Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024 20:51
ΕλλάδαΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αγωνία σε Μαξίμου-ΑΝΕΛ για την εύθραυστη πλειοψηφία των 152 -Τα σενάρια






Η εύθραυστη κυβερνητική πλειοψηφία -μετά την ανεξαρτητοποίηση του βουλευτή των ΑΝΕΛ Γιώργου Λαζαρίδη – έχει θορυβήσει την κυβερνητική πλειοψηφία που απομένει με 152 βουλευτές (145 ΣΥΡΙΖΑ και 7 ΑΝΕΛ).

Η εξέλιξη αιφνιδίασε Μαξίμου και Π. Καμμένο με αποτέλεσμα κυβερνητικές πηγές να μην αποκλείουν και το «χαρτί» της αυξημένης πλειοψηφίας για την ψήφιση της συμφωνίας με την ΠΓΔΜ, προκειμένου να κατευνάσουν τις αντιδράσεις.

Αναγνωρίζουν πάντως πως η οριακή κυβερνητική πλειοψηφία είναι δύσκολο να ανθέξει για έναν ακόμη χρόνο. Υπενθυμίζεται ότι η κυβερνητική πλειοψηφία συγκροτείται μεταξύ άλλων, από την Θ. Μεγαλοοικονόμου που έφυγε από την Ενωση Κεντρώων και προσχώρησε στην Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ, τον Κώστα Ζουράρι που αναγκάστηκε σε παραίτηση από το υπ. Παιδείας και διαφωνεί με τη συμφωνία για τα Σκόπια, όπως και ο Κ. Κατσίκης.

Η κυβέρνηση, ταυτόχρονα, διοχετεύει σε όλους τους τόνους σενάρια και σχέδια «αποστασίας» και αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης από «συγκεκριμένους επιχειρηματικούς κύκλους» τους οποίους τοποθετεί σε Πειραιά και Θεσσαλονίκη.

Φήμες και για άλλη αποχώρηση

Την ίδια ώρα κυκλοφορούν και φήμες  ότι επίκειται τουλάχιστον άλλη μία ανεξαρτητοποίηση βουλευτή των ΑΝΕΛ τις προσεχείς ημέρες με τα ονόματα να πέφτουν «βροχή» αν και κανείς δεν τις επιβεβαιώνει επισήμως. Πάντως, ορισμένοι διαμηνύουν παράλληλα ότι υπάρχουν και «εφεδρείες» χωρίς να υπεισέρχονται σε λεπτομέρειες. Σε ένα τέτοιο κλίμα, ο Πάνος Καμμένος συγκαλεί την Κυριακή εθνικό συμβούλιο των ΑΝΕΛ.

Τσίπρας: Είμαστε πολύ σκληροί για να πεθάνουμε

Ο Αλέξης Τσίπρας από το Λονδίνο, μετά τη συνάντησή του με την Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι έσπευσε να καθησυχάσει για την κυβερνητική συνοχή, ωστόσο επέμεινε ότι υπάρχει σχέδιο αποσταθεροποίησης της κυβέρνησής του.
Τσίπρας: «Είμαστε πολύ σκληροί για να πεθάνουμε»

«Δεν ανησυχώ καθόλου για την κυβερνητική συνοχή, μετά την αποχώρηση Λαζαρίδη» είπε. Εμμέσως επιβεβαίωσε την ύπαρξη σχεδίου αποσταθεροποίησης λέγοντας: «Πιστεύω ότι, παρά τους σχεδιασμούς που πράγματι υπάρχουν, παρά τα ανόητα σχέδια που επιχειρούν κάποιοι, η κυβέρνηση θα έχει συνέχεια και θα ολοκληρώσουμε το έργο μας στο τέλος της τετραετίας. Πόσο μάλλον όταν είναι σε όλους σαφές ότι έχει περάσει 40 κύματα και έχει επιβιώσει. Too hard to die. Είμαστε πολύ σκληροί για να πεθάνουμε», υποστήριξε.

Μαξίμου: Επιχειρηματικά συμφέροντα σε Πειραιά και Θεσσαλονίκη

Ωστόσο, το μέγαρο Μαξίμου διακινεί σενάρια περί αποστασίας και «φωτογραφίζει» συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα πίσω από τις εξελίξεις τα οποία – όπως υποστηρίζουν κυβερνητικοί κύκλοι – δρουν για λογαριασμό του προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Οι κυβερνητικοί κύκλοι ανέφεραν χαρακτηριστικά:

«Συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα στον Πειραιά και στη Θεσσαλονίκη, λειτουργώντας για λογαριασμό Μητσοτάκη απεργάζονται εδώ και καιρό σχέδιο νέας αποστασίας. Είναι προφανές το γιατί. Η έξοδος από τα μνημόνια, το τέλος της λιτότητας, η ελάφρυνση του χρέους αφαιρεί κάθε επιχείρημα από τον κο Μητσοτάκη που βιάζεται εξάλλου να προλάβει τις εξελίξεις στα ανοιχτά θέματά του με τη δικαιοσύνη. Είμαστε βέβαιοι ότι δε θα τα καταφέρουν. Ο Ελληνικός λαός έχει ήδη καταλάβει το σχεδιασμό τους και θα τιμωρήσει τους αποστάτες. Ο κος Λαζαρίδης καλείται να αποδείξει, με την απόφασή του να παραδώσει την έδρα του, αν αποτελεί ή όχι μέρος του παραπάνω σχεδιασμού».

