το οποίο κατηγορείται ότι διέπραξε όταν ήταν… 16 μηνών!

Σε αυτή την περίεργη υπόθεση λάθους, στρατιωτικό δικαστήριο έκρινε την προηγούμενη εβδομάδα ένοχο τον Αχμέντ Μανσούρ Κοράνι Σαχάρα- και 115 ακόμη άτομα- για το θάνατο τριών ανθρώπων και την καταστροφή δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας.

Τα εγκλήματα διαπράχθηκαν τον Ιανουάριο του 2014, κατά τη διάρκεια διαμαρτυριών από τους υποστηρικτές του προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι που εξέπεσε του αξιώματός του και τις συγκρούσεις που ακολούθησαν.

Ο Αχμέντ ήταν 16 μηνών όταν έγιναν όλα αυτά. Οταν καταδικάστηκε σε ισόβια, ήταν λίγο μεγαλύτερος από τριών ετών. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, του επιβλήθηκε ποινή τριών ετών φυλάκισης για σχετικές κατηγορίες και από πολιτικό δικαστήριο για πλημμέλημα.

Αρχικά, όταν η αστυνομία εμφανίστηκε στο σπίτι του αγοριού για να τον συλλάβει, το 2014, μόλις αντιλήφθηκε ότι επρόκειτο για μωρό, πήραν τον πατέρα του, Μανσούρ Κοράνι Σαχάρα. Τον κράτησαν τέσσερις μήνες, πριν αφεθεί ελεύθερος από δικαστή.

Συνήγοροι άλλων κατηγορουμένων της υπόθεσης παρουσίασαν στο δικαστήριο το πιστοποιητικό γέννησης του Αχμέντ, ελπίζοντας ότι αυτό θα αμαυρώσει τις έρευνες που οδήγησαν στη σύλληψη των πελατών τους. «Η ασφάλεια έκανε τις έρευνές της 24 ώρες μετά από το περιστατικό, κατονομάζοντας 116 κατηγορούμενους. Θέλαμε να πούμε στον δικαστή ότι ήταν άκυρες οι έρευνες και ότι η απόδειξή μας είναι η εμπλοκή ενός παιδιού και ενός άνδρα που βρισκόταν στο εξωτερικό όταν συνέβησαν αυτά», δήλωσε στο CNN ο Μαχμούντ Αμπού Καφ, ένας από τους δικηγόρους.

Η καταδικαστική απόφαση προκάλεσε αντιδράσεις. «Πώς μπορεί ο κόσμος να εμπιστευτεί τη δικαιοσύνη όταν βλέπει αυτά τα πράγματα;», τόνισε ο Γουαέλ ελ-Εμπράσι, παρουσιαστής τηλεοπτικής εκπομπής, ενώ έπαιρνε συνέντευξη από τον πατέρα του παιδιού, οποίος έκλαιγε, εκφράζοντας την ανησυχία του για ενδεχόμενη φυλάκιση του αγοριού.

Οι κρατικοί αξιωματούχοι δίνουν διάφορες εξηγήσεις για το συμβάν. Σύμβουλος του υπουργού Εσωτερικών δήλωσε ότι επρόκειτο για περίπτωση λανθασμένης ταυτότητας και υποσχέθηκε ότι δεν θα φυλακιστεί ο Αχμέντ ή ο πατέρας του.

Ομως, την ώρα που τα δήλωνε αυτά στον «αέρα», παρενέβη η μητέρα του αγοριού, για να αποκαλύψει ότι μόλις εκείνη τη στιγμή η αστυνομία είχε φύγει από το σπίτι της οικογένειας, καθώς έψαχνε τον Αχμέντ και τον πατέρα του.

Μία ημέρα αργότερα, ο στρατός ανακοίνωσε ότι το άτομα που καταζητείται για την υπόθεση είναι ένας 16χρονος, που έχει το ίδιο όνομα με το τρίχρονο αγόρι. «Αν είναι αλήθεια, τότε γιατί συνέλαβαν το παιδί;», αναρωτήθηκε ο δικηγόρος Αμπού Καφ.