Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024 17:06
Άλλες Ειδήσεις

Ένας στους δύο Έλληνες παίρνει αντιβιοτικά χωρίς λόγο






Σχέση… εξάρτησης έχουν οι Έλληνες με τα αντιβιοτικά.

Τα καταναλώνουν σταθερά για να αντιμετωπίσουν συνάχι, βήχα και πονόλαιμο, δηλαδή για ιώσεις όπου έξ’ ορισμού δεν είναι δραστικά τα αντιβιοτικά. Το γεγονός αυτό δίνει επίσης σταθερά τα τελευταία χρόνια παγκόσμια αρνητική «πρωτιά» στη χώρα μας σε ό,τι αφορά το ποσοστό της αντοχής των μικροβίων και συνεπώς της μη αποτελεσματικότητας των αντιβιοτικών.

Οι επισημάνσεις αυτές έγιναν στο πλαίσιο της έναρξης της 3ης φάσης της ενημερωτικής εκστρατείας «Μύθοι και Αλήθειες για τα Αντιβιοτικά και τα Εμβόλια» που πραγματοποιείται από την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), τον Ιατρικό Σύλλογο Αθήνας (ΙΣΑ) και το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων (ΕΔΔΥΠΠΥ) με τη συνεργασία ειδικών από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και επιστημονικούς φορείς της χώρας.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα ερευνών, τα τρία τελευταία χρόνια ένας στους 2 Έλληνες παίρνει αντιβιοτικά, κατά κανόνα χωρίς λόγο, ενώ το περασμένο έτος 3 στα 4 παιδιά κάτω των 18 ετών έλαβαν αντιβιοτικό. Το 2013 και το 2014, το 25% από όσους έλαβαν αντιβιοτικά το έπραξαν χωρίς ιατρική συνταγή, είτε αγοράζοντάς τα από το φαρμακείο, είτε χρησιμοποιώντας αντιβιοτικά που είχαν στο σπίτι τους από προηγούμενη χρήση.

Το 2015 το ποσοστό μειώθηκε στο 20% αλλά με αντίστοιχη αύξηση των συνταγογραφούμενων αντιβιοτικών όπως και της συνταγογράφησης εκ των υστέρων.

Επίσης, 1 στους 3 Έλληνες (35%) δήλωσε ότι έχει σταθερά αντιβιοτικά στο σπίτι «για ώρα ανάγκης», ενώ 1 στους 4 (25%) απ’ όσους πήραν αντιβιοτικά δήλωσε κάποια παρενέργεια όπως εξανθήματα και διάρροια. Η εξάρτηση των Ελλήνων από τα αντιβιοτικά φέρνει τη χώρα πρώτη σε υπερκατανάλωση αντιβιοτικών μεταξύ όλων των ευρωπαϊκών χωρών, μια «πρωτιά» που διατηρεί από το 2009.

«Άοπλοι» οι Έλληνες έναντι των μικροβίων και των λοιμώξεων 

Οι ειδικοί επισήμαναν ότι, σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις, τα αντιβιοτικά τείνουν να είναι όλο και περισσότερο αναποτελεσματικά στα μικρόβια, αφήνοντας έτσι τους γιατρούς και τους ασθενείς ουσιαστικά «άοπλους» απέναντι σε επικίνδυνες έως και θανατηφόρες λοιμώξεις. Η αναποτελεσματικότητα των αντιβιοτικών οφείλεται στην ανάπτυξη αντοχής των μικροβίων στα αντιβιοτικά ως αποτέλεσμα της υπερκατανάλωσής τους.

Σε συνδυασμό με το χαμηλό ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης για προστασία από τη γρίπη και τον πνευμονιόκοκκο στους ενήλικες, που παρατηρείται επίσης στη χώρα μας, το πρόβλημα της μικροβιακής αντοχής «πολλαπλασιάζεται» και αποτελεί σοβαρή απειλή για το μέλλον της υγείας του γενικού πληθυσμού, αφού χωρίς εμβόλια καταργείται η πρόληψη των σοβαρών λοιμώξεων.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και του ΙΣΑ κ. Γ. Πατούλης,τόνισε τον καθοριστικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει στη μείωση της μη αναγκαίας χρήσης των αντιβιοτικών του strep test, ενός απλού τεστ του λεπτού που δείχνει εάν υπάρχει ιός (οπότε δεν είναι απαραίτητη η λήψη αντιβιοτικού) ή μικρόβιο (οπότε πρέπει να ληφθεί αντιβιοτικό).

Ενημέρωση για τα αντιβιοτικά και τα εμβόλια

Με στόχο να ενημερώςσι τους πολίτες, και να συμβάλλει στην υπεύθυνη στάση τους απέναντι στη χρήση των αντιβιοτικών, η ΚΕΔΕ, ο ΙΣΑ, το ΕΔΔΥΠΠΥ με τη συνεργασία επιστημόνων πραγματοποιούν μια συντονισμένη προσπάθεια συνεχούς και υπεύθυνης ενημέρωσης των πολιτών. Έπειτα από 49 επιτυχημένες ενημερωτικές εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα από τον Οκτώβριο του 2014 έως το Μάρτιο του 2016, ανακοινώθηκε η συνέχιση των εκδηλώσεων σε 26 ακόμη Δήμους στην Αττική και σε όλη την Περιφέρεια, από τις 3 Οκτωβρίου έως τις 14 Δεκεμβρίου 2016.

