Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024 23:25
ΕλλάδαΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ένταση και αντιδράσεις από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για τους πλειστηριασμούς






Σε κλίμα έντασης και αντιδράσεων συνεδρίασε ατύπως η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ με αντικείμενο την επίμαχη τροπολογία που φέρνει ποινικές κυρώσεις σε όσους εμποδίζουν τη διεξαγωγή πλειστηριασμών.

 Ο κ. Τσακαλώτος σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, φέρεται να ενημέρωσε τους βουλευτές πως η τροπολογία δεν μπορεί να αποσυρθεί καθώς συνδέεται με τα στρες τεστ των τραπεζών, μια ενδεχόμενη ανακαφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος που αν γίνει την Άνοιξη θα απειλήσει σοβαρά το οικονομικό πρόγραμμα της κυβέρνησης για την έξοδο από το Μνημόνιο.

Κατά την ενημέρωση, εκφράστηκαν παράπονα από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ αφενός για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου, ότι δηλαδή οι βουλευτές έλαβαν γνώση των διατάξεων της τροπολογίας την τελευταία στιγμή. Ωστόσο καλά ενημερωμένες πηγές επιμένουν πως τα μέλη της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ είχαν στην κατοχή τους τις ρυθμίσεις ήδη από τα τέλη του Νοέμβρη. Εκφράστηκε επίσης προβληματισμός μήπως «φουντώσει» το κίνημα κατά των πλειστηριασμών​.

 Από τη πλευρά του ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, διεμήνυσε πως η αστυνομία δεν μπορεί να φυλάει κάθε συμβολαιογραφικό γραφείο ξεχωριστά που διεξάγει ηλεκτρονικό πλειστηριασμό ζητώντας να υπάρξουν ειδικοί σχετικοί χώροι.

Πάντως μια πρόταση που κατατέθηκε από πολλούς ήταν να δεσμευτεί η κυβέρνηση πως θα προχωρήσει σε οριζόντια προστασία της λεγόμενης «λαϊκής κατοικίας» σε μια κίνηση που θα αποτελεί ρελάνς απέναντι στις πιέσεις που δέχεται. Μάλιστα οι ίδιες πηγές επιμένουν πως αυτό πρόκειται για το επίδικο της όλης διαδικασίας και δεν αποκλείεται να ανακοινωθεί εντός της ημέρας. Το θέμα μεταξύ άλλων έβαλε και ο Νίκος Φίλης ο οποίος όμως το έθεσε ως ζήτημα που θα επιβάλει ουσιαστικά η ΚΟ στη κυβέρνηση.

Σε κάθε περίπτωση, το τοπίο παραμένει θολό και όλα θα κριθούν στην βραδινή ψηφοφορία, με τη στάση αρκετών βουλευτών να εξαρτάται και από τις νομοτεχικές βελτιώσεις που θα καταθέσει ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής​. Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Κοντονής αφού τόνισε πως η τροπολογία αυτή αποτελεί αίτημα των συμβολαιογράφων για να άρουν την αποχή τους, υποστήριξε πως θα απαλειφθεί η λέξη «απειλή» και θα παραμείνει το «όσοι προκαλούν σωματική βλάβη» στην τροπολογία. Σε αυτό φέρονται να συμφωνούν και οι συμβολαιογράφοι και έτσι ίσως αρθεί το πρόβλημα με τις ενστάσεις των βουλευτών.

Ο κ. Κοντονής υποστήριξε πως η κυβέρνηση προστατεύει «τον που βρίσκεται στη δύσκολη θέση να βλέπει να εκπλειστηριάζεται ένα ακίνητο το προστατεύουμε. Και η προστασία δεν είναι να μη γίνονται πλειστηριασμοί αλλά να γίνονται με διαφάνεια και έλεγχο και να καταλήγει στο μέγιστο δυνατό εκπλειστηρίασμα».

Οι σφοδρές αντιδράσεις που έχουν αναπτυχθεί στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, ανάγκασαν τον υπουργό να δεσμευτεί πως θα επανεξετάσει ρύθμιση στην επίμαχη τροπολογία που ποινικοποιεί ακόμα κα την απειλή προς συμβολαιογράφο.