Κοτζιάς: Σε εξέλιξη οργανωμένο σχέδιο πολιτικής ανωμαλίας -Με τα λεφτά ολιγαρχών

Ανάρτηση στη «γραμμή» του Μεγάρου Μαξίμου, σε μία προφανή αναφορά στην ανεξαρτητοποίηση του Γιώργου Λαζαρίδη από τους ΑΝΕΛ, έκανε ο Νίκος Κοτζιάς.

«Οργανωμένο σχέδιο πολιτικής ανωμαλίας σε εξέλιξη με τα λεφτά ολιγαρχών και τρίτων παραγόντων. Κάποιοι έχουν σε τέτοια σχέδια μεγάλη παράδοση», έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter ο υπουργός Εξωτερικών.

Τζανακόπουλος: Προκαλεί ερωτήματα η στιγμή που επέλεξε

Να καθησυχάσει επιχείρησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος λέγοντας πως «συνεχίζουμε με απόλυτη ασφάλεια στον δρόμο της οριστικής και αμετάκλητης εξόδου από το μνημόνιο» και πως «δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να μας ανησυχεί».

Σχολιάζοντας την κίνηση του κ. Λαζαρίδη, ο οποίος στην επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής αναφέρθηκε σε απόσπασμα των όσων δήλωσε ο κ. Τζανακόπουλος στην πρόσφατη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε: «Μου κάνει πραγματικά εντύπωση η ώρα κατά την οποία έρχεται αυτή η ανεξαρτητοποίηση, όταν η χώρα έχει κάνει ένα τεράστιο βήμα με την έξοδο από την μνημονιακή επιτροπεία, λίγες μέρες μετά από μια κρισιμότατη και ιστορική απόφαση του Eurogroup. Επομένως νομίζω ότι χρειάζονται περισσότερες εξηγήσεις από την πλευρά του κ. Λαζαρίδη από όσες δίνει με την επιστολή της ανεξαρτητοποίησης του».

ΝΔ: Συνειδητοποιούν ότι καταρρέουν και είναι σε πανικό

Απάντηση στα σενάρια αποστασίας που διοχέτευσαν κυβερνητικοί κύκλοι μετά την παραίτηση και ανεξαρτητοποίηση του βουλευτή Γιώργου Λαζαρίδη των ΑΝΕΛ, έδωσε η Νέα Δημοκρατία.

«Οι ένοικοι του Μαξίμου βρίσκονται πλέον σε πανικό γιατί συνειδητοποιούν ότι καταρρέουν. Και όπως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις… το γαρ πολύ της θλίψεως γεννά παραφροσύνη» αναφέρει η λακωνική ανακοίνωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

ΑΝΕΛ: «Η αποστασία καθιερώνεται ως πολιτική πρακτική»

Οι Ανεξάρτητοι Ελληνες ενίσχυσαν το σενάριο της αποστασίας, καθώς με νέα διαρροή απαντούν στο σχόλιο της ΝΔ: «Ο Κυριάκος Σαμαράς στηρίζει τον Συμπιλίδη. Τελικά η ιστορία επαναλαμβάνεται ως φάρσα. Η αποστασία καθιερώνεται σαν πολιτική πρακτική» ήταν η λακωνική «διαρροή» του κόμματος του Πάνου Καμμένου.

Ζουράρις: Συνεχίζω να στηρίζω την κυβέρνηση -Δημοψήφισμα για τη συμφωνία

Ο Κώστας Ζουράρις πάντως δήλωσε οι δεν τον ανησυχούν οι απώλειες βουλευτών. «Μπορεί τα αποθέματα της κυβέρνησης να διευρύνονται κατά περίπτωση, ανάλογα με τη φύση των προτεινόμενων σχεδίων νόμων», σχολίασε. «Μπορεί και να μειώνονται. Αν μειωθούν, απλά δεν περνάει ως νόμος, δεν σημαίνει ότι πέφτει η κυβέρνηση, εκτός αν τεθεί θέμα εμπιστοσύνης ή πρόταση δυσπιστίας», πρόσθεσε.

Οσο για τα περί σχεδίου αποστασίας, απάντησε: «Εγώ πάντως δεν αφίσταμαι της Αριστεράς. Σχέδιο αποστασίας από άλλους; Ρωτήστε τους ΑΝΕΛ… είμαι ολίγον απέξω».