Την 3η φάση της ενημερωτικής εκστρατείας με τίτλο «Μύθοι και Αλήθειες για τα Αντιβιοτικά & τα Εμβόλια», καθώς και τα νεότερα δεδομένα στο πρόβλημα της υπερκατανάλωσης των αντιβιοτικών στη χώρα μας, παρουσίασαν σήμερα σε κοινή συνέντευξη τύπου ο Πρόεδρος του ΙΣΑ, της ΚΕΔΕ και του ΕΔΔΥΠΠΥ Γιώργος Πατούλης, η Καθηγήτρια Παθολογίας ΕΚΠΑ, Λοιμωξιολόγος και Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Χημειοθεραπείας, Ελένη Γιαμαρέλλου, o Καθηγητής και Συντονιστής Διευθυντής Ε΄ Παθολογικής Κλινικής, Νοσοκομείο Ευαγγελισμός και Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων, Αθανάσιος Σκουτέλης και η Καθηγήτρια Παθολογίας – Λοιμώξεων ΕΚΠΑ και Γενική Γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας Χημειοθεραπείας, Κυριακή Κανελλακοπούλου.

Διακεκριμένοι πανεπιστημιακοί ιατροί, καθηγητές, ιατροί λοιμωξιολόγους, μέλη και συνεργάτες της Ελληνικής Εταιρείας Χημειοθεραπείας και της Ελληνικής  Εταιρείας Λοιμώξεων, πραγματοποιούν τις ενημερωτικές ομιλίες  συζητώντας με τους πολίτες κάθε θέμα γύρω από τα αντιβιοτικά και τους απαραίτητους εμβολιασμούς για τους ενήλικες για την πρόληψη των επικίνδυνων λοιμώξεων.

Ως αποτέλεσμα των συζητήσεων και της ενημέρωσης που γίνεται από τους ειδικούς, οι πολίτες κατανοούν τις αρνητικές συνέπειες από την άσκοπη χρήση των αντιβιοτικών, καθώς και το πώς μπορούν να αποτελέσουν οι ίδιοι μέρος της λύσης στο πρόβλημα, μαθαίνοντας πότε πρέπει να πάρουν και πότε όχι αντιβιοτικό ώστε να προλαμβάνεται η ανάπτυξη αντοχής και τα αντιβιοτικά να διατηρηθούν δραστικά όπου πραγματικά χρειάζονται. Το όφελος της ενημέρωσης είναι πολλαπλό, καθώς οι πολίτες συνειδητοποιούν ότι δε θα χρειαστεί να λάβουν αντιβιοτικό, αφού μπορούν να αποφύγουν τις επικίνδυνες λοιμώξεις, εφόσον εμβολιαστούν με τα απαραίτητα για τους ενήλικες εμβόλια.


Παρέμβαση και στα σχολεία 

Επιπλέον, στο πλαίσιο της Εκστρατείας, με την πεποίθηση ότι η εκπαίδευση για την ορθολογική χρήση των αντιβιοτικών πρέπει να ξεκινάει από τη σχολική ηλικία, τον περασμένο Φεβρουάριο πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης εκπαιδευτικών σχολικής και προσχολικής ηλικίας της Α΄ Διεύθυνσης Π.Ε. Αθηνών (Γραφεία Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Αγωγής Υγείας). Κατά τη συνάντηση αυτή παρουσιάστηκε στους εκπαιδευτικούς το e-bug, ένα παιδαγωγικό υλικό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την εκπαίδευση των μικρών μαθητών μέσα από το παιχνίδι που ήδη εφαρμόζεται στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες με επιτυχία.

Η υποδοχή της πρωτοβουλίας αυτής ήταν θερμή από τους εκπαιδευτικούς και έτσι η εκστρατεία συνεχίζει το Φθινόπωρο τη συνεργασία της με τις Εκπαιδευτικές Περιφέρειες των Αθηνών για την οργάνωση παρόμοιων συναντήσεων, για τους Εκπαιδευτικούς και των υπόλοιπων Περιφερειών. Ταυτόχρονα, το εκπαιδευτικό υλικό που θα διατίθεται εμπλουτίζεται. Εκτός από το e-bug θα περιλαμβάνει και ένα Παιδικό Βιβλίο, μια ιστορία γραμμένη για τα παιδιά, που έχει σχέση με τη σωστή χρήση των αντιβιοτικών, το οποίο θα είναι στη διάθεση των δασκάλων στο άμεσο χρονικό διάστημα.

 

 

Πηγή: protothema.gr