«Οι δικηγόροι θυμόμασταν τι καταστάσεις που επικρατούσαν στους πλειστηριασμούς. Στην αρχή της πορείας αυτής οι πλειστηριασμοί γίνονταν στους δήμους και ο οποιοσδήποτε μπορούσε να πλειοδοτήσει στη διαδικασία. Και τι καταστάσεις για την έννομη τάξη υπήρχαν εκεί με τη παρουσία του υποκόσμου που τρομοκρατούσε υποψήφιους πλειοδότες να μη λάβουν μέρες με αποτέλεσμα να εκπλειστηριάζονται ακίνητα για το τίποτα», σημείωσε και πρόσθεσε: «το ΠΑΣΟΚπήγε τη διαδικασία στα ειρηνοδικεία με κλειστές προσφορές. Ήταν μια προσπάθεια να αποκλειστούν οι τύποι του υποκόσμου. Δυστυχώς όμως και αυτή ήταν αλυσιτελής. Γιατί με κλειστές προσφορές δε μπορούσε κάποιος πλειοδότης να επανέλθει και ένα ακίνητο εκπλειστηριάζονταν για ένα κομμάτι ψωμί. Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ήρθαν για να πετύχουμε αυτό που σας περιέγραψα».

Ήδη ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Μιχελογιαννάκης, ζήτησε την απόσυρση της επίμαχης τροπολογίας. «Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ποινικοποιείται η λαϊκή κινητοποίηση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο βουλευτής, ο οποίος ζήτησε μάλιστα να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση που θα προστατεύει την α’ κατοικία.

Αργά το απόγευμα η ψηφοφορία – Αντιδρά η αντιπολίτευση

Την έντονη αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης προκάλεσε η κατάθεση της επίμαχης τροπολογίας.

Η πιο έντονη αντίδραση ήρθε από τη πλευρά του ΚΚΕ που δια του Θ. Παφίλη κατήγγειλε πως η κυβέρνηση ποινικοποίησε τη δράση εναντίον των πλειστηριασμών και προειδοποίησε ότι το κόμμα του αν δεν αποσυρθεί η διάταξη θα ζητήσει ονομαστική.

«Οφείλουμε να χαιρετίσουμε την αφοσίωση της κυβέρνησης στη διενέργεια των πλειστηριασμών», δήλωσε από τη ΝΔ ο Μάκης Βορίδης, ο οποίος υπενθυμίσε πως από το «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη» η κυβέρνηση πέρασε στο «όλα στα χέρια του τραπεζίτη». Όπως είπε, η ίδια η τροπολογία δείχνει το κυβερνητικό αδιέξοδο με τους πλειστηριασμούς.

Αιχμές άφησε και ο Γιώργος Αμυράς από Το Ποτάμι, εστιάζοντας στην αναφορά που γίνεται στην τροπολογία για κίνδυνο ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. «Υπάρχει τέτοιος κίνδυνος;» ρώτησε.

Τι προβλέπει η τροπολογία

Σύμφωνα με τις διατάξεις, προβλέπεται ποινή φυλάκισης τριών ή έξι μηνών για όσους εισέρχονται στους χώρους που διενεργούνται οι πλειστηριασμοί κατά τη διάρκεια της αναγκαστική εκτέλεση και τη διακόπτουν.

Προβλέπεται δε και η αυτεπάγγελτη δίωξη σε όποιον προκαλέσει σωματική βλάβη ή απειλήσει με βία τον αρμόδιο υπάλληλο. Αξίζει να σημειωθεί ότι η επίμαχη τροπολογία αναμένεται να τεθεί ενώπιων της Ολομέλειας προς ψήφιση τη Πέμπτη.

Διαβάστε την τροπολογία

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, οι ρυθμίσεις αυτές υπαγορεύονται από λόγους υπέρτερου δημοσιονομικού και δημοσίου συμφέροντος που αποσκοπούν αφενός στη στήριξη και προστασία της εθνικής οικονομίας μέσω της ακώλυτης διενέργειας των πλειστηριασμών ως μέσον ενίσχυσης της ρευστότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος και αποφυγής ανάγκης νέας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, αφετέρου στην εξασφάλιση της έννομης προστασίας των συμβολαιογράφων που διενεργούν πλειστηριασμούς ως υπάλληλοι αυτών.

Πηγή: newpost