Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024 22:07
Κόσμος

Έτσι σκόρπισαν τον όλεθρο οι τρομοκράτες στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης






Τον τρόπο με τον οποίο έδρασαν οι τρεις τρομοκράτες προκειμένου να σκορπίσουν τον όλεθρο στο αεροδρόμιο Κεμάλ Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης αποκάλυψε ο πρωθυπουργός της χώρας Μπινάλι Γιλντιρίμ.

Σύμφωνα με τον Γιλντιρίμ προκειμένου να δημιουργήσουν «ρήγμα» στα αυστηρά μέτρα ασφαλείας που ισχύουν στο συγκεκριμένο αεροδρόμιο αποφάσισαν ο ένας από τους τρεις να ενεργοποιήσει τον εκρηκτικό μηχανισμό που μετέφερε έξω από τους χώρους του Κεμάλ Ατατούρκ.

«Όταν οι τρομοκράτες είδαν ότι δεν μπορούσαν να περάσουν από το σύστημα ασφαλείας, όταν είδαν ότι δεν μπορούσαν να περάσουν από τα σκάνερ, την αστυνομία και τα σημεία ελέγχου, τότε ένας από τους τρεις πυροδότησε τα εκρηκτικά έξω από το αεροδρόμιο προκειμένου να δημιουργήσει πανικό και έτσι να δώσει την ευκαιρία στους άλλους δύο να μπουν μέσα στους χώρους του Κεμάλ Ατατούρκ, να ανοίξουν αρχικά πυρ με τα όπλα που είχαν στα χέρια και στη συνέχεια να ανατιναχθούν» εξήγησε ο Τούρκος πρωθυπουργός.

Εντωμεταξύ ο αριθμος των θυμάτων αυξήθηκε και έφτασε τους 42 καθώς κατέληξε στο νοσοκομείο μετά τα βαριά τραύματα που υπέστη στην επίθεση της Τρίτης.

Σοκ προκαλεί την ίδια ώρα η ανατριχιαστική στιγμή που ένας από τους βομβιστές της Κωνσταντινούπολης μπαίνει ψύχραιμος και χαλαρός στο αεροδρόμιο, λίγη μόνο ώρα προτού σκορπίσει τον τρόμο και τον θάνατο, κατέγραψαν οι κάμερες ασφαλείας του «Κεμάλ Ατατούρκ».

Φορώντας ένα μαύρο μπουφάν, παρά τις υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούσαν στην Πόλη το βράδυ της Τρίτης, ο δράστης απεικονίζεται να περπατά ήρεμος προς τον τερματικό σταθμό, πριν αρχίσει την αιματηρή επίθεση. Δίπλα του προχωρά ανυποψίαστος ένας πιλότος, ο οποίος αγνοεί τον κίνδυνο με τον οποίο βρίσκεται αντιμέτωπος.

Οι κάμερες του αεροδρομίου «συνέλαβαν», όμως και τον δεύτερο βομβιστή να περπατά στο αεροδρόμιο, κρατώντας ένα όπλο, το όπλο εκείνο με το οποίο αφαίρεσε τόσες πολλές αθώες ζωές.

Οι αρχές πιστεύουν οι άντρες που απεικονίζονται στα βίντεο που δόθηκαν την Τετάρτη στη δημοσιότητα είναι οι δύο από τους τρεις δράστες που αιματοκύλισαν το αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης και οι οποίοι, προτού πυροδοτήσουν τα γιλέκα αυτοκτονίας που φορούσαν, άνοιξαν πυρ εναντίον του προσωπικού του αεροδρομίου και των επιβατών.

 

Οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες είχαν προειδοποιήσει

Την ίδια ώρα αποκαλύπτεται οτι οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες είχαν προειδοποιήσει με επιστολή τους εδώ και 20 ημέρες για μια πιθανή επίθεση από το Ισλαμικό Κράτος στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης.

Την πληροφορία μετέδωσε δημοσιογράφος του τηλεοπτικού σταθμού Dogan υποστηρίζοντας ότι την επιστολή ειχαν λάβει οι αρμόδιες κρατικές αρχές.

«Οι μυστικές υπηρεσίες είχαν στείλει μια προειδοποιητική επιστολή στις αρχές Ιουνίου, πριν από περίπου 20 ημέρες» υποστηριξε η Τουρκάλα δημοσιογράφος Hande Firat.

Όπως διευκρίνισε στη λίστα που είχε σταλεί περιλαμβάνονταν διάφοροι πιθανοί στόχοι, ανάμεσα στους οποίους και το αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης.

 

Πηγή: protothema.gr