Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024 08:26
Τοπικά

Έντονη ανησυχία για την λειτουργία του ΕΟΠΥΥ από το Σωματείο Κινητικά Αναπήρων Μαγνησίας






Κατόπιν σχετικής ενημέρωσης και αποστολής επιστολής της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.)  και το Σωματείο Κινητικά Αναπήρων Μαγνησίας «ΙΠΠΟΚΑΜΠΟΣ», εκφράζει την έντονη ανησυχία του για την λειτουργία του ΕΟΠΥΥ, με αφορμή την πρόσφατη δημοσίευση του Προεδρικού Διατάγματος 121/9.10.2017 για την Οργανωτική δομή του Υπουργείου Υγείας, στο οποίο γίνεται αναφορά και στη λειτουργία του ΕΟΠΥΥ.

Πιστεύουμε ότι η εφαρμογή του εν λόγω Π.Δ. θα αποδυναμώσει πλήρως τον μεγαλύτερο Οργανισμό Υγείας της χώρας, καθώς του αφαιρούνται όλες οι σημαντικές και βασικές αρμοδιότητες και αλλάζει το σκοπό για τον οποίο αρχικά είχε σχεδιαστεί.

Ο ΕΟΠΥΥ, με τον περιορισμό των αρμοδιοτήτων του, δεν θα μπορεί να λαμβάνει αποφάσεις με τη σύμφωνη γνώμη του Δ.Σ. του, καθώς οι αποφάσεις ουσίας θα λαμβάνονται κατ’ ευθείαν από τον Υπουργό Υγείας.

Με τον τρόπο αυτό θα προστεθούν περισσότερα γραφειοκρατικά εμπόδια στην ήδη επιβαρυμένη γραφειοκρατική διαδικασία της λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ για την επίλυση των προβλημάτων που τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις προσπαθούν να επιλύσουν απευθείας με την Διοίκηση του Οργανισμού.

Επιπλέον, οι εν λόγω αλλαγές, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα επιφέρουν περαιτέρω καθυστερήσεις σε πληρωμές παρόχων και σε εξυπηρετήσεις ασφαλισμένων του Οργανισμού.

            Ζητάμε την επανεξέταση και επαναδιατύπωση του εν λόγω Π.Δ. προκειμένου ο Οργανισμός να πετύχει τη βελτίωση της υφιστάμενης λειτουργία του, και να έχει τη δυνατότητα επίλυσης των προβλημάτων που απασχολούν τα άτομα με κινητική αναπηρία μμε άμεσες ενέργειες, αντί να προστίθενται επιπλέον γραφειοκρατικές διαδικασίες.