Πρότεινε δημοψήφισμα για το Σκοπιανό ενώ αναφερόμενος στην ανεξαρτητοποίηση Λαζαρίδη, δήλωσε ότι τον εκτιμά. «Δεν ξέρω τι έγινε» υποστήριξε. Πάντως, δεν φάνηκε να συμφωνεί με την άποψη ότι πρέπει να παραδώσει την έδρα του. «Δεν το έχω σκεφτεί… Μπα… Γιατί να παραδώσει την έδρα. Η αντίρρηση του εντοπίζεται μόνο σε ένα θέμα, που είναι το Σκοπιανό, δεν είναι εφ’ όλης της ύλης, επομένως δεν σημαίνει ότι αν παραμείνει στη βουλή δεν θα έχει πάντα μια συναντίληψη με ΑΝΕΛ και ΣΥΡΙΖΑ στην κοινή κυβερνητική πολιτική… Μπορεί σε ένα νομοσχέδιο να ψηφίσει υπέρ… Εγώ δεν θα επέμενα να την παραδώσει», είπε.

Η ανεξαρτητοποίηση Λαζαρίδη

Υπενθυμίζεται ότι το μεσημέρι της Τρίτης 26/6,ο βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης των ΑΝΕΛ, Γιώργος Λαζαρίδης, με επιστολή του στην ΚΟ του κόμματος και στο προεδρείο της Βουλής γνωστοποίησε την ανεξαρτητοποίησή του από το κόμμα του Πάνου Καμμένου, αφήνοντας την κυβερνητική πλειοψηφία με 152 βουλευτές και τους ΑΝΕΛ με 7 βουλευτές.

Προηγήθηκε συνάντηση Καμμένου-Λαζαρίδη

Σύμφωνα με πληροφορίες, της ανεξαρτητοποίησης Λαζαρίδη προηγήθηκε συνάντησή του με τον Πάνο Καμμένο το βράδυ της Δευτέρας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Λαζαρίδης μετέφερε στον κ. Καμμένο τις πιέσεις που δέχεται από την εκλογική του περιφέρεια, αλλά διαβεβαίωσε ότι θα παραμείνει στους ΑΝΕΛ. Ετσι, η ανεξαρτητοποίησή του έπεσε ως «κεραυνός εν αιθρία» το μεσημέρι της Τρίτης.

Λέγεται, ότι κατά τη στιγμή που παρέδωσε την επιστολή της ανεξαρτητοποίησης στα γραφεία της ΚΟ των ΑΝΕΛ στη Βουλή επικράτησε μεγάλη ένταση, με τις φωνές να ακούγονται μέχρι έξω.

Ο ανεξάρτητος πλέον βουλευτής ανέφερε ως λόγο ανεξαρτητοποίησής του το Σκοπιανό, λέγοντας ότι δεν μπορεί να σηκώσει αυτό το βάρος η συνείδησή του.

Αμέσως, οι ΑΝΕΛ εξέδωσαν ανακοίνωση μέσω της οποίας τον καλούσαν να παραδώσει την έδρα του, διαφορετικά, όπως ανέφεραν θα κατατάσσεται στην κατηγορία των αποστατών.

Κοντονής: Η ΝΔ έχει σχέδιο να πέσει η κυβέρνηση πριν τις 21 Αυγούστου

Αίσθηση προκάλεσε και η καταγγελία του υπ. Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή -πριν καν την ανακοίνωση Λαζαρίδη – ότι υπάρχει σχέδιο αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης μέσω Μακεδονικού.

Οπως υποστήριξε ο κ. Κοντονής, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία έχουν εκπονήσει σχέδιο με σκοπό να πέσει η κυβέρνηση πριν την oριστική έξοδο της χώρας από τα Μνημόνια, την 21η Αυγούστου. Γι’ αυτό, σύμφωνα με τον υπουργό, «πιέζονται οι βουλευτές των ΑΝΕΛ με διάφορες απειλές και τραμπουκισμούς που δέχονται, παρά το γεγονός ότι έχουν ξεκαθαρίσει ότι θα καταψηφίσουν τη συμφωνία των Πρεσπών».

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο 105,5», o κ. Κοντονής προανήγγειλε ότι «η δικαιοσύνη θα επιληφθεί και θα βγει η κουκούλα» απ’ όσους απειλούν βουλευτές με μηνύματα και άλλων ειδών τραμπουκισμούς.

Κουίκ: «Νομίζω δεν θα βρεθεί Συμπιλίδης σ’ αυτή την κυβέρνηση»

Θέση για τα σενάρια αποστασίας πήγε ο υφυπουργός Εξωτερικών και στέλεχος των ΑΝΕΛ, Τέρενς Κουίκ.

Ερωτηθείς για το μέλλον της κυβερνητικής πλειοψηφίας που πλέον μένει με 152 βουλευτές ο κ. Κουίκ τόνισε: «Για μένα, το όριο αυτό θέτει προ των ευθυνών τους ακόμα περισσότερο εκείνους οι οποίοι έχουν απομείνει. Πολύ πιο εύκολα μπορεί να κινηθεί ένας βουλευτής μέσα στους 160 από τους 152. Νομίζω ότι ‘Συμπιλίδης’ δεν θα βρεθεί σε αυτή την κυβέρνηση».

Πηγή: iefimerida.gr