Τετάρτη, 31 Μαΐου, 2023 20:08
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Όλο και περισσότεροι πρόσφυγες στα νησιά: 462 μέσα σε 24 ώρες


Αυξάνονται συνεχώς οι ροές προσφύγων και μεταναστών στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου από την Τουρκία με τον συνολικό αριθμό των εγκλωβισμένων σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Λέρο και Κω να ξεπερνά πλέον τους 12.100.

Μόνο το τελευταίο 24ωρο πέρασαν από τα τουρκικά παράλια στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου 462 πρόσφυγες και μετανάστες, με τους περισσότερους (176) να αποβιβάζονται στη Μυτιλήνη, 128 στην Κω, 88 στη Χίο και 70 στη Ρόδο.

Την ίδια ώρα ανησυχία προκαλεί η επιμονή της Τουρκίας να απειλεί με ακύρωση της συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το προσφυγικό σε περίπτωση κατά την οποία δεν απελευθερωθεί η βίζα για τους Τούρκους πολίτες. Ενδεικτική η νέα δήλωση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στην Καθημερινή, ότι «η Τουρκία δεν μπορεί να συνεχίσει να σταματάει μόνη της την παράτυπη μετανάστευση προς την ΕΕ όσο αυτή δεν αναλαμβάνει τις υποχρεώσεις της. Αναμένουμε απελευθέρωση της βίζας για Τούρκους πολίτες το αργότερο έως τον Οκτώβριο του 2016».

Η κατάσταση πλέον στους προσφυγικούς καταυλισμούς στα νησιά έχει γίνει ξανά αφόρητη με αποτέλεσμα στη Μυτιλήνη για παράδειγμα, όπως αναφέρει η Καθημερινή, οι τελευταίοι μετανάστες και πρόσφυγες που έφτασαν να παραμείνουν στο λιμάνι πίσω από το κτήριο όπου στεγάζεται το κολυμβητήριο.

Συνολικά σε όλη την επικράτεια το συντονιστικό του προσφυγικού καταγραφει 59.160 πρόσφυγες και μετανάστες.

 

 

Πηγή: protothema.gr